Ολα για τους κεφαλαιοκράτες

Η ανεργία που μαστίζει την εργατική τάξη παίρνει ολοένα και ποιο εφιαλτικές διαστάσεις.
Οι αιτίες πολλές. Με την κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού στα γειτονικά κράτη, ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι καπιταλιστές μεταφέρουν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Ο λόγος απλός. Στις χώρες αυτές υπάρχουν εξευτελιστικά μεροκάματα και μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες.

Παράλληλα οι αστικές κυβερνήσεις τα δίνουν όλα στους κεφαλαιοκράτες. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις κατάργησαν κάθε σύνδεση των κρατικών επιχορηγήσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η αύξηση της απασχόλησης.

Με τις καινούργιες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την παράταση του εργασιακού βίου των εργατών φαίνεται καθαρά ότι η αύξηση της ανεργίας είναι (και) πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Η ανεργία είναι μόνιμη πληγή του καπιταλισμού. Είναι σύμφυτη με τις κεφαλαιοκρατικές σχέσεις παραγωγής. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η ανεργία. Μείωση μπορεί να υπάρξει μόνο αν μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι στις επιδιώξεις του πολιτικού προσωπικού των πλουτοκρατών που μας κυβερνάει γιατί είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *