Καταργούν τη μεταφορά των μαθητών

Δελτίο τύπου
Μυτιλήνη, 18.9.2012
Κυβέρνηση, περιφέρεια Β. Αιγαίου και προϊστάμενοι της εκπαίδευσης καταργούν τη μεταφορά των μαθητών και μαζί το δικαίωμα στο σχολείο
Η κυβέρνηση των συνενόχων του Μνημονίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επειδή δεν τολμά να καταργήσει το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία με ύπουλο τρόπο μεθοδεύει τον αποκλεισμό των παιδιών από τις φτωχές και αγροτικές περιοχές στο σχολείο. Το σχεδιασμένο πετσόκομμα για τις λειτουργικές δαπάνες της αυτοδιοίκησης έχει οδηγήσει σε εκπαιδευτική κρίση, καθώς μένουν απλήρωτοι οι λεωφορειούχοι που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο κατοικίας του στο σχολείο, αφού σε πολλά χωριά των νησιών δεν υπάρχει σχολείο είτε λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων των σχολικών μονάδων είτε λόγω της ερήμωσης της υπαίθρου που έφερε το δήθεν αναπτυξιακό μοντέλο του ευρώ και της ΕΕ. Αυτοί που σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους μπροστά στο πρόβλημα είναι οι ένοχοι που εμποδίζουν τα παιδιά να φτάσουν στο σχολείο.
Είναι ένοχοι για το γεγονός ότι οι μαθητές κινδυνεύουν καθώς βαδίζουν στο οδικό δίκτυο ελπίζοντας στο οτοστόπ ή μεταφέρονται στις καρότσες των αγροτικών. Είναι ένοχοι γιατί επιβαρύνουν τις λαϊκές οικογένειες με ένα ακόμα χαράτσι, το εισιτήριο για το λεωφορείο της γραμμής. Είναι ένοχοι γιατί μας γυρίζουν 60 χρόνια πίσω καθώς οι λύσεις που επιδιώκουν να επιβάλλουν είναι η μετακόμιση, η καθημερινή μεταφορά από τους γονείς, η πληρωμή εισιτηρίου ή η μεταφορά με οτοστόπ όταν τύχει. Δηλαδή η πλειοψηφία θα αναγκαστεί να σκεφτεί την εγκατάλειψη της εκπαίδευσης ή θα υποστεί μεγάλες θυσίες.
Παράλληλα η μεθοδευόμενη μείωση των μαθητών θα δώσει το πρόσχημα για νέες συγχωνεύσεις και νέες μειώσεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής και η παράταξή του, οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και Λέσβου, Σάμου, Χίου δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Γιατί την ώρα που δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, κάνουν πολλά. Υλοποιούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την κυβερνητική πολιτική. Δηλώνουν ότι η χρονιά ξεκίνησε ομαλά γιατί κατάφεραν το αυτονόητο, να υπάρχουν βιβλία και παρακολουθούν αδιάφοροι την ταλαιπωρία των μαθητών και το γεγονός ότι χάνονται ώρες με τα σχολεία να υπολειτουργούν ή και να παραμένουν κλειστά. Αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο όταν απεργούν οι εκπαιδευτικοί ή κάνουν καταλήψεις οι μαθητές αγωνιζόμενοι για την παιδεία. Όλοι αυτοί μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά μειώνουν τα έξοδα του δημοσίου για χάρη των τραπεζών και των τοκογλύφων και σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και των παιδιών του, εφαρμόζουν τα Μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ως εδώ λοιπόν! Εδώ και τώρα να δοθεί λύση, άμεσα με την αποπληρωμή όσων οφείλονται στους λεωφορειούχους και τη διασφάλιση νέας σύμβασης για τη μεταφορά μαθητών. Μακροπρόθεσμα με τον ανασχεδιασμό του σχολικού χάρτη με την επανίδρυση των σχολείων που σάρωσε η αντιεκπαιδευτική πολιτική πριν και μετά το Μνημόνιο. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν άμεσα. Μπορούν επίσης να διασφαλιστούν σε βάθος χρόνου με τη διαγραφή του άδικου και χιλιοπληρωμένου χρέους και την έξοδο από ευρώ και ΕΕ που επιβάλλουν τη λεηλασία του πλούτου από τις τράπεζες και το κεφάλαιο.

Ανταρσία στο Αιγαίο
αντικαπιταλιστική αριστερά
http://aegeanantarsia.blogspot.com
τηλ. επικοινωνίας: 6972728845, 6976152518

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *