Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τους επιχειρηματίες!

Την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ «αδυνατεί» να καταβάλει σε χιλιάδες εγγεγραμμένους δικαιούχους – ανέργους το προβλεπόμενο επίδομα, μεταμορφώνεται εκ νέου σε στυλοβάτη του κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Εργασίας, ο ΟΑΕΔ, αντί να επιδοτεί τις στρατιές των ανέργων, θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις για πρόσληψη 119.000 από αυτούς, καλύπτοντας το 44% του εργατικού κόστους και παράλληλα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών!

Η επιδότηση των επιχειρήσεων θα ξεκινάει από την αναπλήρωση σε ποσοστό 100%, τον πρώτο χρόνο (αντιστοιχεί στο 44% του συνολικού μισθολογικού κόστους) και θα συρρικνωθεί στο 25%, τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο.
Επίσης, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως επισφαλείς (;) λόγω της οικονομικής κρίσης θα λάβουν χρηματοδότηση που θα καλύπτει το 37% (2 ημέρες την εβδομάδα) των μηνιαίων μισθών των εργαζομένων, προκειμένου αυτοί να μη βρεθούν στο δρόμο.

Ερωτηματικά προκαλεί η διαδικασία (που έως τώρα είναι άγνωστη) διασφάλισης και καταβολής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και αν τελικά θα προσμετρηθούν ή θα αφαιρεθούν από τις οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, υποχρεώνονται να στερηθούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, τις εργοδοτικές εισφορές για την απασχόληση 119.000 ανέργων που θα συμμετάσχουν σε τρία προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τη «διεύρυνση της τουριστικής περιόδου» με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων.
Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση επιδοτεί τους επιχειρηματίες προμηθεύοντας τους με πάμφθηνο εργατικό προσωπικό προς εκμετάλλευση, βάζοντας έμμεσα τους ίδιους τους υπό πρόσληψη εργαζόμενους, καθώς και όλη την ελληνική εργατική τάξη, να πληρώνουν την πρόσθετη υπεραξία που θα καρπώνεται η εκάστοτε επιχείρηση που προσλαμβάνει τους ανέργους, κάτω από τους συγκεκριμένους όρους.
Και αυτό γίνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ή των Ταμείων, που θα καλύπτουν την επιδότηση του εργοδότη, τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι κραυγάζουν για τα ελλείμματα τους!

“Πρίν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *