Σήμερον κρεμάται!..

Σήμερον (δεν) κρεμάται επί ξύλου. Σήμερον κρεμάται από τις δαγκάνες, τα τσιγκέλια και τους χαλκάδες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των αγορών, των κερδοσκόπων, των χρηματοπιστωτικών κέντρων, των τσαρλατάνων, των Φαρισαίων υποκριτών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Σήμερον δεν πάει κανείς από τον Αννα στον Καϊάφα και ο Πόντιος Πιλάτος δε χρειάζεται να νίψει τα χέρια του. Σήμερα, το ρόλο αυτό παίζουν επάξια η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Ομπάμα, ο Μπαρόζο, ο Τρισέ κι άλλοι εκατόνταρχοι.

Σήμερα το ακάνθινο στεφάνι είναι από ψεύτικα χαμόγελα, αιχμηρών, σουβλερών δοντιών, που ψοφάνε για αίμα ζεστό.

Σήμερα αντί για νερό και ξίδι προσφέρουν χολή, μίσος και ψευτιά.

Σήμερα δεν καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια στο σταυρό, σήμερα καρφώνουν την ψυχή, την τιμή και την υπόληψη.

Σήμερα δε θ’ ακουσθεί το «Υπερμάχω – Υπερμάχω». Σήμερα δε θρηνούν μόνον οι καμπάνες, θρηνεί σύσσωμος κι ο ελληνικός λαός.

Προσκυνώ τα πάθη και το δράμα σου Λαέ μου. Προσκυνώ τα δεσμά και τις αλυσίδες σου. Προσκυνώ την περηφάνια και το αλύτρωτο φρόνημά σου, την εύκολή σου πίστη σ’ αυτούς που πάντα σε προδίνουν, τις δύσκολες, άγιες, ηρωικές σου στιγμές, που ξεσπαθώνεις, που γιγαντώνεσαι και λες ΟΧΙ κι αντί για τους τυράννους σου διαλέγεις τα όπλα!!

Τα 400 χρόνια της μαύρης σου σκλαβιάς από τους Τούρκους και τους κοτσαμπάσηδες τα σήκωσες με την πνοή και το πνεύμα του Ρήγα, του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Νικηταρά, τις κραυγές της κλεφτουριάς, των δημοτικών τραγουδιών, της ποίησης του Κάλβου και του Σολωμού. Πανάξιοι κληρονόμοι και συνεχιστές του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, πιασμένοι από τις βαθιές ρίζες που άφησαν στις φλέβες σου ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρας.

Εκατόν ογδόντα χρόνια «Εθνικής Παλιγγενεσίας», λευτεριάς ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα. Με κεχαγιάδες πάνω από το κεφάλι μας. Οι «απελευθερωτές» και δυνάστες μας μάς δάνειζαν 5 για να πάρουν 10. Μας έβαλαν αφιόνι στο αθάνατο κρασί του ’21 να μας αφανίσουν.

Προσκυνώ το θαύμα σου Λαέ. Το βροντερό σου ΟΧΙ στα βουνά της Πίνδου και τη μεγάλη εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Προσκυνώ τη σταύρωσή σου στα μπουντρούμια και ξερονήσια της εξορίας, το άφθονο αίμα, τους αγώνες και τις θυσίες σου που δε βρήκαν ακόμα δικιωμό.

Προσκυνώ την Ανάστασή σου..! Ισως σήμερα όχι, αλλά αύριο ναι, θα ψάλουμε εμείς το «Υπερμάχω – Υπερμάχω».

“Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *