Ο σ. Χρήστος Μπίστης στο Βαθύ Κόκκινο –Μέρος 2ο

Ακούστε  αύριο Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 10.00 το βράδυ, την εκπομπή «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο».

Συζητάμε με τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα και ιδρυτικό στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ) Χρήστο Μπίστη.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησής μας, την προηγούμενη Δευτέρα, ο σύντροφος Χρήστος είχε αναφερθεί στην ίδρυση του ΕΚΚΕ, την αντιδικτατορική πάλη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις συλλήψεις των 35 στελεχών του ΕΚΚΕ τον Μάρτη του 1974,  τα βασανιστήρια που επακολούθησαν και την απομόνωση στην Ασφάλεια του Περισσού.

Περιέγραψε την πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών την Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1974, πριν από τις εκλογές που προκήρυξε ο Καραμανλής για τις 17 Νοέμβρη, στην οποία φωνάχτηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «ΕΑΜ–ΕΛΑΣ–ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ».

Μίλησε ακόμη για την εισβολή στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 21 Απριλίου 1975, πρώτη μεταδικτατορική επέτειο της κήρυξης του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το πανό που στήθηκε μέσα στην αμερικάνικη πρεσβεία διακρίνεται στη φωτογραφία που παραθέτουμε.

Αναφέρθηκε στο κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού, τους αγώνες κατά του αντεργατικού νόμου 330 καθώς και στις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός αυτόνομου ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησής μας που θα ακούσουμε αύριο Δευτέρα στις 10.00 το βράδυ, ο σ. Χρήστος αφηγείται την μεγάλη απεργία πείνας κατά του νόμου 330.

Απαντάει στο ερώτημα πώς ο ιδεολογικός και πολιτικός χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, παρά τη μεγάλη συμβολή που είχε στους κοινωνικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την αντίστοιχη πολιτική επιρροή και ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία από το 1981.

Μιλάει για τις ιδεολογικές και ιστορικές καταβολές του ΕΚΚΕ, για τα τραγικά γεγονότα της Τασκένδης το Σεπτέμβρη του 1955, για την προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη, το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ αλλά και για την Κίνα, την Πολιτιστική Επανάσταση και την ήττα της αριστερής τάσης της ομάδας «των τεσσάρων». Σχολιάζει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα χαρακτηρίζοντάς την σαν κοινωνία ενός άγριου καπιταλισμού.

Στο τέλος της συζήτησής μας ο σ. Χρήστος Μπίστης καταθέτει την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, τους σημερινούς αγώνες που αναπτύσσονται και τις προοπτικές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *