Αναμενόμενες οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην βουλή κατά την συζήτηση του «Προγράμματος Σταθερότητας».
Ακούσαμε μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών απ’ τον Παπανδρέου ενώ επανέλαβε τόσα «θα» που λες και ήταν σε προεκλογική ομιλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε την κριτική του εστιαζόμενος στο «έλλειμμα διαπραγματευτικής λογικής» του Πρωθυπουργού.
«Κινδυνολογήσατε», του είπε «όταν δεν έπρεπε να κινδυνολογήσετε παραδίδοντας την χώρα βορά στις κερδοσκοπικές βλέψεις, παλινδρομήσατε επανειλημμένα ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό δρόμο».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθυστερήσεις «γιατί αυτά που μας λέει τώρα έπρεπε να τα πει στις 3 Μάρτη για να είχε αποφύγει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να είχε διαπραγματευτική ισχύ». Απέδωσε στον πρωθυπουργό ασυνέπεια ισχυριζόμενος ότι τον ψήφισε ο λαός για να στρίψει το τιμόνι και αυτός αντί να το στρίψει πάτησε γκάζι.
Ουσιαστικά χρέωσε στον Παπανδρέου την έλλειψη ικανότητας να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα: «Είναι ντροπή να λεηλατούνται σήμερα οι μισθωτοί και να υπάρχουν σήμερα μόλις 30.000 έλληνες φορολογούμενοι που να δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι που είναι; Γιατί δεν αναζητάτε στις μεγάλες περιουσίες τα έσοδα που σας λείπουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σύριζα.
Δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής που σε συνεργασία με τους ξένους πλουτοκράτες εξαπέλυσε βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δήλωσε και ο αρχηγός της Ν.Δ:
«Δεν έχουμε περιθώριο να βγάλουμε τα μάτια μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν και παιδαριώδες και ανεύθυνο. Θα αυτολογοκριθώ στην κριτική μου … είναι απαραίτητο να αποφύγουμε την δημόσια σύγκρουση που θα τροφοδοτούσε μια εικόνα αναξιοπιστίας».
«Πλάτες έβαλα Εβαλα πλάτες όχι στην κυβέρνηση αλλά για να αποφευχθούν τα χειρότερα και για να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν και όσο πιο ανώδυνα γίνετε από το αδιέξοδο» είπε για να εκφράσει και το παράπονο του, «μόνο που εμείς όταν βάλαμε πλάτες η κυβέρνηση απάντησε με μια νέα εξεταστική επιτροπή για να βγάλουμε τα’ άπλυτα μας και να γίνουμε θέαμα στις Βρυξέλες».
Κατά τα’ άλλα ο Σαμαράς θέλοντας να κρατήσει τα προσχήματα απέδωσε στην κυβέρνηση καθυστερήσεις και αδέξιους χειρισμούς.
Απ την πλευρά της η γ.γ του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στα ιδεολογικά του πλαίσια και τα μέτρα που παίρνει είναι προσαρμοσμένα στην φάση της κρίσης και στην συγκεκριμένη συγκυρία.
Πραγματικά έχουμε την απορία αν η όντως μαρξιστική ανάλυση που έκανε, η Α. Παπαρήγα, για τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης έγινε αντιληπτή από τους παρισταμένους βουλευτές.
Εστίασε την ομιλία της η γ.γ του ΚΚΕ στο ότι «Οι κρίσεις είναι μέσα στο DNA καπιταλιστικού συστήματος και προέρχονται από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων. Είτε σε μορφή χρηματική είτε σε μορφή εμπορευμάτων».
Και σε βασικές γραμμές είχε δίκιο στις τοποθετήσεις της η Α. Παπαρήγα. Αναφορά έκανε και σε εθνικά θέματα που τα συνδύασε με την κυβερνητική πολιτική για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.
(Γ’ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με πιο ολοκληρωμένη ανάρτησή μας).
Μέσα στην τρελή χαρά ο Καρατζαφέρης από την ομιλία του Σαμαρά που είχε προηγηθεί δεν παρέλειψε να ρίξει τις μπηχτές του: «Καλωσορίζω τον αρχηγό της Ν.Δ αν και του πήρε τρεις μήνες για να καταλάβει ότι χρειάζεται μια αυτολογοκρισία και ότι πρέπει να προσέλθει σε μια προσπάθεια. Δεν είναι προσπάθεια του Παπανδρέου αλλά είναι προσπάθεια του έθνους που τυχαίνει να είναι στο τιμόνι ο Παπανδρέου. Μπορούσε να είναι ο Σαμαράς ή ο Καραμανλής ή οποιοσδήποτε άλλος. Αφού λοιπόν επί τρεις μήνες εσείς όλοι της Ν.Δ μας κατηγορούσατε ότι είμαστε λαγοί δεκανίκια κλπ έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι χρειάζεται αυτολογοκρισία. Χαίρομαι που έστω και μετά την πάροδο τριών μηνών αντιληφθήκατε τα πραγματικά περιστατικά της χώρας» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ
Δήλωσε, επίσης ο Καρατζαφέρης, ότι δεν τον πίεσε κανένας να στηρίξει την κυβέρνηση απλώς «αντιλήφτηκα την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και είπα εντάξει, είμαι εδώ για να βοηθήσω». Για πολλοστή φορά εξέφρασε την άποψη του κόμματος του ότι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγηθεί στο Δ.Ν.Τ
Με δυο λόγια απ’ όλη την συζήτηση είδαμε ένα αρραγές αντιδραστικό μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΛΑΟΣ, έναν ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκκλήσεις να εξανθρωπιστεί η επίθεση της καπιταλιστικής επέλασης και ένα ΚΚΕ να επαναλαμβάνει τις γνωστές θεωρητικές του τοποθετήσεις.
Αφήστε μια απάντηση