Δημόσιο σχολείο: χωρίς δασκάλους, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς αίθουσες!

μια πόλη ανάποδα
αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

Θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη σχολική χρονιά. Το αποδεικνύουν οι διορισμοί 35 νηπιαγωγών και … 5 δασκάλων για  φέτος. Το αποδεικνύουν  οι 12.500 προσλήψεις αναπληρωτών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης, που είναι κατά 2.500 λιγότερες από πέρσι. Οι 3600 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών που αντικαταστάθηκαν από μόλις 173 διορισμούς.

Και η εκπαίδευση σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο ανασφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Με όχημα την κρίση επιχειρούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τον περιορισμό του μόνιμου εκπαιδευτικού και την επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι μισθοί των 600 ευρώ για τους νεοδιόριστους, οι δραστικές περικοπές που έφερε το νέο μισθολόγιο αλλά και οι νέες μισθολογικές μειώσεις, που ακολουθούν με το πακέτο των 21  δις, δημιουργούν κλίμα ασφυξίας.

Θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη σχολική χρονιά. Στο ίδιο πνεύμα περικοπών, τα ταμεία των σχολείων είναι κυριολεκτικά άδεια. Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες για φέτος. Η αύξηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης σημαίνει αδυναμία των σχολείων να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος.

Την ίδια ώρα οι γονείς ενώ τους μαστίζει το σάρωμα των μισθών και η ανεργία, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τις «τρύπες» του δημόσιου σχολείου!  Η επιβάρυνση για την λαϊκή οικογένεια  αυξάνει συνεχώς τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Στο περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης, της γενικευμένης επίθεσης εναντίον όλων των εργατικών κατακτήσεων, της επιχείρησης διάλυσης όλων των δομών του (έτσι κι αλλιώς ισχνού) κράτους πρόνοιας, μέσα στη λαίλαπα της ανεργίας και της στέρησης των αναγκαίων για την επιβίωση από χιλιάδες οικογένειες, αλλά και την ώρα που ανιχνεύουμε ξανά το δρόμο να πιάσουμε ξανά το νήμα των μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή, στη Νέα Σμύρνη έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε.

Το κτιριακό πρόβλημα είναι έντονο, ιδιαίτερα στην Άνω Νέα Σμύρνη. Τα σχολεία λειτουργούν με μεγάλα τμήματα και βρίσκονται στα όρια τους. Όλες οι διαθέσιμες άδειες αίθουσες έχουν καλυφθεί.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη «ιδιαιτερότητα» της Νέας Σμύρνης για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η αδιαφορία της δημοτικής αρχής. Υπήρξε έντονη ανοικοδόμηση της περιοχής τα τελευταία χρόνια χωρίς να ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα χωρίς να γίνει κανένας προγραμματισμός από την πλευρά του Δήμου για να χτιστεί νέο σχολείο που θα καλύψει τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στις νεόχτιστες πολυκατοικίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών γιατί μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία που επιστρέφουν στο δημόσιο σχολείο. Φέτος, δέκα χιλιάδες μαθητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων,  μετακινούνται από τα Ιδιωτικά Σχολεία της χώρας, σε Δημόσια Σχολεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης…και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Μετά από πολλές προσπάθειες και διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών, η Δημοτική Αρχή, αναγνώρισε επιτέλους το πρόβλημα για το οποίο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. προειδοποιούσε ήδη από το 2007. Αντί όμως να προσανατολιστεί στην κατασκευή νέου σχολείου και νηπιαγωγείου στην Άνω Νέα Σμύρνη, νομίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα στήνοντας τρείς ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες σε ένα τμήμα του οικοπέδου του 7ου Δημοτικού Σχολείου.

Μια τέτοια επιλογή, είναι προβληματική γιατί στοιβάζει τα παιδιά στα υπάρχοντα κτιριακά συγκροτήματα, μειώνοντας αναλογικά τον αύλειο χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή. Στο 7ο Δημοτικό σχολείο, με τις 3 ΠΡΟΚΑΤ ο αριθμός των μαθητών από 325 θα γίνει 400 δηλαδή θα προστεθούν 75 μαθητές με μια αμφίβολη μικρή αύξηση της αυλής.

Μια τέτοια επιλογή, δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το αναβάλλει απλώς για μια σχολική χρονιά., αν βεβαίως, όλα τα παιδιά της Άνω Νέας Σμύρνης που «περισσεύουν» από τα σχολεία τους, εγγραφούν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο ανεξάρτητα από την απόσταση της κατοικίας τους.

Τα ΠΡΟΚΑΤ κοστίζουν ακριβά και δε θα λύσουν το πρόβλημα. Οι μαθητές της Νέας Σμύρνης θα συνεχίσουν να ψάχνουν σχολείο στο Φάληρο η στον Αγ. Δημήτριο σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. Στα νηπιαγωγεία της Νέας Σμύρνης θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός των προνηπίων και οι κληρώσεις και οι μετακινήσεις των νηπίων που δεν «χωράνε» στο σχολείο της γειτονιάς τους.

Αυτή η επιλογή των ΠΡΟΚΑΤ που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου με ψήφους 19 υπέρ και 14 κατά, συνάντησε από την αρχή την έντονη αντίθεση εκπαιδευτικών και γονέων. Ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων του 7ουΔημοτικού, παρεμβάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε., απόφαση της Γ.Σ. των Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης να αποσύρουν τα Σχολεία τη συμμετοχή τους από τις εκδηλώσεις του Δήμου τον Ιούνιο, λειτουργία Επιτροπής Αγώνα μέσα στο καλοκαίρι, κοινό κείμενο Συλλόγου Εκπαιδευτικών, τριών Συλλόγων Γονέων (2ου , 5ου , 7ου ) και της Ένωσης Γονέων, Ασφαλιστικά Μέτρα κατά του Δήμου, διαδήλωση γονέων και μαθητών στο Δημαρχείο στις 11 Σεπτέμβρη, όλα αυτά τι άλλο δείχνουν παρά ότι ΟΛΟΚΛΗΡΗ η σχολική κοινότητα σύσσωμη απορρίπτει τη λύση των ΠΡΟΚΑΤ, τις προχειρότητες, τη λύση του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»;

Ο Δήμος, πέντε χρόνια τώρα, δεν ακούει τη Σχολική Κοινότητα. Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Στη Νέα Σμύρνη του 2012, τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα μαθητικού πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο!!! Είναι προφανείς οι ευθύνες και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Γιατί, έχει επανειλημμένα καταγραφεί από επίσημα στοιχεία ότι η Νέα Σμύρνη είναι «κορεσμένη». Έχει ΗΔΗ από τους ψηλότερους  Μ.Ο. μαθητών ανά τμήμα, στο Λεκανοπέδιο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (22,89 μαθητές ανά τμήμα για το σχ. έτος 2011-2012 βρίσκεται στη πρώτη θέση πυκνότητας μαθητικού πληθυσμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μαζί με την Πετρούπολη).

Η Άνω Νέα Σμύρνη έχει φτάσει στα όριά της με 24,20 μαθητές ανά τμήμα στο Μ.Ο. (το πάνω όριο του Νόμου για την Πρωτοβάθμια είναι 25).

Γι αυτό επιμένουμε: Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ και ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ στην Άνω Νέα Σμύρνη. Πρέπει επιτέλους να αναζητηθεί μια σοβαρή, λύση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Γι αυτό, γονείς και Εκπαιδευτικοί, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο στην περιοχή «του Κατσιού». Η λύση αυτή έπρεπε να έχει δοθεί ΧΤΕΣ.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να «ακούσει» τη φωνή των αναγκών της πόλης. Όλα τα παιδιά έχουν εξ ίσου δικαίωμα στη μόρφωση και δικαιούνται να έχουν θέση στο Δημόσιο Σχολείο. Αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Και είναι δουλειά του τοπικού κινήματος να το διεκδικήσει και να το κερδίσει.

Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Μια Πόλη Ανάποδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *