Ελληνες επιχειρηματίες κερδίζουν από πολέμους του ΝΑΤΟ και πανάκριβες αγορές όπλων

Το δίδυμο Κόκκαλη-Μυτιληναίου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα Ελλήνων αστών που στήθηκαν επιχειρηματικά πάνω στην χρεωκοπία του εργαζόμενου λαού μας. Εμείς έπρεπε να υποστούμε θυσίες και στην συνέχεια περικοπές και φόρους για να εξοφληθούν τα δάνεια για την πληρωμή των πολεμικών εξοπλισμών, της διαπλοκής και της διεφθαρμένης μίζας. Όπλα που αγοράστηκαν στο όνομα των «εθνικών κινδύνων», από τα οποία όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες εξασφάλισαν συμβόλαια συμπαραγωγής με τις πολυεθνικές του ολέθρου και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανοιχτούν στην παγκόσμια αγορά. Εμείς πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος της συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, για να διεκδικούν στη συνέχεια μερίδιο και συμβόλαια οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι και οι έμποροι.

Όλη αυτή τη διαδρομή του αίματος και του χρήματος αντικατοπτρίζει το πολύ σημαντικό deal που έκλεισαν η METKA -του ομίλου Μυτιληναίου- και η INTRACOM Defense Electronics. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες υπέγραψαν νέο συμβόλαιο που αφορά στην κατασκευή σημαντικών συγκροτημάτων των πυραυλικών αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων PATRIOT, που προορίζονται για εξαγωγές. Η συμφωνία ΜΕΤΚΑ και INTRACOM Defense Electronics έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας της τελευταίας με την Raytheon Company και θα υλοποιηθεί από το εργοστάσιο του Βόλου όπου η ΜΕΤΚΑ θα κατασκευάσει semi-trailers και launcherchaics για τους πυραύλου, δρώντας ως υπεργολάβος της INTRACOM.

Οι παραδόσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2014 και η συνολική αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 36,5 εκατ. δολάρια. Να σημειωθεί πως είναι το τρίτο συμβόλαιο για εξαγωγές αμυντικών συγκροτημάτων που αναλαμβάνει η ΜΕΤΚΑ. Τα προηγούμενα δύο παρόμοια συμβόλαια, που είχαν συνολική αξία περίπου 50 εκατ. δολάρια, είχαν ανατεθεί στην εταιρεία το 2009, όταν και ξεκίνησε η έναρξη κατασκευής τους. Ενδεικτικό της διεθνοποίησης της παραγωγής της είναι το γεγονπος ότι πάνω από το 95% της εταιρείας στο Βόλο, αφορά πωλήσεις στο εξωτερικό.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΙΟ ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ- ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ

Το παρακάτω άρθρο αποδεικνύει ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα που εκτόξευσαν τα κέρδη τους στον προηγούμενο γύρο καπιταλιστικής ανάπτυξης, πατούν πάνω στα Μνημόνια και τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να πορευτούν στο νέο δρόμο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι εργασιακές σχέσεις δουλείας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού, αλλά και πάντα ο πόλεμος, αποτελούν τα καλύτερα διαβατήρια για τον αστικό κόσμο που τρίβει τα χέρια του.

Ας διαβάσουμε το άρθρο λιβάνισμα του γνωστού επιχειρηματία και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του, καθώς και οι πιο δικοί τους δημοσιογράφοι δε μπορούν να κρύψουν ότι η κρίση, όπως και τα κέρδη, δεν είναι εθνική υπόθεση, αλλά ξεκάθαρο ταξικό ζήτημα!

“Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο άνθρωπος πίσω από τα καλά νέα στο ελληνικό επιχειρείν (25/11/2011). Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που έφτασε (δια πυρός και σιδήρου) από την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση να στήνει εργοστάσια ενέργειας στο Ιράκ.

Ήταν η αρχή της κρίσης και οι περισσότεροι δεν φαντάζονταν την έκταση και τις επιπτώσεις της. Σήμερα, στην Ελλάδα του μνημονίου, οι δυσάρεστες ειδήσεις που προστίθενται μέρα με τη μέρα, έχουν διαμορφώσει ένα πέπλο μιζέριας που δύσκολα το σηκώνουν ακόμη και οι καλές ειδήσεις.

Στον επιχειρηματικό τομέα, λοιπόν, οι καλές ειδήσεις, είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν! Η τελευταία τέτοια είδηση ήταν η υπογραφή, πριν μερικές ώρες στη Βαγδάτη, του συμβολαίου για την κατασκευή από την ελληνική ΜΕΤΚΑ μίας θερμικής ενεργειακής μονάδας, ισχύος 1250MW! Πρόκειται για project ύψους 348,87 εκατ. δολαρίων το οποίο αφορά σε μελέτη, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός θερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τουρμπίνες τεχνολογίας General Electric, σε ανοιχτό κύκλο και με καύση φυσικού αερίου, και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών. Αυτό κι αν είναι νέο. Μια ελληνική επιχείρηση παίρνει ένα βιομηχανικό έργο του τομέα της ενέργειας, εκεί που πριν μερικά χρόνια επικρατούσε πόλεμος!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία ελληνική επιχείρηση παίζει δυνατά και ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, και ενισχύει τον διεθνή της προσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι με το 7o έργο της στο εξωτερικό, η ΜΕΤΚΑ ανεβάζει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της στα ?1,9 δις. περιορίζοντας ακόμα περαιτέρω την εξάρτηση της από την πορεία της πολύπαθης εγχώριας αγοράς.

Για τον όμιλο Μυτιληναίου που είναι ιδιοκτήτης της ΜΕΤΚΑ, όμως, δεν ήταν τα τελευταία καλά νέα. Θα λέγαμε ότι τις τελευταίες ημέρες, ο όμιλος έχει ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΝΕΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και εν μέσω της ελληνικής κρίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Για τον Όμιλο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 9μηνο του 2011 διαμορφώθηκε στα ?1.139 εκατ. έναντι των ?732 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, (αύξηση 56%) ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ?164,6 εκατ. από ?119,6 εκατ. το 2010. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ?46,1 εκατ. έναντι ?42,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρά την επιβάρυνση από το σημαντικά αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
Τα αποτελέσματα αυτά, οφείλονται σε τρεις παράγοντες: Την ισχυρή επίδοση της ΜΕΤΚΑ που συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την εκτέλεση των έργων στο εξωτερικό, τη σημαντική συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας και τη σταθερή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.

Η άλλη είδηση από τον ίδιο όμιλο, συντηρητικότερη, πιο στοχευμένη, αλλά και με πιο μετρήσιμο αποτέλεσμα, ήταν αυτή που προ ημερών έκανε ο Μυτιληναίος.. να προχωρήσει σε συμφωνία για την σταδιακή απόδοση της δραστηριότητας βωξίτη της S& B Βιομηχανικά Ορυκτά. Πρόκειται για μια ενέργεια αμιγώς με ελληνικά κεφάλαια που δείχνει κατ αρχήν ότι υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις με ταμείο (!), αλλά και με προοπτική να αντιμετωπίζουν τα θέματα με τις δικές τους δυνάμεις.

Η συμφωνία, προβλέπει την αρχική εισφορά της δραστηριότητας βωξίτη της S&B (στην Ελλάδα) στην κατά 100% θυγατρική της Αλουμίνιο της Ελλάδος (του Μυτιληναίου), Δελφοί Δίστομον. Με τον τρόπο αυτό, πέραν της συμμετοχής, ο Μυτιληναίος εξασφαλίζει την πολυπόθητη πρώτη ύλη (και την τιμή της, όπως έχει κάνει πολλές φορές) για τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέον, πως στο νέο σχήμα η Αλουμίνιον ΑΕ θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B ούτως ώστε το μερίδιο της να φτάσει στο 51%, αποκτώντας παράλληλα και τον ουσιαστικό έλεγχο του νέου σχήματος. Αν και εκτιμήσεις για ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών είναι αρκετά πρώιμες η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη.”

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *