Ανακοίνωση – Μπλοκ Άμεσης Δημοκρατίας

Αυτό που αποτυπώθηκε στη Δ.Ε.Θ. από το Μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας δεν ήταν ρηξικέλευθο. Η έντονη και πολυπληθής παρουσία αυτού του πολύ μεγάλου μπλοκ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μία αλυσίδα δράσεων συνέθεσαν το αποτέλεσμα, που ξεκινούσε από το Χορτιάτη για να ολοκληρωθεί στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

Τη Κυριακή 2 Σεπτέμβρη στο Χορτιάτη η κοινή αντιφασιστική συνισταμένη του αντιεξουσιαστικού μπλοκ, στο οποίο συμμετείχαμε, επηρέασε σημαντικά την άρνηση στη Χρυσή Αυγή, από ένα δήμαρχο που νόμιζε πως μπορούσε να παίξει με την ιστορία, στρογγυλεύοντας τα εγκλήματα των ταγματασφαλιτών και των πολιτικών τους απογόνων.

Ακολούθησε η επιτυχία του τριήμερου (5,6,7/9) φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας τόσο σε επίπεδο συζητήσεων και προτάσεων με αιχμές το καθεστώς εξαίρεσης, το «χρυσό» και τη ΒΙΟ.ΜΕ., όσο και με τη συμμετοχή του κόσμου σ’ όλα τα δρώμενα. Είναι η οριστική παρακαταθήκη για τη συνέχισή του.

Το Σάββατο 8/9 κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως το φεστιβάλ βγήκε στο δρόμο. Αυτή η αρμονία καταδεικνύει τη ζωντάνια της άρνησης στον χρεωκοπημένο κόσμο των αφεντικών, άρνηση στον εκφασισμό της κοινωνίας, με αντιεξουσιαστικά και αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά. [Σημ. Ο δρόμος φτιάχνει τη δική του δυναμική και η ανάδειξη της αιχμής του δεν είναι τυπικό θέμα ούτε ζήτημα διάταξης, αλλά ουσίας γύρω απ την οποία επικεντρώνεται η παρουσία στον δρόμο. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό τότε η αιχμή εκ των πραγμάτων ηθελημένα ή αθέλητα υποβιβάζεται σε πρόσχημα. Γι’ αυτό η παρουσία του Μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας στο δρόμο με αιχμές τη ΒΙΟ.ΜΕ. και το «χρυσό» ούτε μπορεί να στρεβλωθεί, αλλά ούτε και να αποσιωπηθεί.]

Τη Κυριακή 9/9 το ραντεβού ανανεώθηκε στις Σκουριές μαζί με τους κατοίκους και τους αλληλέγγυους, σε μια μαχητική διαδήλωση ενάντια στην εξόρυξη του Χρυσού στον Κάκαβο.

Τέλος, τη Δευτέρα 10/9 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. μαζί με το καλεσμένο του φεστιβάλ απ’ την Αργεντινή, Ernesto “Lalo” Paret, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν, μέσα από μία σπουδαία συζήτηση, πολλές πτυχές που αφορούν στην αυτοδιαχείριση του εργοστασίου που έχουν καταλάβει.

Επειδή η εποχή μας αποσαφηνίζει τις εκδοχές της με ένταση, με κινδύνους και με τρόπο ωμό καλούμε όλο το ριζοσπαστικό κομμάτι του απελευθερωτικού κινήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσει με ευθύνη το βάρος της κοινής συνισταμένης, πάνω στο άμεσο και το συγκεκριμένο, πέρα από ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Εδώ ας πάρουμε σοβαρά υπ’ όψιν πως το κυβερνητικό σχέδιο ανακατάληψης των πόλεων περιλαμβάνει τη δημιουργία κενών τα οποία αποτελούν τα πεδία δράσης των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής. Η εκδοχή της ωμής βαρβαρότητας ξετυλίγεται μπροστά μας: σήμερα οι πιο αδύναμοι αύριο όλοι μας.

Ο αγώνας διεξάγεται εδώ και τώρα. Ήρθε ο καιρός των αποφάσεων, των δράσεων και των προτάσεων.

 

Μπλοκ Άμεσης Δημοκρατίας

 

Y.Γ. Όσα ακολούθησαν μετά το τέλος των πορειών (για μικροεπεισόδια η αστυνομία ισοπέδωσε όποιον έβρισκε μπροστά της τραυματίζοντας σοβαρά κυρίως νέα παιδιά), οι ομοβροντίες των πλαστικών σφαιρών και χημικών σε ευθεία βολή την Κυριακή στις Σκουριές, μαζί με τον τρόπο και τον λόγο που εκκενώθηκε η κατάληψη Δέλτα την μεθεπόμενη μέρα, αποτυπώνουν την νέα πραγματικότητα της μηδενικής ανοχής του κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *