Η ΝΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ!

ΔΙΚΤΥΟ 50 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-8-2012 

Η ΝΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ! 

Όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή, επανειλημμένα δείχνουν τη στήριξη τους σε έναν αγώνα που δεν έχει κομματικό χρώμα και πηγάζει από αγάπη για αυτό που κάνεις και όχι από πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ένα….η ΝΙΚΗ!

Έπειτα από 9 μήνες, καθημερινού αγώνα η τοπική κοινωνία του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Θεσσαλονίκης, πέτυχε τη μεγαλειώδη νίκη.

Μετά από ένα μήνα προσχηματικής διαβούλευσης, η νέα (προσωρινή) διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης (ΦΟΔΣΑ) αποκόμισε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ  για 2η και τελεσίδικη φορά από το δημοτικό συμβούλιο και την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Παύλου Μελά καθώς και από το δίκτυο των 50 συλλόγων και φορέων. Με καμιά 20αρια αυτονόητα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία έτσι και αλλιώς χρωστούσε η Πολιτεία στην Ευκαρπία και γενικότερα στο Δήμο Παύλου Μελά, προσπάθησε ο ΦΟΔΣΑ να νεκραναστήσει το έργο, αλλά απέτυχε.

Τώρα η διοίκηση του  Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωμένη  , να παραδεχτεί τα αυτονόητα λάθη της (της τέως διοίκησης κυρίως).  Να ζητήσει ευθύνες από την τέως διοίκηση, αλλά και από αυτούς που έκοψαν και έραψαν τον προκλητικό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων  του 2005.       Να ξεκινήσει αμεσότατα νέο, με μείωση απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση κλπ.), με μικρούς ΣΜΑ, ανά Δήμο (ή ανά δύο Δήμους) μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, έτσι ώστε και πραγματική οικονομία να γίνεται και ο κάθε Δήμος θα είναι πραγματικά υπεύθυνος και υπόλογος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του και όχι εις βάρος μίας και μόνο περιοχής, όπως πήγε να γίνει με την περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Να μη δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον με φαραωνικές, άχρηστες κατασκευές

Ο Δήμος Παύλου Μελά,  μπορεί να πρωτοστατήσει στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό και  στο δικό του ΣΜΑ. Να διαχειριστεί ορθά και οικολογικά και κερδοφόρα τα απορρίμματά του. Ας ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι και ας μάθουμε να μη ζούμε με το ¨μακριά από μένα και ας πάει στου γείτονα¨. Το τελευταίο δεν πρόκειται να περπατήσει από εδώ και στο εξής. Ας αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία.

Στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ την Παρασκευή 24-8, εκατοντάδες κάτοικοι δώσαμε το παρών για 7 ώρες (από τις 18.00 μέχρι τις 1.00 το πρωί), για να τους στείλουμε το τελεσίδικο μήνυμα, όταν τα μέλη του ΦΟΔΣΑ που ήταν  στη διαδικασία ήταν ελάχιστα(για ένα τόσο σημαντικό θέμα) οι δε κ. κ. Μπουτάρης  και. Κυρίζογλου   τοποθετήθηκαν κι  έφυγαν! Συνεδρίαση 7 ωρών από τη μία με 5 μόλις μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και από την άλλη με εκατοντάδες μέλη να περιμένουν μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης και η οποία τελείωσε χωρίς καν να παρθεί απόφαση. Αυτό και μόνο τα λέει όλα!

Εμείς θα συνεχίσουμε έξω από το χώρο του εργοταξίου την ειρηνική μας διαμαρτυρία μέχρι να πάρει η ανάδοχος εταιρεία και τα τελευταία μηχανήματα που έχουν μείνει.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα και καλούμε την Πολιτεία να εκτελέσει τα  περιβαλλοντικά μέτρα που προτάθηκαν από το ΦΟΔΣΑ και το Δήμο μας, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που ταλανίζει το Δήμο μας εδώ και δεκαετίες. Όταν πραγματικά εκτελεστούν, τότε θα έχουν κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία τους όλοι οι υπεύθυνοι (κράτος, ΦΟΔΣΑ, ΟΤΑ κλπ).

 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που βολεύει όλη την κοινωνία και όχι κάποιους λίγους εκλεκτούς.

Το αύριο για το Δήμο Παύλου Μελά, δεν θα είναι ρόδινο, επειδή απλά δεν έγινε ο ΣΜΑ Ευκαρπίας. Μας περιμένουν, δυστυχώς, δεκάδες περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία στα λόγια παραδέχονται όλοι οι φορείς , αλλά φοβούμαστε μόνο για να μας καλοπιάσουν . Καλούμε την Πολιτεία επιτέλους να ασχοληθεί με την επίλυση τους. Ως τότε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχή μας, συμμετέχοντας όμως δημιουργικά με την πείρα που αποκτήσαμε από τον πολύμηνο αγώνα μας  στην επίλυση των προβλημάτων.

Οι καιροί που άλλοι αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς αποτελούν παρελθόν.

 

Από το συντονιστικό του δικτύου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *