Ανάγκη κοινωνικού ελέγχου σε ένοπλες δυνάμεις και πολεμικές προμήθειες

 ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΒΡΑΜΣ

Από την πρώτη στιγμή και συνεκτιμώντας τον τεράστιο πόλεμο μεταξύ αμερικανικών, γερμανικών και ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών, είχαμε τεθεί κάθετα αντίθετοι στην αποδοχή της αμερικανικής προσφοράς 400  ABRAMS, που βρίσκονται παροπλισμένα να σκουριάζουν, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αφού όμως πρόλαβαν να σκορπίσουν τον όλεθρο του απεμπλουτισμένου ουρανίου! Βρεθήκαμε απέναντι στο σύνολο του τύπου, μιλιταριστικού και πολιτικού, που παίζει τη φαρσοκωμωδία του Άκη Τσοχατζόπουλου παρουσιάζοντας τον ως το μόνο χρηματισμένο πολιτικό απαλλάσσοντας  τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ των κυβερνήσεων Σημίτη-Καραμανλή-Παπανδρέου, κάνοντας γαργάρα την απίστευτη συμφωνία Βενιζέλου για τα υποβρύχια και τελικά υπερασπίζοντας την προμήθεια των ABRMAS!   

Με αίσθημα ευθύνης, υπερασπιζόμενοι καταρχήν το υπέρτατο αγαθό, την υγεία και την ζωή των στρατιωτών και των μονίμων στελεχών, αλλά και τις αιματηρές θυσίες του αγρίως φορολογούμενου λαού μας, που καλείται για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσει άλλο ένα μεγάλο κόλπο που έστησαν ορισμένοι με τις πολεμικές προμήθειες,  είπαμε όχι. Απαιτώντας ταυτόχρονα το μπλοκάρισμα όλων των πολεμικών εξοπλισμών και την ικανοποίηση των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας μας που στενάζει υπό τα μνημόνια και τη βάρβαρη ταξική πολιτική.

Σταθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση με ΥΕΘΑ το Π.Μπεγλίτη και τον τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, αλλά και στην κυβέρνηση Παπαδήμα, με το Δ.Αβραμόπουλο ως ΥΕΘΑ τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Ζιαζιά και τον Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωσταράκο που προωθούν την καταδικασμένη στη μέση συνείδηση προσφορά των δαπανηρότατων και τρομερά επικίνδυνων για την  υγεία του προσωπικού, πρωτίστως αλλά όχι μόνο, αμερικανικών τεθωρακισμένων.

Φυσικά, αντιμετωπίσαμε την χλεύη και τα απαξιωτικά σχόλια αστών πολιτικών των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής, εγκάθετων στρατιωτικών και πληρωμένων δημοσιογράφων. Δε περιμέναμε κάτι διαφορετικό γιατί έτσι αντιμετωπίζει το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο στη χώρα μας όσους υπερασπίζονται την Αλήθεια, όσους μάχονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Όμως δικαιωθήκαμε για αυτή μας την επιλογή. Όλοι μιλούσαν για κλεισμένη συμφωνία, ότι βρέθηκαν τα 4.2 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς και όχι φυσικά οι Έλληνες πατριώτες εφοπλιστές που θα τα μετέφεραν δωρεάν, ενώ αμερικάνοι ειδικοί είχαν έρθει στο Στρατιωτικό Συνεργείο στο Βελεστίνο για να κάνουν επιθεώρηση και να συντάξουν έκθεση με τις απαραίτητες αλλαγές και προμήθειες που απαιτούνταν προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκεί οι απαραίτητες και εξίσου δαπανηρές εργασίες συντήρησης των παροπλισμένων αρμάτων.

Πρόσφατα, υπήρξαν νέες εξελίξεις. Σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο «Κορυφαία πολιτική πηγή του ΥΕΘΑ αντέδρασε σε δημοσίευμα του Onalert για την υπόθεση των αρμάτων μάχης Abrams. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Onalert «η υπόθεση των αρμάτων μάχης Abrams παραμένει ενεργή και υπάρχουν εξελίξεις. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον η πηγή του ΥΕΘΑ παραδέχτηκε ότι τα χρήματα -4,2 εκατομμύρια ευρώ- για την μεταφορά των αρμάτων μάχης υπάρχουν. Υπάρχει όμως προβληματισμός για “την συντήρηση και τις εργασίες επισκευής που θα χρειαστούν αρκετά από τα 400 άρματα μάχης που μας παραχωρούν οι Αμερικανοί”. Αν και δεν θέλησε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό, υποστήριξε ότι το κόστος κρίνεται υψηλό για τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. 

Σημαίνει αυτό ότι η απόκτηση των Abrams “τελειώνει”; “Όχι κάθε άλλο”, ήταν η κατηγορηματική απάντηση που λάβαμε. “Αυτό που θα γίνει είναι ότι επιτροπή του στρατού αναχωρεί μέσα στον Σεπτέμβριο για τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε νέα επιλογή αρμάτων μάχης απ΄ αυτά που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ώστε το κόστος των επισκευών και της τεχνικής υποστήριξης να πέσει αισθητά. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι επιθυμούν διακαώς να δώσουν Abrams στην Ελλάδα και συμφώνησαν για νέα επιλογή. Τα Abrams που είχαν επιλεγεί θα παραχωρηθούν στο Ιράκ”.

Ας θέσουμε όμως ορισμένα ερωτήματα: ποια η αξιολόγηση και τα εχέγγυα αυτής της στρατιωτικής επιτροπής, της οποίας η αρχική επιλογή των παροπλισμένων αρμάτων απορρίφθηκε και τα ABRAMS οδεύουν για Ιράκ; Ποια η αξιοπιστία όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων και της στρατιωτικής ηγεσίας που αποδέχονται με τόση ευκολία ότι σαπάκια τεθωρακισμένα τους πετάξουν οι ΗΠΑ και υποβρύχια που γέρνουν οι Γερμανοί; Αλήθεια, να δεν υπήρχε η «πολιτική δυσκολία» με τις άγριες περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών, θα είχαν αποδεχτεί τα πανάκριβα σαπάκια που απαιτούν εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση; Γιατί αυτή η εμμονή για την ανάπτυξη του αρματικού δυναμικού; Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω; Δεν κατανοείς κανείς που έχουν οδηγήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ-Χρυσή Αυγή την κοινωνία μας και την συμβολή των πολεμικών εξοπλισμών στην Χρεωκοπία του εργαζόμενου λαού μας;

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει το Έγγραφο-«φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι εντυπωσιακό το ότι η έκθεση του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας έχει συμπεριλάβει όλα τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις μας.

Αποκαλυπτικό έγγραφο. Πριν την επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, όπου ο υπουργός Άμυνας φέρεται να έκανε αποδεκτή με ενθουσιασμό τη. δωρεά των 400 αρμάτων μάχης, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος προειδοποιούσε τον Δ. Αβραμόπουλο: «Πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασης, το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων παραμέτρων, καθώς ενέχει πολιτική, επιχειρησιακή, τακτική και οικονομική διάσταση». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, πρωτίστως θα πρέπει να εξεταστεί η εμπειρία και διδάγματα από την προηγούμενη γερμανική «δωρεά» των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3, τη δεκαετία του ’90. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε θέματα διαλειτουργικότητας, συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, καθώς και στις πιστώσεις που διατέθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Οι ανάγκες του στρατού ξηράς. Πριν από κάθε κίνηση αποδοχής ή μη της αμερικανικής. δωρεάς, το υπουργείο Άμυνας -επισημαίνεται στο έγγραφο- θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη διατυπωθεί στην υπό αναθεώρηση νέα Δομή Δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού της χώρας, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση του βαθμού πραγματικής και λειτουργικής ενσωμάτωσής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2010 η. δωρεά των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 2,4 εκατ. ευρώ! Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 2,2 δισ. ευρώ για την αγορά αρμάτων από τη Γερμανία!

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης. δωρεάς. Όπως τονίζεται: «Το κόστος της ανακαίνισης (refurbishment) που θα απαιτηθεί, για την απλή επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση, κυμαίνεται μεταξύ 50.000-150.000 δολ. ανά άρμα, ενώ για πλήρη αναβάθμιση σε 500.000 δολ. ανά άρμα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπολογιστούν η μεταφορά στη χώρα και εν συνεχεία στις Μονάδες. Η προμήθεια επιπρόσθετων βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων, βασικών φόρτων πυρομαχικών, ανταλλακτικών.».

Τα περίεργα της δωρεάς. Ο πρέσβης Χρονόπουλος στο απόρρητο έγγραφό του θέτει και επιχειρησιακές διαστάσεις υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τα όσα περίεργα αναφέρονται σε έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους, όπως:

Τυχόν χρησιμοποίηση των υπό παραχώρηση αρμάτων στις επιχειρήσεις «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, αλλά και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Τύπος θωράκισης των υπόψη αρμάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι δεν φέρουν θωράκιση με στοιχεία απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium-DU). Επίδραση της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου (83% μεγαλύτερη του Leopard II), στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού και στο σύστημα διοικητικής μέριμνας. Αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων συντήρησης των αρμάτων κατά τη μάχη. Τυχόν περιορισμοί στην επιχειρησιακή σχεδίαση λόγω του βάρους του άρματος όπως, βατότητα επί του οδικού δικτύου, κλάση υφισταμένων γεφυρών. Διερεύνηση δυνατότητας συντήρησης του στροβιλοκινητήρα αυτόματου συστήματος μετάδοσης, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα είναι εκτός παραγωγής από το 1992.

Το ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εξοπλισμών είναι πολύ σοβαρό και πηγή τεράστιου πλουτισμού, για να αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια των στρατηγών και των αστών πολιτικών.

Απαιτείται ο συνεχής Κοινωνικός Έλεγχος και η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων.

Όλη η παραπάνω ατμόσφαιρα συνδιαλλαγής, διαπλοκής και διαφθοράς με πρόσχημα τους εθνικούς κινδύνους αποκαλύπτει ότι είναι ψευτοδίλημμα το «κανόνια ή τανκς», γιατί στην πραγματικότητα θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην γίνουμε «κρέας στα κανόνια τους»!    

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *