“Σοσιαλιστική” δημοκρατία των κουπονιών

«Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μέτρων που μειώνουν άμεσα τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα, ενώ επίσης αντιμετωπίζουν χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες. Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για των έλεγχο των δημοσίων δαπανών και την συνολική αναθεώρηση του τρόπου που συντάσσεται και εκτελείται ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος».

Η παραπάνω παράγραφος περιλαμβάνεται στο «Επικαιροποιημένο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης» που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
(Είναι 92 σελίδες και πρέπει να παραδεχθούμε ότι το κάναμε μια απλή ανάγνωση, αλλά σ’ αυτό θα επανέλθουμε γιατί απεικονίζει απόλυτα την επίθεση που εξαπολύει η ντόπια αστική τάξη μαζί με τους επικυρίαρχους του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ στον κόσμο της εργασίας).

Ας σχολιάσουμε τώρα αυτά που ακούσαμε σήμερα από κυβερνητικά χείλη. Ξεκινούμε απ’ τα λεγόμενα του Γ. Παπανδρέου.
«Δεν θα κάνουμε πίσω, θα δουλέψουμε σκληρά. Οι επιτυχίες που περιγράφουμε στο πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή. Είναι όχι μόνο δέσμευση μας αλλά και χρέος μας απέναντι στην χώρα. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα εκτιμήσουν όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει όχι μόνο μια κυβέρνηση αλλά μια ολόκληρη χώρα ένας ολόκληρος λαός».

Η αγωνία του πρωθυπουργού να «εκτιμήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι την προσπάθεια της κυβέρνησης» την είδαμε από σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που μας γνωστοποιεί την δημιουργία ενός γραφείο προϋπολογισμού στην βουλή με την «τεχνική» υποστήριξη του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ στο οποίο θα είναι υποχρεωμένο κάθε υπουργείο να καταθέτει τον μηνιαίο προϋπολογισμό του, για να ελέγχεται από τα στελέχη του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Με απλά λόγια η ντόπια αστική τάξη παραδίδεται αμαχητί στους ξένους προστάτες της και δίνει «γη και ύδωρ» για να υλοποιηθούν οι εντολές τους.

Και ποιες είναι αυτές οι εντολές; Ισοπέδωση κάθε ίχνος του κράτους πρόνοιας που απέμεινε.
Χαρακτηριστικά τα πρώτα δείγματα που βλέπουμε στο «πρόγραμμα Σταθερότητας»: Μείωση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στην δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, (έχει που έχει τα χάλια της η δημόσια υγεία, γίνεται και το επόμενο βήμα να παραδοθεί εντελώς στα χέρια των εμπόρων υγείας), μείωση του κράτους στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, για να γίνει σε λίγα χρόνια η σύνταξη για τους απόμαχους της δουλειάς όνειρο θερινής νυκτός.

Από την άλλη οι εντολές των επικυρίαρχων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ είναι σαφείς. Να ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, όση δημόσια περιουσία απέμεινε.
Η δουλικότητα του ντόπιου αστικού πολιτικού και σ’ αυτές τις εντολές των προστατών του ολοφάνερη.

Όπως διαβάζουμε στο «πρόγραμμα Σταθερότητας» ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ξεπουλήματος της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει βρίσκεται στα σκαριά.
(Αλήθεια, γιατί δεν μας τα έλεγε αυτά προεκλογικά το Πασοκ; Πλάκα κάνουμε φυσικά)

Την επόμενη 3ετία θα ξεπεράσει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, τα 5,6 δισ. ευρώ αυτά που θα εισπράξει το κράτος, απ’ την δημόσια περιουσία που βγάζει στο σφυρί.
Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει και τα ασημικά.

Με σημερινές τιμές το δημόσιο έχει στην κατοχή του μετοχές από εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αν οι τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα 3 χρόνια, πράγμα απίθανο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο πάνω απ’ την μισή δημόσια περιουσία που υπάρχει σήμερα για να εισπράξει ψίχουλα.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για το ξεπούλημα των κρατικών μετοχών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Καζίνο, σε κάποια αεροδρόμια όπως και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.λ.π.

Συνδυάστε τώρα, τα παραπάνω μαζί με την νέα φοροκαταιγίδα ύψους 1,2 δισ που ανακοινώθηκε για φέτος μαζί με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και θα καταλάβετε τι προβλέπεται για την εργατική τάξη για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Και για όσους το αγνοούν να πούμε ότι σήμερα ο Λοβέρδος μίλησε στην επιτροπή «Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων».
Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχουν 1.000.000 άνεργοι δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο θα αυξηθούν κατά 500.00 κι όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να γίνει γ’ αυτούς απάντησε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας .
«Μπορούμε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των ανέργων μέσω εκπτωτικών κουπονιών για καταναλωτικά είδη διατροφής και δημόσιων υπηρεσιών», μας είπε παραπέμποντας μας στις 21 Ιανουαρίου που θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις.

Αν μετά απ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να καθόμαστε στον καναπέ, αφήνοντας άλλους –στην προκειμένη περίπτωση εκπροσώπους ντόπιου και διεθνές κεφαλαίου- να καθορίζουν όπως γουστάρουν την ζωή μας, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *