Παραμένουν τεκμήρια της απάτης

Οσο πιο πλούσιος, τόσο λιγότερα πληρώνεις

Με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχέδιου, η γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα υποστήριξε ότι με την επαναφορά των περιβόητων τεκμηρίων διαβίωσης θα παταχτεί η φοροδιαφυγή και θα αναγκαστούν οι διάφοροι αεριτζήδες της λεγόμενης παραοικονομίας να πληρώσουν φόρο. Το σχετικό άρθρο στο φορολογικό νόμο τιτλοφορούνταν πριν «Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση την τεκμαρτή δαπάνη». Τώρα μετονομάστηκε, για προπαγανδιστικούς λόγους, σε «Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες τεκμήρια». Η μαγική λέξη είναι το «αντικειμενικές». Στους πίνακες που δημοσιεύουμε φαίνεται καθαρά ότι ισχύει το αντίθετο. (Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)

Μιλώντας γενικά, όσο μεγαλύτερο λαμόγιο είναι κάποιος, όσο περισσότερο εισόδημα κρύβει, τόσο περισσότερο ευνοημένος είναι με το σύστημα των τεκμηρίων. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: κάποιος κρύβει εισόδημα 300.000 ευρώ και με τα τεκμήρια αναγκάζεται να φορολογηθεί για 50.000 ευρώ. Αυτός μάνι-μάνι φοροδιαφεύγει για εισόδημα 250.000 ευρώ. Αλλος κρύβει εισόδημα 60.000 ευρώ και με τα τεκμήρια φορολογείται για 30.000 ευρώ. Αυτός φοροδιαφεύγει για εισόδημα 30.000 ευρώ. Αρα, όσο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι κάποιος, τόσο πιο ευνοημένος είναι, σε κάθε περίπτωση.
Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Τα τεκμήρια εισάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοηθούν οι μεγαλοκαπιταλιστές και τα χοντρολαμόγια και να χτυπηθούν όχι μόνο μεσαία στρώματα, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό, άλλωστε εισήγαγαν αυτά τα κριτήρια, ενώ θα μπορούσαν να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς, που δε μετρούσε ως τεκμήριο η πρώτη κατοικία και ένα αυτοκίνητο. ‘Η έστω να βάλλουν ένα κριτήριο που θα προστάτευε τους μισθωτούς (π.χ. πρώτη κατοικία μέχρι 150 τ.μ. και αυτοκίνητο μέχρι 1.800 κυβικά). Δεν το έκαναν, γιατί προσδοκούν ν’ αρπάξουν φόρο και από αυτά τα δήθεν αθώα τεκμήρια.

Ενώ βάζουν τεκμήρια για τους φτωχούς, μειώνουν τα τεκμήρια που ίσχυαν ως τώρα για τους πλούσιους!
Η μείωση που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως το κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ήταν προκλητική. Μειώνονταν σε τεράστιο ποσοστό τα τεκμήρια που ήδη ίσχυαν. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο. Σχολιάστηκε αρνητικά ακόμα και από τον αστικό Τύπο. Την ώρα που επανέφεραν το τεκμήριο της κατοικίας όχι μόνο για κάποιον που έχει ένα απλό σπίτι και κατοικεί η οικογένειά του, αλλά καθιέρωσαν τεκμήριο κατοικίας ακόμα και για τον εργαζόμενο που νοικιάζει σπίτι (αυτό δεν έχει ξαναγίνει!), την ώρα που επανέφεραν το τεκμήριο ακόμα και για το πρώτο αυτοκίνητο μιας οικογένειας, μείωναν 10 φορές το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα πολυτελείας (!), μείωναν από 5 μέχρι 10 φορές το τεκμήριο για τα ιδιωτικά σκάφη, μείωναν στο μισό το τεκμήριο για όσους έχουν μόνιμο πλήρωμα στα σκάφη τους, μείωναν στο μισό το τεκμήριο για τις πισίνες, ακόμα και το τεκμήριο για τα ιδιόκτητα αεροπλάνα και ελικόπτερα!

Μετά το σάλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάποια μερεμέτια, τα οποία ψηφίστηκαν από τον κυβερνητικό λόχο στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, από την οποία πέρασε το νομοσχέδιο. Μερεμέτια, που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία των τεκμηρίων: Οσο πιο πλούσιος είσαι, όσο πιο πολυτελή και προκλητική ζωή κάνεις, τόσο λιγότερα καλείσαι να πληρώσεις (καλείσαι να πληρώσεις, γιατί τα μεγαλολαμόγια έχουν τρόπους να αποφεύγουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα).

Τα μερεμέτια που έκανε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

– Αύξησε λίγο το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα πάνω από 2000 κυβικά. Μη φανταστείτε τίποτα σπουδαία πράγματα. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 4000 κυβικών είχε μέχρι σήμερα τεκμήριο 107.900 ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά κατέβασε αυτό το τεκμήριο στα 13.090 ευρώ (!) και τώρα το ανέβασε ελάχιστα, στα 13.909 ευρώ! Μιλάμε, δηλαδή, για κοροϊδία.

– Στα τεκμήρια για τις πισίνες αύξησε λίγο το τεκμήριο για πισίνες πάνω από 60 τετραγωνικά. Για παράδειγμα, το τεκμήριο για μια ανοιχτή πισίνα μεταξύ 60 και 120 τετραγωνικών, που μέχρι σήμερα ήταν 29.200 ευρώ, αρχικά το κατέβασαν στα 15.000 ευρώ (!) και τελικά το αύξησαν λίγο, για να φτάσει τα 18.000 ευρώ!!

– Στα σκάφη αναψυχής έγινε το μεγάλο κόλπο. Ενώ μέχρι τώρα δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός (εκτός από τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, που είχαν έκπτωση στο τεκμήριο), για να δείξει η κυβέρνηση ότι δήθεν άκουσε τις διαμαρτυρίες και αύξησε το τεκμήριο για τα σκάφη, εισήγαγε το διαχωρισμό των ιστιοφόρων, που ρίχνει το τεκμήριο κατά 50%.
Με δεδομένο ότι τα μεγάλα μηχανοκίνητα γιοτ είναι όλα σε ξένες σημαίες, όλα τα άλλα σκάφη μπορούν εύκολα να βαφτιστούν ιστιοφόρα (ή είναι και ιστιοφόρα) και να έχουν έκπτωση 50% στο τεκμήριο. (Ο πίνακας που παραθέτουμε αφορά σκάφη που χαρακτηρίζονται ιστιοφόρα).

– Μερεμέτισε λίγο τα τεκμήρια κατοικίας, μειώνοντας κλιμακωτά το τεκμήριο για κατοικίας από 80 μέχρι 250 τετραγωνικά και αυξάνοντας λίγο τα τεκμήρια για τις μεγαλύτερες κατοικίες. Τελικά, μια βιλάρα 400 τετραγωνικών με 100 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους (σε περιοχή με την ψηλότερη τιμή ζώνης), που μέχρι σήμερα είχε τεκμήριο 185.220 ευρώ, με την αρχική έκδοση του νομοσχέδιου θα είχε τεκμήριο 89.080 ευρώ (!) και μετά τα μερεμέτια θα έχει τεκμήριο 105.060 ευρώ!!

– Τέλος, άλλαξε το τεκμήριο για οικιακούς βοηθούς. Ενα τεκμήριο που έχει προϊστορία. Μέχρι και το 2002 ίσχυε τεκμήριο για κάθε οικιακό βοηθό (εκτός αν στην οικογένεια υπήρχε άτομο με αναπηρία 67% και άνω, οπότε εξαιρούνταν ένας οικιακός βοηθός).
Το τεκμήριο ήταν η συνολική δαπάνη (μισθός και ασφάλιστρα) επί δύο. Το Δεκέμβρη του 2002, η κυβέρνηση Σημίτη κατάργησε αυτό το τεκμήριο. Η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχική μορφή του νομοσχέδιου το επανέφερε (εξαιρώντας πάλι έναν οικιακό βοηθό για εξυπηρέτηση ανάπηρου), ορίζοντας το τεκμήριο στα 8.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι μισθός και ασφάλιση για έναν οικιακό βοηθό είναι τουλάχιστον ένα χιλιάρικο το μήνα), επομένως περίπου 24.000 ευρώ το χρόνο, η κυβέρνηση κατέβασε και το συγκεκριμένο τεκμήριο στο ένα τρίτο. Στην τελική μορφή, που ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξαιρείται από το τεκμήριο ένας οικιακός βοηθός (δηλαδή, αυτό που ίσχυε για τους ανάπηρους γενικεύεται), ενώ για τους δεύτερο, τρίτο και λοιπούς οικιακούς βοηθούς ως τεκμήριο ορίζεται η δαπάνη! Ως πρόσχημα προβάλλεται το να μη φουντώσει η μαύρη εργασία! Μ’ άλλα λόγια, μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Δείτε προσεκτικά τους πίνακες που δημοσιεύουμε και δεν θα σας μείνει καμιά αμφιβολία. Ολα τα τεκμήρια που αφορούν τους μεγαλοκαπιταλιστές (κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, πισίνες, αυτοκίνητα, κότερα, αεροπλάνα) μειώνονται.

Η εικόνα αυτή δεν άλλαξε, παρά τα μερεμέτια που έκανε ο Παπακωνσταντίνου, για προπαγανδιστικούς λόγους. Τα μεγαλολαμόγια και οι καπιταλιστές, με τις βιλάρες, τις πισινάρες, τις αμαξάρες, τα κότερα και τα ιδιωτικά αεροπλάνα, θα πληρώνουν λιγότερα απ’ όσα πλήρωναν με το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ιδού ένα παράδειγμα.
Φορολογούμενος που έχει στην ιδιοκτησία του

– Κύρια κατοικία 400 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ.
– Εξοχική κατοικία 200 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ.
– Πισίνα 150 τ.μ.
– Αυτοκίνητο 2.500 κυβικά
– Αυτοκίνητο 3.100 κυβικά
– Σκάφος μήκους 20 μέτρων
– Αεροπλάνο

ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΧΕ ΤΕΚΜΗΡΙΟ 580.270 ευρώ.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ 291.607 ευρώ!!!!!!

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *