Σενάρια, συνωμοσίες και πολιτικά παιχνίδια με φόντο 550 εκ.

Του Κώστα Βαξεβάνη -HOC DOC

Εκατοντάδες offshore εταιρίες ή καταθέτες με κωδικό όνομα είναι οι άγνωστοι της λίστας Λαγκάρντ που συνοδεύουν τα γνωστά ονόματα. Πρόκειται για πολιτικούς, για ανθρώπους που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, για επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν; Μόνο η επίσημη έρευνα από τις επίσημες αρχές μπορεί να το αποκαλύψει. Τα Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο, αποκαλύπτοντας τις εμφανείς αναντιστοιχίες καταθετών και δραστηριοτήτων τους. Τίποτα από τα δύο δεν έχει γίνει. Η κυβέρνηση σιώπησε. Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε πως παρήγγειλε τη Λίστα ξανά από τη Γαλλία. Αυτό πάλι σημαίνει τρία πράγματα. Ή παραδέχεται πως Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος παραποίησαν τη Λίστα που παραδόθηκε στον Πεπόνη, ή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ή θέλει να ακυρώσει τη σημασία των όσων αποκαλύπτει η Λίστα κι επειδή δεν τολμά να την αμφισβητήσει αφήνει να εννοηθεί πως τώρα θα έρθει η «καθαρή Λίστα».

Με όλη αυτή τη σιωπηλή αποχή από τη λύση του προβλήματος, για μια ακόμη φορά επιχειρείται η συγκάλυψη. Η σύγχυση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη συγκάλυψη. Και όπως πριν αποκαλυφθεί η Λίστα κατάφερνε να μην αποδίδονται ευθύνες, έτσι και τώρα που έχει αποκαλυφθεί φροντίζει να δημιουργεί δαίμονες. Αλλά όχι υπεύθυνους που θα μπουν φυλακή.

Στη θέση 974 της λίστας είναι το όνομα Παντελή Μαρία.
Η Παντελή φαίνεται να είναι το πρόσωπο επαφής με την τράπεζα HSBC για τη διαχείριση 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό των 550 εκατομμυρίων είναι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια της εταιρίας CMA. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, είναι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Ο λογαριασμός αυτός προφανώς δεν ανήκει στην Παντελή, μια απλή υπάλληλο της CMA, αλλά στην εταιρία. Πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους λογαριασμούς καταθέσεων, μάλλον όμως από τους πιο καθαρούς. Μεγάλες εταιρίες, πιστωτικά ιδρύματα, γνωστοί επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν επενδύσει στα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρίας. Ενάμιση μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας από το ΗOC DOC, κανένας λογαριασμός της λίστας δεν έχει ερευνηθεί από τα ΜΜΕ. Ούτε καν αυτοί που εμφανίζουν νοικοκυρές με καταθέσεις στην Ελβετία. Αντιθέτως ο λογαριασμός των 55ο εκατομμυρίων συγκεντρώνει γύρω του σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Μπόμπολας καταγγέλλει τον διαχειριστή του

Ένα από τα ηχηρά ονόματα τα οποία περιέχονται στη Λίστα είναι σίγουρα αυτό της οικογένειας Μπόμπολα. Η οικογένεια, πέρα από τους εταιρικούς αλλά και προσωπικούς λογαριασμούς, έχει επενδύσει και σε αμοιβαία κεφάλαια διαφόρων εταιριών. Μία από αυτές είναι και η εταιρία CMA του Σάμπυ Μιωνή. Ο Φώτης Μπόμπολας, μέτοχος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και του Mega, επενδύει στην CMA TECHNOLOGY VENTURE αρκετά εκατομμύρια δολάρια, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν σε μια επένδυση στο Ισραήλ.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ είχε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Η ζωή-μυστήριο του Σάμπυ Μιωνή. Από το Κολέγιο Αθηνών στη Λίστα Λαγκάρντ μέσω Τελ Αβίβ». Στο ρεπορτάζ η εφημερίδα αφιερώνει τρεις σελίδες για να περιγράψει τη ζωή του Εβραίου επιχειρηματία, αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα για τον «κυνισμό» του αλλά και δημόσιες δηλώσεις που «συκοφαντούν την Ελλάδα». Η συκοφαντία της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγκειται σε άρθρα στα οποία ο Μιωνής αναφέρεται στην εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα. «Δεν μπορείς να πάρεις άδεια οικοδομής στην Ελλάδα αν δεν λαδώσεις την Πολεοδομία», γράφει ο Μιωνής στο άρθρο του, πράγμα που λένε άλλωστε και πολλοί Έλληνες. Για την εφημερίδα όμως είναι συκοφαντία από τον «μυστήριο» Μιωνή.
Ακόμα και αν υποθέσει κάποιος πως αυτή είναι μια αξιολογική κρίση της εφημερίδας, το ρεπορτάζ είναι αρκετά και μάλλον ύποπτα ελλιπές. Δεν αναφέρει πουθενά πως βασικός διαχειριστής του Μιωνή ήταν η ίδια η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το εκδοτικό συγκρότημα της οικογένειας Μπόμπολα, όπως και πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων της οικογένειας.

Ο μυστήριος λοιπόν Σάμπυ Μιωνής είναι ένας συνεργάτης των επιχειρήσεων και της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία προφανώς και δεν κάνει δημοσίευμα για τη δικιά της συμμετοχή στη Λίστα Λαγκάρντ και τις δικές της καταθέσεις στην HSBC.
Την ίδια μέρα η εφημερίδα «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη δημοσιεύει ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ με τη ζωή του επιχειρηματία, η οποία και πάλι χαρακτηρίζεται μυστήρια. Περιγράφεται πώς κινείται μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ με το προσωπικό του αεροπλάνο, πώς δείχνει την προτίμηση του στη δεύτερη πατρίδα του, το Ισραήλ, εκφράζοντας μάλιστα ακραίες σιωνιστικές αντιλήψεις. Ένα από τα 2.059 ονόματα της λίστας ξεσκονίζεται χωρίς να είναι ούτε το πιο επώνυμο ούτε απαραίτητα το πιο ύποπτο στη Λίστα, αφού είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πως ανήκει στις πιο ψηλές θέσεις των επενδυτών στον κόσμο. Και στα δύο ρεπορτάζ διαφεύγει πως συνεργάτες του Μιωνή υπήρξαν οι πιο γνωστοί επιχειρηματίες στη χώρα και χρησιμοποίησαν τις εταιρίες του για να επενδύσουν.
Τα δύο ρεπορτάζ φαίνεται να έχουν ως κοινή λογική τις δηλώσεις Βενιζέλου πως δεν ξέρει ποιος είναι στη Λίστα, αλλά οι πρώτοι είναι Εβραίοι. Ίσως όμως το κοινό στοιχείο είναι και άλλο: Ο Μάκης Βορίδης.

Όταν ο Σάμπυ γνώρισε τον Μάκη

Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έχει εκτεταμένο ρεπορτάζ για την κόντρα Σάμπυ Μιωνή και Μάκη Βορίδη. Υπήρξαν και οι δυο τους μαθητές στο Κολέγιο Αθηνών. Ο Σάμπυ Μιωνής έχει επανειλημμένα μιλήσει για τα χρόνια εκείνα, παρουσιάζοντας τον Βορίδη ως το μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης που τρομοκρατούσε τον ίδιο και την οικογένεια του, φτάνοντας στο σημείο να απειλεί τηλεφωνικά την οικογένεια του. Όταν ο Βορίδης προσχώρησε στη ΝΔ και έγινε αργότερα υπουργός, ο Μιωνής αρθρογράφησε εναντίον του και χαρακτήρισε την ανάδειξη του στα αξιώματα της χώρας ως μαύρη στιγμή για τη Δημοκρατία. Ο Μιωνής θύμισε μάλιστα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως ο Βορίδης ήταν συγκάτοικος του Μιχαλολιάκου στη χουντική ΕΠΕΝ, που πήρε το χρίσμα από τον ίδιο τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και θεωρούσε ως έκφραση της πολιτικής τις επιδρομές με το τσεκούρι στα Εξάρχεια. Πολλοί θεωρούν πως ο Μιωνής κατέβαλε προσπάθειες για να μην ξαναϋπουργοποιηθεί ο Βορίδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης απέναντι στον ίδιο τον Σαμαρά. Οι σχέσεις του Μάκη Βορίδη με τις δύο εφημερίδες που φιλοξένησαν τα ρεπορτάζ για τη «μυστηριώδη ζωή του Μιωνή» είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ο Γιάννης Φιλιππάκης υπήρξε συμμαθητής του Βορίδη στο Κολέγιο καθώς και μέλος της οργάνωσης «Ελεύθεροι Μαχητές» του Βορίδη, ενώ παραμένει φίλος.

Οι σχέσεις του Βορίδη με το συγκρότημα Μπόμπολα δεν διέπονται από φιλία, αλλά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου ικανοποίησε τα αιτήματα του ομίλου Μπόμπολα, δίνοντας στις κατασκευαστικές του εταιρίες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευάστρια εταιρία του Μπόμπολα είχε αναλάβει τη διάνοιξη σήραγγας του ΟΣΕ στο όρος Καλλίδρομο. Το πόρισμα των επιθεωρητών για το έργο είχε ως συμπέρασμα πως η κατασκευαστική εταιρία πληρώθηκε έργα τα οποία δεν είχε κάνει. Όταν ο Βορίδης ανέλαβε υπουργός Μεταφορών, αντί για έλεγχο έδωσε εντολή να δοθούν ακόμη 40 εκατομμύρια στην εταιρία. Ρύθμισε επίσης νομικά με τον ν. 4070/2012 όλα τα αιτήματα των εταιριών εκμετάλλευσης των διοδίων, δηλαδή των εταιριών του Μπόμπολα. Το έκανε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως τα εκδοτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα είναι ανεπηρέαστα από συμφέροντα, οι εκδότες τους έχουν κάθε δικαίωμα να συμπαθούν τον Μάκη Βορίδη.

Μαδώντας τη Μαργαρίτα

Δύο ακόμη εκδοτικά συγκροτήματα «έπαιξαν» με τα 550 εκατομμύρια της λίστας εμπλέκοντας τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Χρησιμοποίησαν μάλιστα την λέξη «εμπλέκεται» και την συνέδεσαν με τον λογαριασμό της Μαρίας Παντελή. Η «εμπλοκή» της Παπανδρέου δεν ήταν παρά η αναφορά της σε επίπεδο κουτσομπολιού σε μια σύσκεψη στο ΣΔΟΕ, αλλά οι εφημερίδες επέμεναν πως εμπλέκεται. Την ώρα που το έκαναν γνώριζαν ακριβώς τι ανέφεραν οι καταθέσεις των στελεχών του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα Πεπόνη, αλλά άφησαν να υπονοείται σχέση με τον λογαριασμό.

Στις 2 Οκτωβρίου, σε μία σύσκεψη στελεχών του ΣΔΟΕ, το στέλεχος του Σώματος Νίκος Λέκκας εξέφρασε στον γενικό γραμματέα Στασινόπουλο το παράπονο του γιατί ο κόσμος αποδίδει ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τη Λίστα. Μετέφερε στη σύσκεψη την αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος τους αποδίδει προσπάθειες συγκάλυψης, πιστεύοντας μάλιστα πως στη Λίστα υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. «Κυκλοφορούν διάφορα», είπε χαρακτηριστικά, «πως υπάρχει και μία Μ.Π. στη Λίστα που είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου». Την επόμενη ημέρα ο Στασινόπουλος, καταθέτοντας στον Πεπόνη, μετέφερε τη συνομιλία στη σύσκεψη λέγοντας: «Ζήτησα προφορικά από τους διευθυντές του ΣΔΟΕ, κ. Λέκκα και κ. Παναγιωτόπουλο, τις πρώτες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και λόγω του σχετικού θορύβου να μου πουν αν γνωρίζουν κάτι για τη Λίστα αυτή. Αυτοί με διαβεβαίωσαν ότι δεν γνωρίζουν. Έπειτα από μερικές ημέρες, όταν έγινε σύσκεψη με όλους τους διευθυντές και αναπληρωτές, επανέφερα το θέμα και όλοι μου απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη όμως, που πάλι ρώτησα τους κυρίους διευθυντές αν γνωρίζουν κάτι, ο κ. Λέκκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας, στη συζήτηση που κάναμε μας είπε, παρουσία όλων των διευθυντών, ότι ακούγεται πως υπάρχει όνομα γυναίκας στη Λίστα με 500 εκατομμύρια. Εγώ, κάνοντας τον αφελή, του είπα: “Δεν λες το όνομα, να μας φύγει η περιέργεια;” Τότε ο κ. Λέκκας ανέφερε το όνομα της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου. Άλλο τίποτε δεν έχω να προσθέσω».

Δέκα μέρες μετά το στέλεχος του ΣΔΟΕ Βαγγέλης Καραμάνος ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα Πεπόνη αν ειπώθηκαν όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας στη σύσκεψη και επιβεβαίωσε πως υπήρχε ανησυχία στο ΣΔΟΕ για τις κατηγορίες που απέδιδε η κοινή γνώμη για τη Λίστα, τις οποίες εξέφρασε με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Λέκκας στη σύσκεψη. Ο ίδιος ο Λέκκας διέψευσε πως υπήρξε οποιαδήποτε υπηρεσιακή επίσημη αναφορά στο όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου ή στοιχεία από έρευνα. Οι εφημερίδες ωστόσο εμφάνισαν ρεπορτάζ που μιλούσαν για εμπλοκή της Παπανδρέου, προκαλώντας τις διαψεύσεις τόσο της οικογένειας Παπανδρέου όσο και του ίδιου του Σάμπυ Μιωνή για σχέση της με τους λογαριασμούς της εταιρίας του στη Λίστα.

Οι δράκοι θέλουν να φάνε την αλήθεια

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, εκεί απ’ όπου προκλητικά απουσίαζαν τα ρεπορτάζ για τη Λίστα Λαγκάρντ και τις προσπάθειες συγκάλυψης από δύο υπουργούς και τρεις κυβερνήσεις, εμφανίζονται και πάλι σενάρια. Το νέο έργο είναι το «ποιος είναι πίσω από τη Λίστα». Σαν να μην είναι αρκετοί όσοι είναι μπροστά ή αρκετά τα στοιχεία για να ερευνηθούν. Πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν αγγίζουν την αλήθεια. Αντιθέτως δημιουργούν αρκετούς δράκους για να την φάνε και να την καταπιούν. Αρκετά σενάρια για να δημιουργήσουν σύγχυση. Όπως ακριβώς στις θεωρίες συνωμοσίας, κάποιος φταίει γενικώς και αορίστως και είναι πολύ παραμυθένιος για να φταίει. Κάποιος εξωγήινος, Ελοχίμ ή Νεφελίμ. Αλλά δεν φταίει ποτέ αυτός που πραγματικά φταίει και είναι μπροστά μας. Ακόμη κι αν τον γράφει η λίστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *