“Ζήτω η 123η μονοήμερη γενική απεργία”… ή μπορούμε αλλιώς;

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου

 Σ.Κ.

Σκοπός του συγκεκριμένου σημειώματος δεν είναι η ανάλυση της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας ενόψει της ψήφισης του 3ου μνημονίου. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους…

Έτσι λοιπόν καταρχήν θα καταγράψουμε τις αποφάσεις των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στο νέο πακέτο μέτρων:

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε μια 24ωρη απεργία στις 9/11 και άλλη μια στις 14/11 (ημερομηνία κατά την οποία, πιθανόν, θα έχουν ήδη ψηφιστεί τα μέτρα).

Για το τι συνέβη στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ πληρέστερη ενημέρωση εδώ. Υπάρχει βέβαια ενημέρωση και εδώ: rizospastis.gr

Αλλά και εδώ: apnet.gr

Η ΟΛΜΕ τώρα, αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων και πολύμορφες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ένα απογευματινό στην Αθήνα την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στην πλατεία Συντάγματος (!)

Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Νοέμβρη με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Υγεία.

Σε ό, τι αφορά στη ΓΣΕΕ, την ώρα που διαλύονται και τα τελευταία απομεινάρια του εργατικού δικαίου, εκδίδει το παρακάτω απολαυστικό δελτίο τύπου, απευθυνόμενη προς τον ΣΕΒ. Το παραθέτουμε αυτούσιο, χωρίς σχόλια:

 

 

Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ – Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Εάν ο ΣΕΒ θέλει να διατηρήσει στοιχειώδη σοβαρότατα, συνέπεια και αξιοπιστία δεν έχει παρά να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και στην υπογραφή Εθνικής Σύμβασης στη βάση της κοινής δέσμευσης και επιστολής εργαζομένων και εργοδοτών προς τον τότε Πρωθυπουργό στις 2/2/2012.

Με αυτόν τον τρόπο μόνο θα διαψευστούν και οι «συκοφάντες» που καταλογίζουν στον ΣΕΒ το ρόλο του μυστικοσυμβούλου της Τρόικα και της ανάθεσης σε αυτήν της διεκπεραίωσης του βρώμικου έργου.

Γιατί, μια οι «συκοφάντες», μια τα όσα αναφέρονται στην απάντηση-σύσταση του Γραφείου Τύπου του ΣΕΒ χθες 25/10/12 κινδυνεύουν να ταυτίσουν τον ΣΕΒ με επαναστατική-αντιμνημονιακή-αντιτροϊκανή οργάνωση!

Αλλά ας απαντήσουν επί της ουσίας:

Θεωρούν ή όχι το ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ (10%) «χαϊμαλιά και σκουλαρίκια»;

Και με την ευκαιρία της δημόσιας αντιπαράθεσης ευχόμαστε χρόνια πολλά στον εορτάζοντα Πρόεδρο του ΣΕΒ κ.Δημήτριο Δασκαλόπουλο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

 

 «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

Την ώρα αυτή το εργατικό κίνημα θα έπρεπε να έχει σαν στόχο να μη φτάσουν καν τα μέτρα στη Βουλή. Εξάλλου την ύπαρξη αγωνιστικών διαθέσεων την διαπιστώνουν όλοι. Όλο και περισσότεροι απεργοί «κατακρίνουν» τις 24ωρες ντουφεκιές, ενώ δυναμώνει η άποψη ιδιαίτερα στο δημόσιο, πως μόνο με απεργίες με διάρκεια μπορούμε να ορθώσουμε με αξιοπρέπεια το ανάστημά μας.

Όμως βλέπουμε πως οι αγωνιστικοί περίπατοι, οι 24ωρες απεργίες κατόπιν εορτής, δίνουν και παίρνουν. Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν αποτελούν απλά ντουφεκιές στον αέρα αλλά συνειδητή βαλβίδα εκτόνωσης της εργατικής και λαϊκής οργής και υπονομεύουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα και την ανατροπή τους. Ο κατήφορος αυτός δεν έχει τέλος…

Το τελευταίο διάστημα χορτάσαμε ακόμα από τις αγωνιστικές διακηρύξεις ορισμένων συνδικαλιστών. Μόνο που για την ώρα δε βλέπουμε φως…

Δυστυχώς, το ΠΑΜΕ δεν διαφοροποιείται από το σχεδιασμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Συνδικάτα και εργατικά κέντρα που ανήκουν στη δύναμή του, καλούν σε 24ωρη απεργία την ημέρα κατάθεσης των μέτρων. Αντίσταση και πάλΙ.

Σχετικά με τους όρους που το ΠΑΜΕ διεξάγει την αντιπαράθεσή του με τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σταχυολογούμε ένα απόσπασμα από τον Ριζοσπάστη σχετικά με το τι συνέβη στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ:

«Οι Παρεμβάσεις υπερπρόβαλλαν την πρόταση για απεργία διαρκείας (πρόταση που έκανε, μεταξύ άλλων, και η «Αυτόνομη Παρέμβαση») αλλά ως προς το περιεχόμενο έμειναν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών (σσ: ΕΕ…) αλλά όχι στον έλεγχο της οικονομίας από αυτούς». Για γέλια ή για κλάματα;

Η Αυτόνομη Παρέμβαση πλειοδοτεί στην απεργία … κατά μία ημέρα. Κατά την ψήφιση των μέτρων, έξω από τη Βουλή ο λαός θα κάνει το χρέος του και μέσα στη Βουλή υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει δράση… Για την 28η Οκτώβρη και προκειμένου να τιμήσει το ηρωικό ΟΧΙ η παράταξη του ΣΥΝ προτείνει απογευματινό συλλαλητήριο (!)

 

ΩΣ ΕΔΩ! Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί – Η ζωή μας στα δικά μας χέρια

Όμως αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές πάλης. Απεργιακή καταιγίδα διαρκείας , καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, διαδηλώσεις και πανελλαδική κινητοποίηση, ενώ η 28η Οκτώβρη είναι μια καλή μέρα για να κάνουμε αυτό που πρέπει το πρωί!

Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει ένα άλλο κέντρο αγώνα, ένα κέντρο αγώνα ανεξάρτητο από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που θα συσπειρώσει, χωρίς αποκλεισμούς, όλες τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να παλέψουν.

Και προϋποθέτει κυρίως να περάσει ο αγώνας στα δικά μας χέρια, στα χέρια των εργαζόμενων και των ανέργων, με ανοιχτές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.

Τελειώνοντας. Διαβάζουμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ πως όλες οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή ενιαία, σε ένα άρθρο. ΟΛΑ Η ΤΙΠΟΤΑ, έγραφε ΤΟ ΒΗΜΑ, συνοψίζοντας την στάση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την περίοδο.

Αυτή οφείλει να είναι και η στάση του εργατικού κινήματος τώρα, συνολικός πολιτικός αγώνας διαρκείας με κάθε μέσο. Με μέτωπο όλων όσων αναζητούν δρόμους ταξικής σύγκρουσης και θέλουν να μπουν στον πόλεμο για να ανατρέψουν την επίθεση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ρωγμή στον τοίχο που ορθώνει ο αντίπαλος και ένας διαφορετικός, νικηφόρος δρόμος για το εργατικό κίνημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *