Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΕΛΙΤΕ

Με πρωτοβουλία της εφημερίδας “Μήνυμα για όλους” που εκδίδουν κάτοικοι της περιοχής των Σεπολίων πραγματοποίηθηκε σύσκεψη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕLITE που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από την περασμένη Παρασκευή.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ELITE, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων 144 & 163 δημοτικών σχολείων, του συλλόγου των δασκάλων, της Επιτροπής Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα, της Επιτροπής Πολιτών για την υπογειοποίηση του Προαστιακού, της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και αρκετοί κάτοικοι.

Για το τι συμβαίνει στην ELITE έχουμε ξαναγράψει (Στον αέρα οι 250 εργαζόμενοι της ELITE) . Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μας ενημέρωσαν για όλο το χρονικό των εξελίξεων στο εργοστάσιο. Ήδη από πριν το Νοέμβρη η εργοδοσία, παρ’ όλη την αύξηση της παραγωγής, των παραγγελιών και των πωλήσεων, είχε προχωρήσει στην απόλυση 10 εργαζομένων συμβασιούχων κατά βάση. Το Νοέμβρη προχώρησε αιφνιδιαστικά στο κλείσιμο του εργοστασίου δηλώνοντας αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως απέναντι στους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα λίγο ως πολύ είναι γνωστά. Μια διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο που δημοσιεύσαμε. Ενώ αρχικά τους είχαν υποσχεθεί την οικονομική ενίσχυση των 1000 ευρώ όχι μόνο δεν τους δώθηκε τίποτα αλλά τώρα τους λένε για 500 και αν! Κάτι σαν φιλανθρωπία δηλαδή, σα να τους κάνουν χάρη αν τους τα δώσουν!

Χθες η εργοδοσία τους “πρότεινε” να τους δώσει έναντι των χρωστούμενων του …Νοέμβρη και τα υπόλοιπα κατά τα μέσα του Φλεβάρη, με τον όρο να αφήσουν οι εργαζόμενοι το εμπόρευμα που βρίσκεται στις αποθήκες του εργοστασίου να βγει στην αγορά.

Η αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους είναι έκδηλη. Υπάρχουν ανάμεσά τους αρκετά ζευγάρια που δουλεύουν στο εργοστάσιο, αρκετοί που θέλουν 2 – 3 χρόνια για να βγούν στη σύνταξη. Με μικρά παιδιά, με φοιτητές που σπουδάζουν, με δάνεια και υποχρεώσεις όπως κάθε εργατική οικογένεια, και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι. Είναι όμως και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ανυποχώρητα πια. Αφού άκουσαν πολλά και διάφορα από εργοδοσία και κυβέρνηση καταλαβαίνουν, όπως και οι ίδιοι λένε, ότι αυτοί οι δύο είναι “σύμμαχοι” και πως ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τους στόχους τους είναι ο δικός τους αγώνας. Γι’ αυτό και δεν αποδέχονται καμία άλλη πρόταση εκτός από αυτή του να τους πληρωθούν αυτά που τους χρωστάνε και να εξασφαλιστούν όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Όσο δεν γίνονται τουλάχιστον αυτά δεν πρόκειται να φύγουν από το εργοστάσιο, το οποίο το περιφρουρούν μέρα νύχτα χωρισμένοι σε τέσσερις βάρδιες. Θα έλπιζαν και θα ήθελαν όπως λένε να συνεχίσει το εργοστάσιο τη λειτουργία του, χωρίς απολύσεις και όρους, χωρίς να τους πολυαπασχολεί η μορφή και το ποιός θα το λειτουργήσει, αλλά δεν το βλέπουν με βάση τις επιλογές του εργοδότη αλλά και της κυβέρνησης.

Μια πληροφορία που μάθαμε επίσης σήμερα και δείχνει κατά τη γνώμη μας τις …”κατευθύνσεις” τις εργοδοσίας είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ELITE έχει ανοίξει 66 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (εν μέσω της κρίσης, που την επικαλείται κιόλας!) και ότι επίσης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές παπουτσιών από το εξωτερικό. Φυσικά και τα κέρδη δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα!

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ σημαντικές, και υπολογίζουν σε αυτές, οποιεσδήποτε κινήσεις αλληλεγγύης γίνονται. Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη, μετά από αρκετή συζήτηση, είναι ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της ELITE, που συμπαρασύρει και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις οδηγώντας στην ανεργία εκτός από τους 250 και άλλους 2000 (άλλοι μιλάνε και για 3000) εργαζόμενους, δεν πρέπει να μείνει στα στενά όρια του εργοστασίου. Ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του ευρύτερου εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, να μαζευτούν υπογραφές συμπαράστασης, να βγουν ψηφίσματα από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, να γίνουν εξορμήσεις στις γειτονιές. Ακούστηκαν αρκετές προτάσεις για το τι ακόμη θα μπορούσε να γίνει, απομένει όμως να αποφασίσουν οι ίδιοι τις επόμενες κινήσεις τους και με βάση αυτές θα κινηθούν και οι υπόλοιποι ανεξάρτητα από τις όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να παρθούν σε επίπεδο γειτονιάς. Ήδη την αλληλεγγύη τους εκδήλωσαν απ’ ότι μάθαμε, εκτός από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη φορείς, η Ένωση Γονέων του 4ου Δ.Δ. της Αθήνας και το σωματείο Τεχνικών του δήμου.

Αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη να γίνει εξόρμηση στους σταθμούς Μετρό των Σεπολίων και Αττικής όχι μόνο για ενημέρωση του κόσμου αλλά και με κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή στην αυριανή πορεία από το εργοστάσιο στο υπουργείο Εργασίας όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 12:00
ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ELITE ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΑΓΩΝΑΣ

Αντίσταση στις γειτονιές

Βαθύ Κόκκινο: Να προσθέσουμε κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση σε μερίδια στην ελληνική αγορά, το 2007 και το 2008 (ο ισολογισμός του 2009 δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα αλλά σίγουρα θα παρουσιάζει αυξημένα κέρδη αφού στο μεταξύ έχει ανοίξει καινούργια καταστήματα) με ετήσιο τζίρο αντίστοιχα 27,35 εκατ. ευρώ και 29,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη της διετίας αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση που επικαλούμενη την οικονομική κρίση θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις για να αυξήσει και άλλο τα κέρδη της εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερα τους εργάτες που απασχολεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *