Αντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας

Πόσο εύκολο είναι να σε τυλίξουν οι μπάτσοι σε μια κόλλα χαρτί και να γίνεις πρωτοσέλιδο σε φυλλάδες και κεντρικό θέμα σε τηλεοπτικές ειδήσεις,με την στάμπα του “τρομοκράτη” μας το λέει σήμερα η Κατερίνα Κατή απ’ τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας».

Κάποτε ξέραμε ότι οι διωκτικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να αποδείξουν την ενοχή σου σε όσα σε κατηγορούσαν. Στην εποχή .. Χρυσοχοϊδη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κατηγορούμενος πρέπει να αποδείξει την αθωότητα του. Και καλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο φοιτητής δεν έχει πρόβλημα να αναφέρει και να αποδείξει που και με ποιους βρισκόταν το διάστημα που έγιναν οι «επιλήψιμες» πράξεις που του φορτώνουν οι μπάτσοι. Κάποιος/α όμως που για τους/της λόγους δεν θέλει να δώσει αναφορά στους μπάτσους για το πώς βιώνει την καθημερινότητα του, τι γίνετε; Θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;

Παραθέτουμε το άρθρο στο οποίο αναφερθήκαμε:

“Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ζητηθεί να εξεταστούν στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του έβδομου κατά σειρά νεαρού συλληφθέντος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς σε μια από τις δύο εκρήξεις, τον περασμένο Σεπτέμβρη (γραφείο Λούκας Κατσέλη), που του αποδίδεται συνέργεια, ο κατηγορούμενος βρισκόταν στα Τρίκαλα, όπου είχε αναλάβει την ηχητική υποστήριξη κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του Κόμματος όπου παρευρίσκονταν εφτά υποψήφιοι βουλευτές.

Μάλιστα, η συνήγορος του νεαρού κατηγορούμενου, Αντωνία Λεγάκη, υποστηρίζει ότι και για την άλλη έκρηξη (οικία Χηνοφώτη, τον περασμένο Ιούλιο), στην οποία εμπλέκεται, σύμφωνα με την κατηγορία, υπάρχει επίσης παρόμοιο ατράνταχτο στοιχείο που πιστοποιεί ότι ο νεαρός κατηγορούμενος ήταν αδύνατον να είχε την παραμικρή συμμετοχή. Συγκεκριμένα, ο 26χρονος πρόκειται να επικαλεστεί ότι τον Ιούλιο του 2009 είχε αναλάβει μαζί με τον πατέρα του την εγκατάσταση ηχητικών συστημάτων σε συγκεκριμένες πολιτιστικές αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Οσο για τα αποτυπώματά του τα οποία ανιχνεύθηκαν σε κινητά αντικείμενα που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή (του διαμερίσματος του Χαλανδρίου) και είναι σε θήκες CD και σε φύλλα οδηγιών εγκατάστασης συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως τονίζει η συνήγορός του στηριζόμενη στη σχετική δακτυλοσκοπική έκθεση (η οποία είναι στη διάθεση της «Ε»), καταδεικνύουν ότι «δεν ήταν ο χρήστης του υπολογιστή». Αντίθετα «επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του ότι είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα του συμφοιτητή του στο Πολυτεχνείο, Χ. Χατζημιχελάκη, μία φορά πριν από περίπου δυόμισι με τρία χρόνια -σε ανύποπτο δηλαδή χρόνο- για να συνδέσει τα μέρη του υπολογιστή».

«Ο χρόνος -τονίζει η κ. Λεγάκη- προκύπτει από τα στοιχεία των καρτών πάνω στις οποίες βρέθηκαν τα αποτυπώματα. Καθώς κανένα αποτύπωμα δεν ανευρέθηκε στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη ή ακόμη και στο ποντίκι του υπολογιστή».

Για την εμπλοκή του πελάτη της, ο οποίος αρνείται ότι έχει την παραμικρή σχέση με την οργάνωση, και έχει κληθεί σήμερα σε απολογία αλλά αναμένεται να ζητήσει προθεσμία ώστε να προσκομίσει όλα τα υπερασπιστικά στοιχεία που επικαλείται, η Αντωνία Λεγάκη, δήλωσε στην «Ε»:

«Καμιά σύνδεση με οποιαδήποτε παράνομη πράξη οποιουδήποτε δεν προκύπτει από τα αντικειμενικά είτε ακόμη και από τα υποκειμενικά στοιχεία του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει. Οχι μόνο δεν στοιχειοθετείται με κανένα τρόπο αλλά και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά μόνο σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινωνικής ζωής των φοιτητών, τους οποίους αφού τους συλλαμβάνουν πρώτα στον σωρό κάθε φορά που διαδηλώνουν, μετά τους καθιστούν συνήθεις ύποπτους συνδεόμενους δήθεν με τρομοκρατικές οργανώσεις, υπαρκτές ή ανύπαρκτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της δικογραφίας, η ταυτοποίηση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του 2009 και είναι το μοναδικό σε βάρος του στοιχείο. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 31 του ίδιου μήνα ενώ ο ίδιος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και προχθές, εμφανιζόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα για να δώσει το «παρών» σε τήρηση περιοριστικού όρου ο οποίος του είχε επιβληθεί ύστερα από παλαιότερη σύλληψή του. Με δεδομένη μάλιστα την προ τριετίας, όπως υποστηρίζει, επίσκεψή του στο σπίτι τού Χαλανδρίου, περίμενε ότι κάποια στιγμή θα καλούνταν για εξηγήσεις από τη Δικαιοσύνη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *