Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του πορτογαλικού στρατού

Του Γιώργου Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Σαν βόμβα έσκασε όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη η βαρυσήμαντη ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Στρατιωτών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της ιβηρικής χώρας που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γηραιάς Ηπείρου. Μια σκληρή πολιτική διακήρυξη που κατέληγε απευθυνόμενη στον Πέδρο Πάσους Κοέλιο, το δεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ομοϊδεάτη του Αντώνη Σαμαρά, προσκυνημένο κι αυτόν στους Γερμανούς και στην τρόικα ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και λέγοντας χωρίς περιστροφές:
«Κύριε πρωθυπουργέ, για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων, κάντε τους μια χάρη, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ και αμέσως τώρα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΤΕ (ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)»!

Αποφασιστικά, ψυχρά, ωμά. Φυσικά, οι οπλίτες δεν είναι στρατηγοί ή συνταγματάρχες, κι έτσι το διάγγελμα τους δεν ήταν «προνουντσιαμέντο» στρατιωτικού πραξικοπήματος. Επειδή, όμως, στην Πορτογαλία την «επανάσταση των γαριφάλων» του 1974, που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς μισού αιώνα, την είχαν κάνει επαναστάτες αριστεροί λοχαγοί, ο Κοέλιο δεν είχε περιθώρια να θεωρήσει ασήμαντη την κίνηση των στρατιωτών.

Πήρε πίσω περικοπές

Πόσω μάλλον που για προχθές το βράδυ είχε προαναγγελθεί συνάντηση της διοίκησης της Ένωσης Οπλιτών με εκείνη της Ένωσης Υπαξιωματικών στο Αλεντέζου, θρυλικό προπύργιο της επανάστασης του 1974.
Ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση της Λισαβόνας, για χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο στην Ουέιρας, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πορτογαλικής πρωτεύουσας, ευρύτερη συνάντηση των προεδρείων τριών ενώσεων στρατιωτικών. Αυτή τη φορά θα συμμετείχαν όχι μόνο οι οπλίτες και οι υπαξιωματικοί, αλλά και αξιωματικοί, στην έδρα της Ένωσης των οποίων επρόκειτο να γίνει η κοινή σύσκεψη.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό αυτές οι στρατιωτικές συσκέψεις και δημόσιες τοποθετήσεις επηρέασαν τη στάση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι, καθώς συνέπεσαν με μεγάλες και οργισμένες κινητοποιήσεις των Πορτογάλων εργαζομένων εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας, η δεξιά κυβέρνηση της Λισαβόνας έκανε όπισθεν ολοταχώς, υποχωρώντας στη λαϊκή πίεση.

Ο Πέδρο Κοέλιο ανακάλεσε την απόφαση του για νέα μείωση κατά 7% όλων των μισθών που παίρνουν οι Πορτογάλοι είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της αύξησης κατά 7% των εισφορών των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Μάλιστα, τα χρήματα των Πορτογάλων εργαζομένων θα κατέληγαν απευθείας στις τσέπες των εργοδοτών τους, καθώς η κυβερνητική απόφαση προέβλεπε… μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5,7% στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

«Απορρίπτουμε αυτή την πολιτική»

Πέρα όμως από το ρόλο -μικρό ή μεγαλύτερο- που έπαιξαν οι κινήσεις των κατώτερων Πορτογάλων στρατιωτικών, η διακήρυξη της Ένωσης Οπλιτών έχει αυτοτελή πολιτική και ιδεολογική αξία.
«Οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θέλουν να συνδέονται κατά κανένα τρόπο με αυτή την ποταπή επίθεση που διενεργείται εναντίον των συμπολιτών μας. Ας κινηθούμε για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ και των ΠΟΡΤΟΓΑΛΩΝ. Δεν συνιστά μέρος του Στρατιωτικού Κώδικα να αποφεύγουμε καταστάσεις, να λέμε ψέμματα να χρησιμοποιούμε τον πορτογαλικό λαό ως πειραματόζωο σε κοινωνικά πειράματα – πόσω μάλλον που κι εμείς οι ίδιοι προερχόμαστε από τον ίδιο λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα:

«Είναι επιπροσθέτως προφανής η αποτυχία της πολιτικής που έχει επιβληθεί από αυτή την κυβέρνηση, η οποία βασίστηκε στην απαξίωση της εργασίας, στην επιβολή ολοένα και μεγαλύτερης λιτότητας, μεγαλύτερης ανεργίας, περισσότερης φτώχειας. Η κυβέρνηση μετέτρεψε τους φτωχούς αυτής της χώρας σε άθλιους και τη μεσαία τάξη σε φτωχούς. Βρισκόμαστε με μια χώρα κατεστραμμένη, έρμαιο των περιστάσεων, που βαδίζει προς την άβυσσο», υπογραμμίζει.

Καθήκον η αντίσταση

Ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάρος έχει η θέση που διακηρύσσει η Ένωση Οπλιτών, ότι η αντίσταση σε αυτή την πολιτική που καταλύει κατοχυρωμένα δικαιώματα του πορτογαλικού λαού δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά συνταγματικό καθήκον για τους Πορτογάλους στρατιωτικούς.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, επειδή έτσι το θέλει οποιαδήποτε τρόικα, να καταργηθούν δικαιώματα που έχουν νομικά κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, το οποίο ορκιστήκαμε να υπερασπιζόμαστε», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία λίγο παρακάτω διακηρύσσει με θέρμη:
«Οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων ορκίστηκαν εμπρός στη σημαία του έθνους ότι θα υπερασπίζονται την πατρίδα και θα τηρούν και θα φροντίζουν να τηρούνται το Σύνταγμα και οι νόμοι της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό η Ένωση Οπλιτών απορρίπτει μετά βδελυγμίας αυτή την πολιτική που ακολουθείται, επειδή έρχεται σε αντίθεση με όλα αυτά που ορκιστήκαμε να υπερασπιζόμαστε, με τη θυσία της ίδιας μας της ζωής, αν αυτό καταστεί αναγκαίο!»

Εθνική αξιοπρέπεια

Οι Πορτογάλοι οπλίτες δεν παραλείπουν να θέσουν με την ανακοίνωση τους τα ζητήματα της εθνικής αξιοπρέπειας και του πατριωτισμού ενός λαού που στενάζει, όπως και ο δικός μας, κάτω από το καθεστώς υποτέλειας και ξένης επικυριαρχίας που επιβάλλουν τα Μνημόνια.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποδυναμωθεί ένα έθνος όπως το δικό μας, με περισσότερα από 900 χρόνια ιστορία, επειδή κάποιοι κύριοι αποφάσισαν να κάνουν την Πορτογαλία αποικία των συμφερόντων του ανώτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχοντας ως στόχο τη φτωχοποίηση της χώρας, χωρίς να νοιάζονται για τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών, τους νόμους της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και την ιστορία αυτού του έθνους!» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους, η οποία, σημειωτέον, φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Εξαπάτηση», υπονοώντας σαφώς το λαό της Πορτογαλίας από την κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

«Η Ένωση Οπλιτών θέλει να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να φορά κανείς στο πέτο του σακακιού του σηματάκι με το σύμβολο της σημαίας για να είναι πραγματικός πατριώτης. Αυτοί που είναι de facto πατριώτες είναι ο λαός, από τον οποίο προέρχονται και οι στρατιωτικοί, που κάθε μέρα βλέπουν να περιφρονούνται στους μισθούς τους και στα δικαιώματα τους, με πρόσχημα μια κρίση, στη δημιουργία της οποίας οι ίδιοι δεν συνεισέφεραν σε τίποτα», διατρανώνουν οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί της κατώτερης βαθμίδας, οι οποίοι αντικειμενικά συνδέονται πολύ στενότερα με τον πολύπαθο πορτογαλικό λαό απ’όσο οι ανώτεροι αξιωματικοί τους.

Πορτογάλοι κι εμείς

Πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη θα είχαν προκαλέσει οι θέσεις της Πορτογαλικής Ένωσης Οπλιτών, που καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτηθεί και να μεταναστεύσει αμέσως στο εξωτερικό, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τεράστια πρωτοσέλιδα στο διεθνή Τύπο, έκτακτα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, στρατιές απεσταλμένων δημοσιογράφων θα συνέρρεαν στην ιβηρική χώρα.

Τώρα όμως που οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί κηρύσσουν αντίσταση στη δεξιά δωσίλογη κυβέρνηση της χώρας τους, που δρα ως όργανο των Γερμανών εναντίον του πορτογαλικού λαού, τίποτε απ’ αυτά δεν έγινε. Ακόμη και η είδηση της ανακοίνωσης εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού από το πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Καλύτερα να αποσιωπούνται τέτοιες εξελίξεις, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης παρόμοιων ενεργειών στις ένοπλες δυνάμεις και άλλων κρατών, που οι λαοί τους στενάζουν κάτω από το καθεστώς Μνημονίων γερμανικής και ευρωπαϊκής επικυριαρχίας, είναι η ακολουθούμενη γραμμή.

Το παν είναι να μην υπάρξουν σοβαρές αντιστάσεις στην πολιτική του Δ’ Ράιχ. Αυτό άλλωστε εκμεταλλεύεται η παρ’ ημίν συγκυβέρνηση των «πολιτικών Κουίσλινγκ» Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, η οποία έφτασε σε τέτοιο σημείο αποθράσυνσης, ώστε προσπαθεί να διασφαλίσει από τώρα -με τη συμφωνία για ειδική ρήτρα που θα επιβάλλει αυτόματες (!) μειώσεις μισθών και συντάξεων- ότι θα δεσμεύσει και την… επόμενη κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ακολουθεί τη δική της πολιτική. Την πιο αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή, που έχει γνωρίσει ποτέ αυτός ο τόπος απ’ οποιαδήποτε κυβέρνηση υπήρξε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, σχεδόν διακόσια χρόνια!

Μία απάντηση στο “Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του πορτογαλικού στρατού”

  1. Οι ενώσεις επαγγελματιών στρατιωτών είναι αντεπαναστατών μισθοφόρων! Μόνον κληρωτοί φαντάροι, όπως οι φαντάροι του τσαρικού στρατού στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, και όχι μισθοφόροι φαντάροι, έχουν πάρει μέρος σε πολιτικές και κοινωνικές επαναστάσεις, ενώ οι μισθωτοί φαντάροι έχουν πάρει μέρος μόνον σε πολιτικές και κοινωνικές αντεπαναστάσεις.
    Αυτή η αντίδραση των πορτογάλων μισθοφόρων έχει πιθανώς σχέση με τη φιλοαμερικανική πολιτική του πορτογαλικού στρατού και της Πορτογαλίας, που πήρε για παράδειγμα μέρος στον πόλεμο των ΕΠΑ κατά του Ιράκ-πόλεμο-έκφραση συν τοις άλλοις και του ενδιϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ΕΠΑ με τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ , όπως η Γαλλία, η Γερμανία κτλ,με τις χώρες που είχαν ήδη διεισδύσει οικονομικά με τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις τους στο Ιράκ, τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του οποίου ήθελαν να τα ελέγχουν οι ΕΠΑ, γιατί έχουν το μικρότερο κόστος άντλησης αργού πετρελαίου και με την αύξηση της παραγωγής του επιτρέπουν τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και τη μείωση των κερδών ανταγωνιστών των ΕΠΑ , όπως η Ρωσία και οι μη ελεγχόμενες από τις ΕΠΑ πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
    Σήμερα, ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως οι ΕΠΑ, η Βρετανία, η Σουηδία κτλ. επιθυμούν τη διάλυση της ευρωζώνης και την κατάργηση του ευρώ, για να διατηρηθούν στις ΕΠΑ τα πλεονεκτήματα του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος (που σήμερα υποκύπτει στον ανταγωνισμό του ευρώ), για να είναι πιο εύκολη και πιο εφικτή η λεηλασία του πλούτου των χωρών της ευρωζώνης από τη Βρετανία, τις ΕΠΑ κτλ. μέσω της χρηματιστηριακής παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης που αντιστρατεύεται η ευρωζώνη ακόμα και με την επιβολή φόρων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
    Πιθανώς, λοιπόν, η φιλοαστική και φιλοαμερικανική και όχι η προλεταριακή επαναστατική διάλυση της επίσης ιμπεριαλιστικής (γαλλογερμανικής, ολλανδοαυστριακής κτλ.) ευρωζώνης να επιτευχθεί ακόμα και με στρατιωτικά, δήθεν επαναστατικά πραξικοπήματα νεοφασιστικών φιλοαμερικανικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, και αντίστοιχων οργανώσεων, όπως η ένωση επαγγελματιών στρατιωτών στην Πορτογαλία.
    Φουσέκης Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *