FREE GAZA Σάββατο, 16 Αυγούστου

Το κενό στην επικοινωνία μας για μερικές μέρες οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν ειδήσεις.
Απλά, βράζαμε στο ζουμί μας για μερικές μέρες, διασχίζοντας την Κρήτη από δυτικά προς ανατολικά και χάνοντας ώρες και μέρες από λιμάνι σε λιμάνι.
Ο λόγος; Ψάχνουμε καπετάνιο για το «Δημήτρης Κ», γιατί ένας άγγλος που προσλήφθηκε αποδείχτηκε του γλυκού νερού. Οπως είπε και ο Γιώργης, ένας κρητικός θαλασσόλυκος που καπετανεύει το «Αγ. Νικόλαος», αυτός περιμένει ν’ αδειάσει η θάλασσα για να πάει το σκάφος με τρέιλερ! Αυτός ο τύπος έπεσε έξυπνα με το φόβο που αισθάνονται στη θάλασσα με καΐκι κάποιοι από τους ξένους μας και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε δυο πολύτιμες μέρες.

Αυτή τη στιγμή θα είμασταν λίγες ώρες πριν την Κύπρο κι είμαστε ακόμα στην Κρήτη. Εν πάση περιπτώσει, μόλις τον ζορίσαμε λίγο, ο φλώρος το ‘βαλε στα πόδια κι έτσι βρήκαμε δεύτερο καπετάνιο, Κρητικό, και φεύγουμε για Κύπρο. Ολ’ αυτά δεν έγιναν χωρίς γκρίνια, όμως ελπίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων συνταξιδιωτών μας κατάλαβε πως δε θέλουμε να πνίξουμε ούτε αυτούς ούτε τους εαυτούς μας, αλλά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη ναυτοσύνη των ελλήνων ναυτικών και ειδικά των καϊκτσήδων, που ξέρουν αυτά τα νερά σαν την παλάμη του χεριού τους.

Το νέο στοιχείο που έχουμε είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος από την πλευρά του Ισραήλ προς ορισμένα μέλη της αποστολής (όχι Ελληνες). Ο σύζυγος της Λόρεν Μπουθ (πρόκειται για την κουνιάδα του Τόνι Μπλερ) δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα στο σπίτι τους στη Γαλλία. Του είπαν ότι θα βυθίσουν το πλοίο μαζί με τη γυναίκα του. Ο πατέρας του Οσάμα, ενός παιδιού από την Παλαιστίνη που είναι μαζί μας, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη Δυτική Οχθη. Τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν το γιο του και θα του γκρεμίσουν το σπίτι.

Από πλευράς ελληνικών λιμενικών αρχών έχουμε άψογη συμπεριφορά. Τυπική, αλλά άψογη. Με το που φτάνουν τα σκάφη σε κάποιο λιμάνι, έρχονται σε λίγα λεπτά, ζητούν τυπικά τα χαρτιά και μας διαβεβαιώνουν ότι θα προστατεύσουν τα σκάφη τη νύχτα. Φυσικά, εμείς βγάζουμε δικές μας βάρδιες και φυλάμε όλη τη νύχτα και τη μέρα.

Οι Σητειακοί μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκαλιές. Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν από τα σκάφη, μας έφεραν γλυκά, φρούτα, παξιμάδια, τσικουδιά. Μας κέρασαν στα καφενεία, άνοιξαν τα σπίτια τους για να μας φιλοξενήσουν, να μας φιλέψουν, να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Οφείλω να πω ότι σ’ αυτό πρωτοστάτησαν οι άνθρωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το πρωί οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου πάνω στο καΐκι. Παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, που παραθερίζει στη Σητεία, ο οποίος εξέφρασε τη συμπεράστασή του στην αποστολή και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά να προστατεύσει τα σκάφη και τους επιβαίνοντες σ’ αυτά από τυχόν ισραηλινή απειλή ή εχθρική ενέργεια.

Αυτά προς το παρόν. Ελπίζουμε η επόμενη επικοινωνία μας να γίνει από την Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *