Νέα από Ιράν – ΗΠΑ: Η προθέρμανση για έναν άνευ προηγούμενου πόλεμο

Μερικές απλές και σύντομες εκτιμήσεις μας για τις εξελίξεις στο Ιράν. Λόγο χρόνου θα αναφερθούμε επιφανειακά στα γεγονότα και θα επανέλθουμε ανάλογα με τις εξελίξεις με βαθύτερη ανάλυση.

Η άποψη μας, είναι ότι η εμπορική απομόνωση της Τεχεράνης, αποτελεί μια προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβιώσουν στον νομισματικό πόλεμο, που αποτελεί φυσιολογικό απόσπασμα της συστημικής κρίσης που διανύουμε, περιορίζοντας έτσι τις αποχωρίσεις από το πετρέλαιο-δολαριακό  σύστημα. Όλα αυτά αποτελούν απόπειρα παραδειγματισμού σε όσους σκέφτονται να σταματήσουν να πουλάνε το πετρέλαιο τους σε δολάρια. Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός λόγος εισβολής στο ΙΡΑΚ το 2003, όταν ο Σαντάμ ανακοίνωσε την πώληση πετρελαίου σε ευρώ.

Να θυμίσουμε, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (fed), ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (Q3), πράγμα που αναμένεται να διευρύνει την εκροή κεφαλαίων από το δολάριο, συμβάλλοντας έτσι στην υποτίμησή του. Μια υποτίμηση που δεν θα αποδειχτεί καταστροφική, μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ διατηρήσουν το δολάριο ως κεντρικό συναλλαγματικό μέσο στην αγορά πετρελαίου διεθνώς, καθώς άσχετα με την εκτύπωση από την FED, το δολάριο παραμένει περιζήτητο αφού όλα τα κράτη το χρειάζονται για την αγορά πετρελαίου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πώς άσχετα με το αν η Ευρώπη προωθεί το επιβαλλόμενο από τις ΗΠΑ εμπάργκο, την εσχάτη ώρα, αναμένουμε να δούμε περίεργες διασπάσεις και εξελίξεις. 

Η Κίνα εισάγει μεγάλη ποσότητα ενέργειας από το Ιράν και δεν θα ήθελε η Τεχεράνη να πέσει σε δυτικά χέρια, καθώς αυτό θα σήμαινε και ανάλογα εμπάργκο-πλαφόν και κατ επέκταση έλεγχο στην Κινεζική οικονομία. Η Ρωσία τάσσεται στο πλευρό της κίνας και η Γερμανία κρατά ουδέτερη στάση αφού είναι κατά πολύ ενεργειακά εξαρτημένη από την Ρωσία. Για την Γερμανία και τις πλεονασματικές χώρες της Ευρώπης, η κρίση του δολαρίου (υποτίμηση χωρίς πάτημα στην αγορά πετρελαίου) και η αδυναμία σταθεροποίησής του, σημαίνει και εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη, έτσι αναμένονται διάφορες εκπλήξεις, παρόλο που αρχικά το κλίμα μοιάζει ενωτικό.  

Ακόμα, η στήριξη του καθεστώτος της Συρίας από την Ρωσία, αποσκοπεί στην διατήρηση της στρατηγικής θέσης των Ρώσων στον κόλπο. Η Συρία εξάλλου είναι το τελευταίο προπύργιο πριν τον πόλεμο στο Ιράν, αφού στρατηγικά είναι η μοναδική περιοχή την οποία η δυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν ελέγχουν.

Τέλος και αφού αναφερθήκαμε στην πραγματική κατά την άποψη μας αιτία του οικονομικού (προς το παρόν) πολέμου ενάντια στην Τεχεράνη, αξίζει να πούμε ότι το πρόσχημα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι εκτός τόπου και χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αφού οι ρυθμοί εμπλουτισμού ουρανίου είναι πολύ αργοί για να αποτελούν άμεσο «κίνδυνο». Όλα αυτά είναι λογικές προεκτάσεις μια βαθιάς δομικής κρίσης του συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις αυτής δεν θα περιοριστούν στον νομισματικό και  οικονομικό επίπεδο…

Θα επανέλθουμε ανάλογα με τις εξελίξεις με βαθύτερη ανάλυση.

 

Παραθέτουμε μερικά νέα από διάφορες πήγες σε ότι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο Ιράν.

1)Μυστικό σχέδιο για την πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής στα Στενά του Ορμούζ με στόχο να διακοπούν οι διά θαλάσσης εξαγωγές πετρελαίου και έτσι να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη έχει καταρτίσει ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel».

2) Eutelsat: «Η Arqiva και η Eutelsat έλαβαν από κοινού την απόφαση να τερματίσουν τη μετάδοση μέσω των δορυφόρων Hot Bird της Eutelsat των τηλεοπτικών δικτύων που ανήκουν στην εταιρεία τηλεοπτικών μεταδόσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν IRIB».

3) Όλο και πιο αισθητές για την ιρανική οικονομία γίνονται οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, κατέγραψε χθες πτώση περίπου 10% υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

4)Παρά τις προσπάθειες της ιρανικής κεντρικής τράπεζας να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, το πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι η ισοτιμία ξεπέρασε τις 32.000 προς 1 έναντι του δολαρίου και τις 41.000 έναντι του ευρώ. Στις αρχές του 2012, το 1 δολάριο δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ριάλ, ενώ η ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος με το ευρώ βρισκόταν στις 13.000 – κάτι που σημαίνει ότι το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του.

5) Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να απέχει από την επίθεση κατά του Ιράν και να περιμένει τα αποτελέσματα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη για να αναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή, αλλά και οι κυρώσεις έχουν ήδη πρωτοφανές αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεθνούς επέμβασης στο Ιράν, αν οι Αρχές εξακολουθούν να αγνοούν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

6) To μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που κατέρριψε στις αρχές Οκτωβρίου το Ισραήλ ενδέχεται να κατέγραψε και να αναμετάδωσε φωτογραφίες από σημαντικά στρατηγικά σημεία του Ισραήλ καθώς και από τις προετοιμασιές για την κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναφέρει τη Δευτέρα βρετανική εφημερίδα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως εκτιμάται, κατόρθωσε να καταγράψει θέσεις βαλλιστικών πυραύλων, τα βασικά αεροδρόμια, ενδεχομένως και τον πυρηνικό αντιδραστήρια του πυρηνικού Κέντρου στο Ντιμόν.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το Ισραήλ ανήκε στη Χεζμπολάχ παραδέχθηκε από την πλευρά του ο ηγέτης του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα. Οι σιίτες της Χεζμπολάχ διατηρούν στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το σιιτικό Ιράν.

7) Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκριναν, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εγκαλώντας την ιρανική ηγεσία γιατί «αρνείται να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με το πυρηνικό του πρόγραμμα» σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό κλοιό γύρω από το Ιράν. Οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται στον οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό και μεταφορικό τομέα, απαγορεύτηκαν η εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου -μετά του πετρελαίου- στην ΕΕ και οι συναλλαγές ανάμεσα στις ιρανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και επιβλήθηκαν επιπλέον περιορισμοί στις εξαγωγές γραφίτη, άλλων μετάλλων και λογισμικών για βιομηχανική χρήση στο Ιράν και στις δραστηριότητες της ιρανικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν την επιβολή των νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανακοίνωναν ότι αυξήθηκαν κατά 1/3 οι αμερικανικές εξαγωγές σιταριού, ιατρικού εξοπλισμού και γάλατος προς το Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται παρά την επιβολή κυρώσεων σε άλλους τομείς.

Με δηλώσεις του επίσης ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μιλώντας σε στελέχη εταιρειών της πολεμικής βιομηχανίας προειδοποίησε για νέα «11η Σεπτέμβρη» από το Ιράν, με κυβερνοεπιθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν η εταιρεία «Saoudi Oil company» και εταιρείες σαουδαραβικών συμφερόντων, όπως η «Aramco», αλλά και οι υπολογιστές πολλών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

8) Η ιρανική κυβέρνηση, την ώρα που φανερώνονται καθημερινά, πλέον, οι επιπτώσεις στον πολίτη από τις δυτικές κυρώσεις και ενώ τα “πετροδολάρια” από το ιρανικό πετρέλαιο φθίνουν διαρκώς, ανέφερε σήμερα ότι “με σκοπό την εξοικονόμηση του συναλλάγματος σταματούν οι εισαγωγές μη- ουσιωδών αγαθών”.

Συνέστησε, για τον ίδιο λόγο, στους πολίτες “να μειώσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων, κατασκευασμένων στην αλλοδαπή”.

9) Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστών δυνάμεων, για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, σηματοδοτεί η νέα αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ που προετοιμάζεται να διεξαχθεί στη Λάρισα την επόμενη βδομάδα. Προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση, αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα 10 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16 Ι» καθώς και άλλα εναέρια μέσα για την υποστήριξη της αποστολής.

10) Την πεποίθηση ότι το Ιράν θα νικήσει ένα συνδυασμό οικονομικών κυρώσεων, στρατιωτικών απειλών και «μαλακών πολέμων» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του οι αντίπαλοί του εξέφρασε ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

11) Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από μια σειρά πρόσφατων κυβερνο-επιθέσεων κατά των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δημοσιοποίησε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ το Σάββατο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *