Πυρ κατά Τσίπρα λόγω Πέρες

Του Γιώργου Δελαστίκ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απόφασης του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί προ δύο εβδομάδων με τον πρόεδρο του αιμοσταγούς κράτους του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Πλήρως απαξιωτική για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση όλων των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς, όπως είναι ευνόητο.

Η κατάσταση κατέστη εξαιρετικά δυσμενής για τον Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας του γεγονότος ότι μετά τη σύναντησή του με τον Πέρες ούτε ο ίδιος έκανε κάποιες δηλώσεις όπου θα επαναβεβαίωνε γνωστές θέσεις του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ για το Ισραήλ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε κάποια σχετική ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να αφήνεται ελεύθερος ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει σχετικά με το πόσο έντονη είναι η αδιαμφισβήτητη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Ισραήλ, την οποία σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα Πέρες.

Συνεχίζει δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί το Ισραήλ κράτος – σφαγέα, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες αριστεροί και η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων; Συνεχίζει να πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων; Συνεχίζει να καταδικάζει τη βάρβαρη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ και να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από τα παρανόμως κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη;

Αν συνεχίζει να έχει τέτοιες θέσεις, γιατί δεν τις είπε δημοσίως αμέσως, μετά τη συνάντηση του με τον Σιμόν Πέρες, ο οποίος εκπροσωπεί στην ανώτατη βαθ­μίδα το κράτος που διαπράττει αυτά τα εγκλήματα; Προφανώς επειδή δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τους Ισραηλινούς.

Άλλη ερμηνεία της στάσης του δεν υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι νέος στην ηλικία πολιτικός, αλλά μόνο αφελής δεν είναι. Γνωρίζει άριστα ότι ακόμη και σήμερα αν βγει ο ίδιος να υποστηρίξει τις προαναφερθείσες θέσεις, η σημασία της πράξης του θα είναι δέκα φορές μικρότερη από όση θα ήταν αν έκανε τέτοιες δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρόε­δρο.

Η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται περαιτέρω πολιτικά επιλήψιμη, καθώς, παρά την πί­εση που του ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιεύματα τους ως και στην «Αυγή» επί ένα δεκαήμερο τώρα, συνε­χίζει να αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος. Γιατί; Νομίζει μήπως ότι η υπόθεση θα ξεχαστεί; Αρνείται να ανα­γνωρίσει έστω και έμμεσα ότι διέπραξε σφάλμα και να αποπειραθεί να το διορ­θώσει; Ή μήπως οι δεσμεύσεις του πλέον είναι τόσο ισχυρές έναντι του Ισραήλ ή κύκλων συνδεόμενων με αυτό, ώστε δεν θέλει να κάνει απολύτως καμία δήλωση εναντίον της πολιτικής του Τελ Αβίβ, έστω και για τα μάτια του κόσμου και τον καθησυχασμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιολογημένα ανησυχούν;

Καμία από τις εκδοχές αυτές και δεκάδες άλλες δεν μπορεί να απορριφθεί ως αβάσιμη μέχρις ότου μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ακούσουμε τι έχει να πει. Μέχρι τότε κάθε εικασία είναι θεμιτή ή αβάσιμη, κατά τη βούληση του καθενός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους αυτού θέματος ο ίδιος. Θεωρού­με ότι θα ήταν άδικο προς το πρόσωπο του να αντλήσουμε επιχειρήματα από άρθρα άλλων στελεχών του κόμματός του που δημοσιεύθηκαν στην «Αυγή» και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη στάση του. Ομολογουμένως προκαλούν φρίκη ορισμένα σημεία αυτών των άρθρων, αλ­λά εμείς δεν θέλουμε κατ’ ουδένα τρόπο να θεωρήσουμε τα άρθρα άλλων στελε­χών ως «απολογία» του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο αυτός μπορεί να δώσει τέλος στην κατάσταση αυτή που όσο παρατείνεται του προκαλεί πολύ μεγαλύτερη προσωπική πολιτική φθορά από όση ενδεχομένως έχει συνειδητοποιήσει.

Ακόμη και ο τρόπος που η «Αυγή» προσπάθησε να «εξαφανίσει» σχεδόν την είδηση της συνάντησης Τσίπρα Πέρες επιτείνει το κλίμα πολιτικής καχυποψίας: Την Τρίτη 7 Αυγούστου, σε μια στήλη εκατοντάδων λέξεων για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, έγραφε στο τέλος της: «Αργότερα, ο Σ. Πέρες συνα­ντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα»! Αυτό ήταν όλο!!!

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: «ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ;»

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, σε σφοδρότατα επικριτικό άρθρο του για τη συνάντηση Τσίπρα – Πέρες που δημοσιεύθηκε προ εβδομάδος στην «Αυγή» και έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο. «Όχι, λοιπόν, δεν με αφορά αυτού του είδους η «υπεύθυνη» διπλωματία που αύριο θα είναι η επίσημη εξωτερική μας πολιτική» υπογραμμίζει. «Δεν με αφορά ένας τουρισμός δίπλα στο τείχος του αίσχους που κυκλώνει τους Παλαιστινίους… Δεν με αφορά η συνεργασία (σ.σ. με το Ισραήλ) στη γεωργία, όταν οργώνονται τα χωράφια της Γάζας με τις μπουλντόζες των κατακτητών και στις ρόδες τους ξεψυχάει η (Αμερικανίδα ακτιβίστρια) Ρέιτσελ Κόρι» προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ  23 Αυγούστου 2012.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *