Βύρωνας: Θεατρική καταδίκη αλλά ουσιαστική κάλυψη της τραμπούκικης επίθεσης Ρεϊζίδη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΡΕΪΖΙΔΗ

Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, στις 3/10/2012 μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου για θέματα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χαρδαλιά, Μενέλαος Ρεϊζίδης, επιτέθηκε απρόκλητα και τραυμάτισε τον εκπρόσωπο της Αριστερής Παρέμβασης Σταύρο Τζιορτζιώτη.

Μετά την  τραμπούκικη αυτή επίθεση και τον τραυματισμό του εκπροσώπου μας, επί 20 μέρες, παρά τις προσπάθειες μας, δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο δήμαρχος και ζητήσαμε εγγράφως το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου.

Η δημ. αρχή συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο στις 30/10, χωρίς να περιλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όπως όφειλε. Κάτω από την παρουσία και την αλληλεγγύη δημ. συμβούλων και μελών από άλλες γειτονικές αριστερές-αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης η δημ. αρχή έθεσε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης επιδιώκοντας μια σύντομη συζήτηση.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι δημ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας Καπάνταης και Βώβος, πρότειναν να μη συζητηθεί το θέμα. Πέρα από κάθε διαδικασία, η συζήτηση, αντί να ξεκινήσει με ανάγνωση του αιτήματος της Αριστερής Παρέμβασης, που έθετε το θέμα, ξεκίνησε με ανάγνωση μιας επιστολής παραίτησης του Ρεϊζίδη, στην οποία ναι μεν ζητά συγγνώμη για το γεγονός, αλλά δεν διστάζει να αναφέρεται σε «μειοψηφική στείρα πολιτική αντιπαράθεση βασισμένη στις κομματικές γραμμές και συμφέροντα» (ποιοι μιλούν !) και σε απειλές (!) ενώ στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι του «είναι δύσκολο να μείνει με σταυρωμένα χέρια» (!).

Μετά από τις τοποθετήσεις των δημ. συμβούλων της αντιπολίτευσης, η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου που, μετά από την καταδίκη και τον διαχωρισμό του από την επίθεση και θεωρίες για τη βία των 2 άκρων, ανέφερε ότι είναι ακραίο να ζητείται παραίτηση από έναν που έχει εκλεγεί με τις ψήφους του Βυρωνιώτικου λαού (λες και τον εκλέγει με εντολή να κτυπά) και, δεδομένου ότι  ο δήμαρχος είναι που κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις, κατέληξε ότι  το αν θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση, θα το κρίνει η παράταξή του.

Στην ψηφοφορία όλοι οι δημ. σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν ότι το δημ. συμβούλιο οφείλει : α. να καταδικάσει την πράξη του Μενέλαου Ρεϊζίδη, β. να ζητήσει από τον δήμαρχο να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του και γ. να τον αντικαταστήσει σε επιτροπές ή θέσεις που κατέχει εκπροσωπώντας το δήμο. Οι σύμβουλοι της δημ. Αρχής, που έχουν με το νόμο την πλειοψηφία, ψήφισαν μεν ότι καταδικάζουν την ενέργεια, όπως άλλωστε φραστικά είχε κάνει και ο δράστης της, αλλά άφησαν ανοιχτό το θέμα της αποδοχής της παραίτησης, που θα συζητηθεί στην παράταξή τους. Προφανώς οι 27 μέρες από την επίθεση ήταν αρκετό διάστημα για να έχουν ήδη συζητήσει και αποφασίσει για το θέμα που είχε τεθεί. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής που αποβλέπει στην συγκάλυψη της επίθεσης για να ξεχαστεί  με το πέρασμα του χρόνου.

Στην πράξη με τη στάση τους υποθάλπουν βίαιες επιθέσεις απέναντι σε όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους και εκφράζει διαφορετική γνώμη. Ένα σύστημα που έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση  επιχειρεί να πνίξει κάθε διαφωνία και αντικαθιστά την πολιτική αντιπαράθεση με τον αυταρχισμό, τη βία, τις επιθέσεις. Στην προσπάθεια αυτή περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, βίας και τρομοκρατίας των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, των δικαστικών διώξεων, των παρακρατικών-φασιστικών επιθέσεων των νεοναζιστικών συμμοριών εντάσσονται και κάποιοι «εκλεγμένοι».

Όλοι μαζί δουλεύουν για την υπεράσπιση του εκμεταλλευτικού συστήματος και το πέρασμα των μέτρων για σφαγή των εργαζόμενων, των άνεργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗ.ΜΑ.Ρ., την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. για χάρη των τραπεζών, των δανειστών και των κερδών του κεφαλαίου.

Οι πολιτικές ευθύνες της δημ. αρχής και του δημάρχου κ. Χαρδαλιά είναι τεράστιες για την ύπαρξη και υπόθαλψη στις γραμμές τους συμβούλων που έχουν επιδείξει τραμπούκικες συμπεριφορές. Πρόκειται ουσιαστικά για συγκάλυψη, ανεξάρτητα από τη φραστική καταδίκη. Εμείς δεν ξεχνάμε και δεν υποβαθμίζουμε το γεγονός. Απαιτούμε να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Ρεϊζίδη. Θα συνεχίζουμε να υπερασπίζουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της διακίνησης ιδεών, της δημοκρατικής λειτουργίας του δημ. συμβουλίου και των επιτροπών. Όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς έχουμε ευθύνη να πάρουμε θέση απέναντι σε κάθε τέτοια ενέργεια και να απομονώσουμε όσους εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Ανοχή απέναντι σε τέτοιες ενέργειες αποτελεί συνενοχή, νομιμοποιεί αντιλήψεις και πρακτικές απαγόρευσης ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών απόψεων, και αντικειμενικά προετοιμάζει το έδαφος για καταστάσεις που θυμίζουν τις εποχές του παρακράτους και της δικτατορίας.
Νεαπόλεως 25,   http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com,   arpavirona@gmail.com
30/10/2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *