Σύγχρονο δουλεμπόριο

Με το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς στις λεγόμενες «εταιρείες καθαρισμού» έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές.

Το καινούργιο περιστατικό το έφερε στην επιφάνεια η δημοσιογράφος Μαρίνα Ζιώζου του «Εθνους». Ξεκίνησε τα δημοσιεύματα της, όπως είπε, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της Κ. Κούνεβα (Αλήθεια, θυμάται κανείς τις δηλώσεις του υπουργού Προ-Πο ότι «είναι ζήτημα τιμής για την αστυνομία η ανακάλυψη των ενόχων της επίθεσης στην Κ. Κούνεβα»;).

Συμπτωματικά η μητέρα της δούλευε σε μια πολυεθνική εταιρία καθαρισμού που απασχολεί 2.000 εργάτριες έχοντας ευρύ κύκλο εργασιών κύρια κρατικές (έχει αναλάβει τον καθαρισμό 63ων δημόσιων οργανισμών και 28 δημόσιων νοσοκομείων). Καταλαβαίνετε για τι πακτωλό χρημάτων μιλάμε που καρπώνεται αυτή η εταιρεία.
Για τις συνθήκες εργασίας η δημοσιογράφος περιέγραψε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Επανέλαβε, δηλαδή, αυτά που είχαν προκύψει από την δημοσιογραφική της έρευνα.
Εξαντλητικά ωράρια, απειλές (η ίδια εταιρεία έχει κατηγορηθεί από την καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλου στην Θεσσαλονίκη για το οξύ που έριξαν στο αυτοκίνητό της) τρομοκρατία.

Μετά λοιπόν τα δημοσιεύματα που έκανε η Μ. Ζιώζου στην εφημερίδα που εργάζεται η εταιρία καθαρισμού όπου εργαζόταν η μητέρα της προχώρησε στην εκδικητική απόλυσή της.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και η συνδικαλίστρια Β. Τσούνη: «Θησαυρίζουν οι εργολάβοι και οι καθαρίστριες παίρνουν 300 και 350 ευρώ και αν τυχόν κάποια το καταγγείλει αμέσως απολύετε μπαίνοντας σε μαύρη λίστα και δεν ξαναβρίσκει δουλειά», είπε. «Δουλεύουμε σαν τα σκυλιά και αν μας πετάξουν στον δρόμο και είμαστε πάνω από 40 χρονών δεν πρόκειται να ξαναβρούμε δουλειά», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο εργολάβος για μια καθαρίστρια του Ευαγγελισμού παίρνει 1800 ευρώ ενώ αμείβει την εργάτρια με 500».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *