Οι ξένοι νταβάδες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

Κάποτε την δουλικότητα τους οι ντόπιοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης απέναντι στους ξένους επικυρίαρχους την εκδήλωναν απροκάλυπτα.
Όπως τότε, τον Φλεβάρη του 1947, που επισκέφτηκε την Ελλάδα ο αμερικάνος στρατηγός Βαν Φλιτ.
Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Κανελλόπουλος, τον είχε προσφωνήσει με τα λόγια: “Στρατηγέ, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας”, και δείχνοντας το ελληνικό στρατιωτικό άγημα, είχε προσθέσει: “Ιδού ο στρατός σας”!

Σήμερα οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης μπορεί να περιορίζονται σε ένα «ευχαριστούμε τους αμερικανούς», μέσα απ’ το κοινοβούλιο τους, ή στο «θα πάρουμε όσα μέτρα θεωρούμε απαραίτητα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», δεν φτάνουν στο σημείο όμως να μην κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Οι ξένοι νταβάδες μας όμως δεν είναι τόσο «διακριτικοί». «Την ερχόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Κομισιόν που θα συντάξει από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2010-2013», λέει η μια είδηση ενώ ο Μπαρόζο δίνει δημόσια εντολές στον κυβερνητικό θίασο για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει.

Το είδαμε κι αυτό. Με «σοσιαλιστική» κυβέρνηση φτάσαμε στην αποθέωση της «εθνικής ανεξαρτησίας» και «υπερήφανης εθνικής πολιτικής» .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *