Συνεχείς απώλειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ!

Οι απώλειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι συνεχείς, ενώ αναβαθμίζονται συνεχώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιθέσεων που δέχονται οι μισθοφόροι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη αρθρογραφία αναφέρει ότι “Τρεις Νατοϊκοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν άγνωστος που φορούσε στολή του στρατού του Αφγανιστάν άνοιξε πυρ εναντίον τους ανέφερε η Νατοϊκή συμμαχία. Το ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν, στην επαρχία Ουρουζγκάν όπου κοντά σταθμεύει η αυστραλιανή νατοϊκή δύναμη των 1500 στρατιωτών. «Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση» ανέφερε η ανώτατη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Με τις συγκεκριμένες απώλειες ο αριθμός των νεκρών Νατοϊκών στρατιωτών έφτασε τους 15 μόνο τον τελευταίο μήνα. Το ένοπλο επεισόδιο είναι το τελευταίο μιας σειράς πού έχουν προκαλέσει ζημιά στη εσωτερική επιχειρησιακή αξιοπιστία της συμμαχίας. Ήδη το ΝΑΤΟ αύξησε την ασφάλεια στις μονάδες του στο Αφγανιστάν με τους νατοϊκούς στρατιώτες να φέρουν πλήρη οπλισμό εντός των βάσεων, για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις”.

Τα μέλη της Νατοϊκής κατοχικής δύναμης δε μπορούν να αισθανθούν πουθενά ασφάλεια. Μάλιστα, επίθεση με δύο ρουκέτες εξαπέλυσαν αντάρτες και έπληξαν το αεροσκάφος που χρησιμοποιεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, ωστόσο ο στρατηγός δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος την ώρα της επίθεσης. Οι ζημιές που υπέστη το αεροσκάφος ανάγκασαν τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ να χρησιμοποιήσει άλλο αεροσκάφος για να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατηγού. Το C 17 βρισκόταν στην πίστα του αεροδρομίου μαζί με άλλα αεροσκάφη. Δύο αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναλάβει την συντήρηση των αεροσκαφών τραυματίστηκαν, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι επιθέσεις επομένως είναι απρόβλεπτες, επιφέρουν σημαντικές απώλειες και πλήγμα στο γόητρο των κατοχικών δυνάμεων, ενώ αποκαλύπτουν σημαντική διείσδυση της Αφγανικής Αντίστασης στα σώματα των ταγματασφαλίτηκων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σημαντικό στοιχείο όμως είναι και το εξής. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη προπαγάνδα επιχειρεί να ταυτίσει την αντίσταση του Αφγανικού λαού με τους Ταλιμπάν, αποδεικνύεται ότι αυτή είναι μαζικότερη και πολύ πιο ευρύτερη. Πρόσφατα το ΑΠΕ-ΜΠΕ(23.08.2012) , στο κείμενο του με τίτλο  «Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από το 25% των επιθέσεων κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ», αποκάλυψε ότι:

“Οι Ταλιμπάν είναι υπεύθυνοι για το ένα τέταρτο των επιθέσεων που πραγματοποιούν Αφγανοί στρατιώτες κατά των μελών της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ – ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο που εκτιμάτο έως σήμερα, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής των δυνάμεων της Συμμαχίας Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

Περίπου το 25% των επιλεγόμενων «green-on-blue περιστατικών», που αφορούν φονικές επιθέσεις από Αφγανούς στρατιώτες, ή αστυνομικούς, εναντίον οπλιτών του ΝΑΤΟ, οφείλεται στη διείσδυση των Ταλιμπάν, δήλωσε ο Άλεν από την Καμπούλ. Μέσα στο 2012 έχουν σημειωθεί 32 τέτοιες ‘αδελφοκτόνες’ επιθέσεις, με απολογισμό 40 οπλίτες της Συμμαχίας νεκρούς και 69 τραυματίες. Το 2011 σε 16 παρόμοιες επιθέσεις είχαν χάσει τη ζωή τους 28 οπλίτες και είχαν τραυματισθεί άλλοι 43, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Σε προηγούμενες εκτιμήσεις του, το ΝΑΤΟ υπολόγιζε σε 10% το ποσοστό ευθύνης των Ταλιμπάν για τις επιθέσεις αυτές. Συνολικά 10 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέτοια επεισόδια τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Άλεν, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να αποδοθούν σε μία πληθώρα παραγόντων, εκ των οποίων ένας είναι η διείσδυση των Ταλιμπάν, αλλά περιλαμβάνουν επίσης και «τις διαφωνίες, την εχθρότητα που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν επιτιθέμενο και τις δυνάμεις μας εν γένει, ή τα προσωπικά κίνητρα». «Η καθημερινή πίεση που υφίστανται ορισμένοι από τους Αφγανούς στρατιώτες, η θυσία που αντιπροσωπεύει η νηστεία του Ραμαζανιού, ο δικός μας επιχειρησιακός ρυθμός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να συνδυάσθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες και να εξηγούν» τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων, εκτίμησε ο Αμερικανός διοικητής”.

Καταλαβαίνουμε όλοι την αξία των επιχειρημάτων του αμερικανού επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Αν πραγματικά τα πιστεύει, φανταζόμαστε σε τι αδιέξοδο βρίσκονται οι κατοχικές δυνάμεις. Όμως, σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να κρυφτεί η διάθεση και η ανάγκη του λαού να ζήσει ελεύθερος.

Η δυστυχία του Αφγανικού λαού είναι ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ φεύγουν, αλλά οι Ταλιμπάν έρχονται. Και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν καθώς ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός είναι εφιαλτικός και τρομερά καταπιεστικός.

Οι λαοί όμως καλούνται με τη γνώση και εμπειρία τους να χαράξουν μια διαφορετική πορεία χωρίς ιμπεριαλιστική κατοχή και καταδυνάστευση από βάρβαρους φονταμενταλιστές.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *