Το ιδιαίτερο γραφείο του Μεϊμαράκη, οι τοκογλυφίες και η αυτοκτονία

Του Κώστα Παπάζογλου – HOT DOC

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο συνεργάτης και κουμπάρος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη βρέθηκε πυροβολημένος μέσα στο αυτοκίνητο του. Ένα ιδιόχειρο σημείωμα εξηγούσε πως ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας δεν πήγε στην κηδεία του παιδικού του φίλου. Η παράξενη απουσία του υπουργού ήταν το λιγότερο. Από το σημείωμα του αυτόχειρα έλειπε μια σελίδα, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις ενέπλεκε τον αδελφό της ιδιαιτέρας του Μεϊμαράκη σε κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμών. Μια φράση της ιδιαιτέρας του υπουργού, «μην βγάλετε την 5η σελίδα γιατί θα κάψουμε τον Μεϊμαράκη», είναι ίσως μια εξήγηση που δεν μπορεί να δώσει η έρευνα της Αστυνομίας. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάποιος ανώνυμος τηλεφώνησε στην κόρη του αυτόχειρα για να της πει πως θα πεθάνει αν συνεχίσει την υπόθεση.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2009, ο Νίκος Κοτσαυτάκης, παιδικός φίλος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και συνεργάτης του από το 2004, πάρκαρε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ και αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιά και τον θώρακα με καραμπίνα. Δίπλα του βρέθηκαν ένα ιδιόχειρο σημείωμα και μια πράξη κατάσχεσης για το σπίτι του στο Χαλάνδρι. Στο σημείωμα του -ένα χειρόγραφο ενός ταραγμένου ανθρώπου που προσπαθεί στον λίγο χρόνο πριν το τέλος να δώσει εξηγήσεις για ό,τι κάνει- η πρώτη φράση είναι το ίδιο σκληρή με την εικόνα του νεκρού: «Με έμπλεξε πολύ άσχημα Ο ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ Χ. Ευάγγελος του Ανδρέα, κάτοικος Χαλανδρίου. Μου δάνεισε με επιταγές 68.οοο ευρώ θα τα βρείτε στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, είναι στο όνομα μου και τις έχω εισπράξει, και μου ζήταγε 1.οοο% τόκο και με ανάγκασε να του κάνω προσημείωση και με εκβίαζε με πλειστηριασμούς».

Η υπόθεση θα ήταν μια απλή υπόθεση τοκογλυφίας, αν ο Ευάγγελος Χ., τον οποίο κατονομάζει ως εκβιαστή, δεν ήταν αδελφός της ιδιαιτέρας του Μεϊμαράκη, η οποία ενεπλάκη και η ίδια στην υπόθεση με έναν περίεργο τρόπο. Ο συνεργάτης του υπουργού Άμυνας πέφτει θύμα τοκογλύφων που δείχνουν να λειτουργούν μέσα στο ίδιο το υπουργικό γραφείο.

«Μην βγάλετε την 5η σελίδα, θα κάψουμε τον Μεϊμαράκη»

Την ημέρα της αυτοκτονίας του Νίκου Κοτσαυτάκη, η οικογένεια του τον αναζητούσε επί ώρες. Η σύζυγος του Μαρίνα επικοινώνησε με την ιδιαιτέρα του Μεϊμαράκη, Β.Χ., για να ρωτήσει αν είχαν νέα του. Η Β.Χ. απάντησε πως δεν τον είχε δει, πήγε στο σπίτι της οικογένειας Κοτσαυτάκη στο Χαλάνδρι και άρχισε να κάνει τηλεφωνήματα αναζητώντας τον Νίκο Κοτσαυτάκη. Αφού επικοινώνησε με κάποιον Αλβέρτο τηλεφωνικά, έμαθε πως ο Κοτσαυτάκης είχε αυτοκτονήσει αφήνοντας ιδιόχειρο σημείωμα. Μπροστά στην οικογένεια του άρχισε να κάνει διάφορα τηλεφωνήματα. Ένα από αυτά το έκανε χρησιμοποιώντας άλλο κινητό προς κάποιον που αποκαλούσε «Αρχηγέ μου», και του ζητούσε επιτακτικά να εξαφανιστεί η πέμπτη σελίδα του σημειώματος. Όπως έχει καταθέσει η κόρη του Κοτσαυτάκη, Έφη, η Β.Χ, είπε σε αυτόν που αποκαλούσε «αρχηγό»: «Τι; Εξοπλισμοί; Να μην βγάλετε την πέμπτη σελίδα γιατί θα κάψουμε τον Μεϊμαράκη». Η Έφη Κοτσαυτάκη τη ρώτησε: «Τι είναι αυτά που λες; Εξοπλισμοί;», και η Β.Χ. απάντησε: «Προμήθειες όπλων». Ενώ η οικογένεια ήταν σοκαρισμένη ακόμη από την είδηση, η Β.Χ. τους έλεγε: «Τώρα θα χάσετε και το σπίτι σας από τον αδελφό μου».

Όταν η οικογένεια ενημερώθηκε ώρες αργότερα για την αυτοκτονία επίσημα από το Αστυνομικό Τμήμα Μελισσιών, της γνωστοποιήθηκε πως βρέθηκε ένα πεντασέλιδο σημείωμα του αυτόχειρα. Όταν όμως έγινε η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων, το σημείωμα ήταν τεσσάρων σελίδων και όχι πέντε. Το γράμμα του Νίκου Κοτσαυτάκη φαίνεται πραγματικά να τελειώνει στην τέταρτη σελίδα απότομα, με την αναφορά των τηλεφώνων κάποιου από αυτούς που κατηγορεί για τοκογλυφία. Δεν υπάρχει κανένας αποχαιρετισμός, προσπάθεια να δικαιολογηθεί η πράξη της αυτοκτονίας ή κάποιες αναφορές στη σύζυγο και τα παιδιά του. Αυτή η ασυνήθιστη πρακτική για αυτόχειρα κάνει επίσης την οικογένεια Κοτσαυτάκη να θεωρεί βέβαιο πως υπήρξε και πέμπτη σελίδα, όπως την είχε ενημερώσει το Αστυνομικό Τμήμα, η οποία εξαφανίστηκε.

Ο κύκλος Μεϊμαράκη

Ολόκληρη η επιστολή του αυτόχειρα αναφέρεται στον Ε.Χ., αδελφό της ιδιαιτέρας του Μεϊμαράκη (Β.Χ.), ο οποίος του δάνειζε τοκογλυφικά και τον εκβίαζε, ενώ δεχόταν και απειλές για απαγωγή της κόρης του. Ο κύκλος των ανθρώπων του πρώην υπουργού Άμυνας και εργοδότη του εμφανίζεται να είναι αυτός για τον οποίο γράφει: «Ας πάρει τα ματωμένα χρήματα το παιδί του». Τον ίδιο τον Μεϊμαράκη τον αποκαλεί «κουμπάρο και παιδικό φίλο» και του ζητάει να «κοιτάζει την οικογένεια» που αφήνει πίσω.
Ο πρώην υπουργός όμως δεν πήγε ούτε στην κηδεία του συνεργάτη του, αλλά ούτε απάντησε στις εκκλήσεις της οικογένειας για να βοηθήσει να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Αν οι καταγγελίες της οικογένειας Κοτσαυτάκη, που κοινοποιήθηκαν με υπόμνημα του δικηγόρου Αλέξη Κούγια στην Εισαγγελία Αθηνών, είναι αληθινές, τότε η ιδιαιτέρα του Μεΐμαρακ— Β.Χ. ήταν εκείνη που φρόντισε να εξαφανιστεί η πέμπτη σελίδα του σημειώματος. Τι περιείχε όμως αυτή η σελίδα, που να ήταν πιο σημαντικό και επιβαρυντικό από την ενοχοποίηση του ίδιου του αδελφού της που υπάρχει στο υπόλοιπο σημείωμα; Η οικογένεια Κοτσαυτάκη ζήτησε να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τα τηλέφωνα του αυτόχειρα, αλλά και όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Πρωτίστως των τηλεφώνων της Β.Χ., για να εντοπιστούν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε και με την παρέμβαση τους κατάφερε ίσως να εξαφανίσει την κρίσιμη σελίδα του ημερολογίου.

Ο αδελφός της Β.Χ., παράγοντας της ΝΔ και μέλος του στενού κύκλου του Μεϊμαράκη, εμφανίζεται ως πολιτικός μηχανικός, αλλά με πραγματική δραστηριότητα κατά τον αυτόχειρα την τοκογλυφία. Η ανακριτική έρευνα ως τώρα αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μια συμβατική υπόθεση τοκογλυφίας που οδήγησε σε αυτοκτονία, παραβλέποντας τη σχέση με ισχυρούς πολιτικούς κύκλους. Πως όλη αυτή η υπόθεση, δηλαδή, διαδραματίστηκε σε προθάλαμους υπουργικών γραφείων. Αν ένας άνθρωπος στο περιβάλλον ενός υπουργού κάνει τοκογλυφίες, τότε κάλλιστα μπορεί να διαχειρίζεται και μαύρο πολιτικό χρήμα.

Απειλές και παρακολουθήσεις

Παρότι η οικογένεια του Κοτσαυτάκη δηλώνει πως δεν είχε καμιά ένδειξη για τις δοσοληψίες του αυτόχειρα με τοκογλύφους, υπήρξαν περιστατικά που είχαν τρομοκρατήσει την κόρη του Εφη Κουτσαυτάκη. Το 2008 είχε αναφέρει στην Αστυνομία τρία περιστατικά με ανθρώπους που την παρακολουθούσαν ή προσπάθησαν να την σταματήσουν στο δρόμο. Σε ένα από αυτά, στην πλατεία Κένεντυ στο Χαλάνδρι, κάποιος της έκανε νόημα να σταματήσει δίπλα στο αυτοκίνητο του που φαινόταν χαλασμένο στην άκρη του δρόμου. Όταν αρνήθηκε να ανοίξει το τζάμι του αυτοκινήτου της, άρχισε να το χτυπάει δυνατά. Κατάφερε να ξεφύγει, αλλά ο άγνωστος άρχισε να την ακολουθεί με το «χαλασμένο» αυτοκίνητο. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, η Έφη Κοτσαυτάκη δέχτηκε ένα ακόμη απειλητικό τηλεφώνημα που προειδοποιούσε πως θα πεθάνει αν συνεχίσει την υπόθεση.

Στις 3:20 το ξημέρωμα, δέχθηκε κλήση από απόρρητο αριθμό και όταν απάντησε άκουσε το απειλητικό μήνυμα από φωνή που μάλλον είχε δεχθεί ηλεκτρονική παραμόρφωση.
Είναι εντυπωσιακό πως ο κατονομασθείς ως τοκογλύφος από τον αυτόχειρα συνεχίζει να διεκδικεί την περιουσία του, αρνούμενος πως έκανε τοκογλυφία. Υποστηρίζει πως απλώς δάνειζε χρήματα στον Κοτσαυτάκη χωρίς παραστατικά και αυτός δέχτηκε να υποθηκεύσει το σπίτι του.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης καρκινοβατεί, αφού όχι μόνο είναι ένας δικαστικός φάκελος από τους χιλιάδες για τοκογλυφία, αλλά αλλάζει και ο ανακριτής στην υπόθεση. Το αν η υπόθεση σχετίζεται, πέρα απ’ όσα υποστηρίζει η οικογένεια, με πολιτικό χρήμα ή εξοπλισμούς μπορεί να το αποδείξει μόνο η έρευνα υπό ένα άλλο πρίσμα. Προϋποθέτει δηλαδή άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άρση απορρήτου επικοινωνιών. Μέχρι τότε, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι αυτό που περιγράφει η οικογένεια στο υπόμνημα της στον εισαγγελέα: «Τη δράση των τοκογλύφων και εκβιαστών ενίσχυσε εν προκειμένω η γνωριμία του οικείου μας με την αδελφή του κατανομασθέντος ως τοκογλύφου, Β.Χ., επίσης συνεργάτιδα του κ. Μεϊμαράκη, στο πολιτικό γραφείο του τελευταίου, στοιχείο που καταδεικνύει τη συντονισμένη και σε μεγάλο βαθμό συγκαλυμμένη δράση προσώπων που κινούνται σε πολιτικούς κύκλους υψηλής στάθμης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *