«διέσπειρε ταξικό μίσος κατά του εργοδότη»

Είχαμε αναφερθεί στην αναστολή έκδοσης σε μια απ’ τις μεγαλύτερες επαρχιακές εφημερίδες, τα «Αιολικά Νέα» και στην Κυριακάτική έκδοσή τους.
Οι εκδότες –ο Πασόκος Γιώργος Κονδυλούδης, άτομο με μεγάλες διασυνδέσεις στον κυβερνητικό κομματικό σχηματισμό και η γυναίκα του Τζούντυ- όταν είχαν βάλει λουκέτο στην εφημερίδα με ανακοίνωση τους δήλωναν πως ναι μεν η επιχείρηση είναι “κερδοφόρος”, αλλά διαπίστωσαν πως “με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και τη γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια”!

Με δυο λόγια. Στην σημερινή «σοσιαλιστική» εποχή ή είσαι πειθήνιο τσιράκι του εργοδότη σου και εκτελείς τις εντολές του όποιες είναι αυτές ή απολύεσαι! (πόσο μάλλον αν θεωρείσαι «διαμορφωτής της κοινής γνώμης).

Σήμερα κυκλοφόρησε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου που μας δείχνει ότι οι εργοδότες και με την κάλυψη της κυβέρνησης έχουν εξαγριωθεί φτάνοντας στο σημείο να ποινικοποιούν και την συνδικαλιστική ταξική δράση!!! (Πρόσφατα είχαμε ανάλογο περιστατικό με την απόλυση του συνδικαλιστή Ντίνου Παλαιστίδη απ’ τις εκδόσεις «Αγρα». Απόλυση όμως που ανακλήθηκε κάτω από την πίεση του ταξικού Σωματείου και την συμπαράσταση που υπήρξε στο πρόσωπο του απολυμένου).

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου:

Ένα μήνα και πλέον μετά την αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλη την κοινωνία η εργοδότρια εταιρία ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. προχώρησε σε απολύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.

Οι λόγοι που προβάλει αποδεικνύουν περίτρανα την απόφαση του εργοδότη να εκδικηθεί τους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα σε εργαζόμενη που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, δηλαδή να αμείβεται με την ειδικότητα την οποία πραγματικά ασκεί αναφέρει «Με αφορμή την ως άνω καταγγελία σας, στην οποία προχωρήσατε από κοινού με άλλες 4 εργαζόμενες αποφασίσαμε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.».
Σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους με το εξώδικο της απόλυσης τους καταλογίζει ως λόγο την αλληλεγγύη που επέδειξαν στις συναδέλφους τους.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «Συνταυτιστήκατε (με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις) με την απαράδεκτη συμπεριφορά πέντε συναδέλφων σας..»

Φθάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλείται ότι λόγοι απόλυσης είναι οι «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ορισμένων εργαζομένων. Για ακόμα μια φορά βάλλει ευθέως κατά του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής δράσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους απόλυσης για τον Θράσο Αβραάμ αντιπροσώπου του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου είναι ότι «διέσπειρε ταξικό μίσος κατά του εργοδότη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εξώδικό που του απέστειλε.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο λόγος της απόλυσης, της μη καταβολής των νόμιμων αποζημιώσεων και της αναστολής λειτουργίας ήταν η απόφαση του νομίμου εκπροσώπου να εκδικηθεί τους εργαζόμενους επειδή θελήσανε να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους.
Σαν να μην έφθανε αυτό αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους θεωρώντας –άκουσον, άκουσον!– πως οι απολύσεις των εργαζομένων έγιναν με δική τους υπαιτιότητα. Φταίνε δηλαδή οι ίδιοι που απολύθηκαν!!!

Επιπλέον «άνθρακες» αποδεικνύεται και το επιχείρημα που σε όλους τους τόνους διεκήρυσσε ο εργοδότης, ότι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να τον αποπληρώσουν προκειμένου δήθεν να ανταποκριθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων που επρόκειτο να απολυθούν. Αντ’ αυτού, αρνείται την καταβολή του παραμικρού ποσού, «φορτώνοντας» την ευθύνη της απόλυσης… στους απολυμένους!

Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους.
Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν. Οι πρακτικές αυτές θίγουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λέσβου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και στη Λέσβο να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων και να δώσει την μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *