Ο λαός του Βύρωνα λέει ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις

 Ανακοίνωση Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου:

Ο λαός του Βύρωνα λέει ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις
Η Λαμπηδόνα να εξακολουθήσει να ανήκει στους κατοίκους

Με δύο μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο στις ανοικτές δημοπρασίες για ιδιωτικοποίηση των αναψυκτηρίων της Νέας Ελβετίας και της Ανάληψης, που ο δήμαρχος ήθελε να κάνει με κλειστές τις πόρτες, και δυο δυναμικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις γειτονιές μας το προηγούμενο διάστημα, οι κάτοικοι του Βύρωνα έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως τα σχέδια του δημάρχου Βύρωνα, να εκχωρήσει τη δημοτική περιουσία σε επιχειρηματίες, δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.

Η απόφαση του δήμου κτυπά τη δράση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου που άνοιξε, καθάρισε και έδωσε ζωή στην κλειστή και εγκαταλελειμμένη Λαμπηδόνα, εξοπλίζοντας και αναβαθμίζοντας το χώρο της. Που στέγασε δράσεις και εκδηλώσεις με συμετοχή εκατοντάδων κατοίκων, που στήριξε τη φιλοξενία στο χώρο δράσεων πολλών μαζικών φορέων, συλλόγων, πρωτοβουλιών και κινήσεων του Βύρωνα.

Η εκχώρηση της Λαμπηδόνας σε ιδιώτες θα στερήσει το Βύρωνα από το μοναδικό κατάλληλο χώρο για εκδηλώσεις των κατοίκων και των συλλογικοτήτων. Στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό, στην αλληλεγγύη, ενάντια στις ανάγκες των κατοίκων.

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του έχει αναδείξει πλευρές πολιτισμού και αλληλεγγύης, προσπαθώντας συνεχώς να διευρύνει τις δράσεις του. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της γειτονιάς, που συνεχώς εμπλέκει περισσότερο κόσμο στις δραστηριότητές του, αντιμετωπίζοντας προβλήματα των κατοίκων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και που επιτείνει η πολιτική και απροθυμία του δήμου. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο επιδιώκει ταυτόχρονα να δημιουργήσει νέες κοινωνικές σχέσεις, να επαναφέρει την αίσθηση της γειτονιάς, που τόσα χρόνια απομονωμένοι μέσα στα διαμερίσματα μας είχαμε ξεχάσει.

Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα προέκυψε από την ανάγκη του κόσμου να αναζητήσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα του και τις καθημερινές αγωνίες του, να βρει συλλογική διέξοδο, να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή. Είναι ακριβώς αυτή η συνειδητοποίηση ότι μόνο αν ενωθούμε όλοι όσοι πληττόμαστε από την κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές μπορούμε να νικήσουμε. Μόνο αν αμφισβητήσουμε τις αξίες του κέρδους και της αγοράς μπορούμε να προχωρήσουμε. Για αυτό  με την εθελοντική δουλειά και τη δωρεάν συμμετοχή  καλλιτεχνών και δασκάλων καταφέραμε και στήσαμε τόσες δράσεις και εκδηλώσεις χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να φαίνονται παράξενα για έναν δήμαρχο που θέλει η ενασχόληση των κατοίκων με τα κοινά του δήμου να τελειώνει στην κάλπη. Που θεωρεί νόμο το κέρδος και την  εμπορευματοποίηση και απορεί «που βρίσκονται τα λεφτά;» Μπορεί να τον ξενίζει η ανιδιοτέλεια και η αγάπη όλων όσων ασχολούνται με την Λαμπηδόνα, καθώς στους πολιτικούς χώρους στους οποίους κινείται τίποτα δεν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα,  κανόνας είναι η διαπλοκή και το ρουσφέτι, κυριαρχούν τα πισώπλατα μαχαιρώματα και όχι η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια. Για αυτό κινείται ενάντια μας με συκοφαντίες και απειλές.

Εμείς δεν περιμένουμε την επιβεβαίωση του δημάρχου για να διαπιστώσουμε ότι τελικά η επιλογή να ανοίξει η Λαμπηδόνα στους κατοίκους ήταν η σωστή. Το βλέπουμε καθημερινά στα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που γεμίζουν το πάρκο, που απασχολούνται στο θεατρικό παιχνίδι, που παρακολουθούν τις παραστάσεις. Την επιβεβαίωση των προσπαθειών μας, μας την δίνουν τα δεκάδες παιδιά που παρακολουθούν τη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία που προσφέρουν εθελοντές καθηγητές, οι μαθητές των ξένων γλωσσών, οι εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολουθούν κάθε φορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο, ή που ξεκουράζονται στο κοινωνικό καφενείο. Όσοι συμμετέχουν στη συλλογική κουζίνα, μια ακόμα δραστηριότητα που την εποχή της κρίσης και της εξαθλίωσης μπορεί να καλύψει μια σημαντική ανάγκη.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στήριγμα και αιμοδότης του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου είναι η ίδια η γειτονιά, αφού πλέον η Λαμπηδόνα έχει γίνει ο κοινωνικός χώρος της, όπως και ολόκληρης της γύρω περιοχής, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Όσο λοιπόν και να προσπαθούν να μας συκοφαντήσουν και να μας τρομοκρατήσουν, δεν θα καταφέρουν παρά να συσπειρώσουν ακόμα περισσότερο όλους εκείνους που αγωνίζονται κόντρα στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε στον Βύρωνα.

Θυμίζουμε ότι μεθοδικά οι δημόσιοι χώροι εγκαταλείπονται από το δήμο και ερημώνουν, ώστε να παραδίδονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση που την ονομάζουν αξιοποίηση. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τις καταστροφές που έγιναν στο Αναψυκτήριο της Ανάληψης. Διαφορετική είναι η πορεία της Λαμπηδόνας με την ουσιαστική και πραγματική αξιοποίηση που είχε από την πρωτοβουλία του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου που επέβαλε το άνοιγμα της για τις ανάγκες των κατοίκων.
Η παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα από το δήμο της Λαμπηδόνας και περιβάλλοντος χώρου της 400 τ.μ. πλήττει όχι μόνο τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη και τις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και το περιβάλλον. Είναι αποδεδειγμένο και στο Βύρωνα ότι αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη ρύπανση που προκαλούν στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, περιορίζουν τις δυνατότητες των κατοίκων για περίπατο και αναψυχή, των παιδιών για παιχνίδι και για φροντίδα. Και στο άλσος της Αγ. Τριάδας επιπρόσθετα θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στη δασική του βλάστηση.

Η Λαμπηδόνα κόντρα στις ορέξεις του κ. Χαρδαλιά και των φίλων του θα εξακολουθήσει να μένει ανοιχτή και να συμβάλλει στην ανάταση του λαού, στην πίστη και στην βεβαιότητα ότι μπορεί να στηρίζεται στις δικές του πλάτες και ότι δεν χρειάζεται τις πλάτες κάθε λογής πολιτικάντηδων.

Θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες δεν θέλουν να υψώσουν, αλλά να γκρεμίσουν τους φράχτες με τους οποίους οι κρατούντες προσπαθούν να χωρίσουν αναμεταξύ μας όλους όσους πληττόμαστε από τα μνημόνια και την κρίση τους.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας,
για ένα κόσμο  που θα έχει στο επίκεντρο της ανάγκες μας

Όσοι θέλουν να κλείσει η Λαμπηδόνα, στρέφονται ενάντια στις πιο βαθιές ανθρώπινες αξίες, θέλουν να επικρατήσει το αλληλοφάγωμα και η βαρβαρότητα ενάντια στον πολιτισμό, θέλουν να μας πισωγυρίσουν σε μαύρες μέρες που πέρασε αυτός ο τόπος.
Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Bύρωνα απαντά:

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!

Να μην περάσει καμιά εκμίσθωση σε ιδιώτη κανενός ελεύθερου χώρου στη γειτονιά μας
– Να διασωθούν τα άλση από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της «διασκέδασης»
– Η  Λαμπηδόνα δεν θα γίνει μια ακόμα ιδιωτική καφετέρια.
– Μετατρέπουμε τη Λαμπηδόνα σε κέντρο αγώνα με καθημερινή οργάνωση της πάλης μας

Πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας και των αγώνα μας
http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/
Τηλέφωνο: 6984-146037

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *