Αίγυπτος: Ο λαϊκός ξεσηκωμός γίνεται χείμαρρος

Ξημερώματα Σαββάτου, όταν γράφεται αυτό το σημείωμα, η κρατικά ελεγχόμενη Αλ-Αχράμ ανακοίνωσε στην αραβική της ιστοσελίδα ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σκέφτεται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο τα μέλη και στελέχη του στρατού θα αναλάβουν έκτακτες εξουσίες μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την αποδοχή του σχεδίου Συντάγματος και να διενεργηθούν εκλογές για την νέα βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του διατάγματος αυτού, ο στρατός σε συνεργασία με την αστυνομία θα είναι υπεύθυνος για την προστασία και ασφάλεια καίριων εγκαταστάσεων της χώρας, μέχρι να λάβει χώρα το νέο σύνταγμα και να πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, ο στρατός θα ενεργεί για τα παραπάνω κατόπιν αιτήματος του προέδρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του διατάγματος οι αξιωματούχοι του στρατού που θα αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά θα έχουν δικαστικές εξουσίες και θα μπορούν να ασκούν την εξουσία τους σε όποιο βαθμό κρίνουν αναγκαίο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 3 του διατάγματος, ο στρατός θα μεταφέρει τις πιθανές ποινικές υποθέσεις που θα προκύψουν στους αρμόδιους εισαγγελείς και όχι στα στρατοδικεία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκκι ανακοίνωνε ότι ο Μόρσι θα αποφάσιζε να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αρκεί να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν θα κινηθεί νομικά προκειμένου να το ακυρώσει εντελώς, επειδή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο δεκαπέντε μέρες μετά την προκήρυξη του, γεγονός που συνέβη το Σάββατο 1 Δεκέμβρη.

Ο Μόρσι μέσα στην ίδια βραδιά, σε χρονική απόσταση ελάχιστων ωρών, χρησιμοποιεί και το «μαστίγιο» και το «καρότο».
Κλείνει το μάτι στους «μετριοπαθείς» και καθ’ έξιν καιροσκόπους της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να ανταποκριθούν σε διάλογο για αναβολή του δημοψηφίσματος, ώστε να τιθασεύσουν την τρικυμία που δεν λέει να καλμάρει, και από την άλλη απειλεί ότι θα δώσει τη δυνατότητα στο στρατό να επέμβει και να καταστείλει το λαό που διαμαρτύρεται για το πραξικόπημα. Ετσι, όμως, ξεσκεπάζεται για μια ακόμη φορά το σχέδιο του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να επιβάλουν από κοινού με τον στρατό ένα νέο δικτατορικό καθεστώς επί του λαού της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που συνήψε ενιαίο μέτωπο από την πρώτη στιγμή μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του Μόρσι στις 22 Νοέμβρη, με το οποίο ο τελευταίος χρίζει τον εαυτό του Αιγύπτιο Βοναπάρτη, υπήρξαν οι πρώτοι φανεροί τριγμοί. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Μαχμούντ Μέκκι, ο Αμρ Μούσα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ενιαίου μετώπου της αντιπολίτευσης θα συσκεφθούν και θα αποφασίσουν για την… πρωτοβουλία του προέδρου. Ο δυτικόφιλος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, που εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου του μετώπου, ανακοίνωσε αντίθετα ότι η αντιπολίτευση θα μποϊκοτάρει το διάλογο εφόσον ο Μόρσι δεν εγκαταλείψει τις υπερεξουσίες που εξέλαβε πραξικοπηματικά στις 22 Νοεμβρίου και δε δοθεί αναβολή για το δημοψήφισμα. Η θέση εκπροσώπου Τύπου του Ελ-Μπαραντέι στο συσταθέν μέτωπο δεν είναι τυχαία. Αντανακλά από τη μια τους συσχετισμούς ανάμεσα στις σοσιαλδημοκρατικές και «φιλελεύθερες»-δυτικόφιλες δυνάμεις που το συγκροτούν και από την άλλη τις από κοινού βλέψεις του συνόλου των δυνάμεων αυτών προς τη Δύση. Ο νασεριστής Χαμντίν Σαμπάχι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο με τον Μόρσι.

Το βράδυ της Παρασκευής 3.000 εργάτες εισέβαλαν στο δημαρχείο της πόλης Μαχάλα Αλ-Κούμπρα, ανακηρύσσοντας την αυτονομία της πόλης από την εξουσία των σαλαφιστών και της μουσουλμανικής αδελφότητας. Η Μαχάλα είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Αιγύπτου και το προπύργιο του εργατικού ξεσηκωμού ενάντια στο καθεστώς του Μουμπάρακ και στο καθεστώς της χούντας του Στρατιωτικού Συμβουλίου που διαδέχτηκε τον έκπτωτο Μουμπάρακ. Στις 6 Απρίλη του 2008 οι κλωστοϋφαντουργίες της Μαχάλα απετέλεσαν την αφετηρία για την απόπειρα πραγματοποίησης γενικής απεργίας στην Αίγυπτο. Η καταστολή του καθεστώτος ήταν ακαριαία. Το κίνημα της 6ης Απρίλη, που πρωτοστάτησε στη σύγκρουση με τις δυνάμεις του καθεστώτος από τις 25 Γενάρη του 2011 προήλθε από την υπεράσπιση αυτής της απεργίας.

Η είδηση της εργατικής εισβολής στο δημαρχείο της Μαχάλα διανθίστηκε ακαριαία με φήμες για τη συγκρότηση επαναστατικού συμβουλίου που ελέγχει την πόλη. Στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή επιβεβαίωσαν την είδηση της δυναμικής κινητοποίησης των εργατών, αλλά διέψευσαν στο Reuters την είδηση για συγκρότηση επαναστατικού συμβουλίου. Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, αδυνατώντας ακόμη να διασταυρώσουμε τις συνολικές της διαστάσεις, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στο πραξικόπημα του Μόρσι στις 22 Νοέμβρη αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη της χώρας που μάτωσε χρόνια τώρα κάτω από την χούντα του στρατού και βλέπει τους αγώνες και τις θυσίες της να βαίνουν άκαρπες κάτω από την νέα δικτατορία των συνεταίρων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του στρατού. Η νέα εργατική βάρδια, η εργατική νεολαία της Αιγύπτου, βρίσκεται πάνω από δέκα μέρες τώρα στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων ενάντια στο πραξικόπημα του Μόρσι.

Σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου ο λαϊκός ξεσηκωμός μετατρέπεται σε τεράστιο χείμαρρο, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στο παζάρι εξουσίας του Μόρσι με το στρατό. Στην Αλεξάνδρεια από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κατευθυνόμενοι στα γραφεία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην πορεία συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Αδελφών Μουσουλμάνων που μάταια προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Οι διαδηλωτές μπούκαραν στα γραφεία του ΚΕΔ και τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Τάντα, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΚΕΔ και τα πυρπόλησαν. Στο Κάιρο εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ και χιλιάδες πολιορκούν το Προεδρικό Μέγαρο. Στις οχτώ παρά είκοσι οι διαδηλωτές έκοψαν τα συρματοπλέγματα που είχαν βάλει οι δυνάμεις του στρατού γύρω από το μέγαρο και εισέβαλαν κατά εκατοντάδες στην περιοχή ελέγχου των τανκς. Οι επικεφαλής του στρατού στην περιοχή ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να χτυπήσουν τους διαδηλωτές. Σε όλες τις πορείες αντηχεί το σύνθημα «ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς» και «Μόρσι ξεκουμπίσου». Οι σκηνές που εκτυλίσσονται ξυπνούν έντονα μνήμες της εξέγερσης του Γενάρη του 2011 ενάντια στο καθεστώς του Μουμπάρακ.

Οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην περιοχή, πολύ κοντά, τρία μίλια από το προεδρικό μέγαρο. Οι επικεφαλής τους δήλωναν στην αρχή ότι θα κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο, εφόσον οι οπαδοί της αντιπολίτευσης εισβάλλουν σε αυτό. Αντ’ αυτού η κρατική Αλ-Αχράμ ανακοίνωσε αργότερα ότι οι δυνάμεις καταστολής ενισχύουν άρον-άρον τις θέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων στην περιοχή για να τους προστατέψουν από τις επιθέσεις του μαινόμενου πλήθους των διαδηλωτών.

Και σε επίπεδο προπαγάνδας, οι θέσεις του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι ίδιες και απαράλλαχτες με την προπαγάνδα του καθεστώτος του Μουμπάρακ την περίοδο του Γενάρη του 2011. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα την Πέμπτη το βράδυ ο Μόρσι ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις ανακρίσεις υπεύθυνα για τις βίαιες συγκρούσεις ήταν ξένα στοιχεία που παρεισέφρησαν στις γραμμές των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Στοιχεία που χρηματίστηκαν από διεφθαρμένες δυνάμεις για να… σκοτώσουν. Δεν κατονόμασε βέβαια καμία από αυτές τις δυνάμεις. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν απομείνει από το βράδυ της Τρίτης έξω από το προεδρικό μέγαρο δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από χιλιάδες οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τη συνοδεία της αστυνομίας. Οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει πλέον μέσω των διεθνών ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη δείχνουν εξαγριωμένους μουσάτους να λιντσάρουν μεμονωμένους οπαδούς της αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρισκόταν σε άψογη συνεργασία με την κρατική ασφάλεια εκείνο το βράδυ, «ανακρίνοντας» και βασανίζοντας όσους κατάφεραν να πιάσουν. Καταγγελίες και φωτογραφίες υπάρχουν. Γι’ αυτά θα γράψουμε κάποια άλλη στιγμή.

Eφημεριδα “Κόντρα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *