“Χαρίσαμε” 40.000.000 δολάρια στους Αμερικάνους

ΠΟΙΟΣ θα μπορούσε να το φανταστεί… Την ώρα που η χώρα βρισκόταν ήδη στον μηχανισμό στήριξης οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας άφηναν «κάβα» στην αμερικανική βιομηχανία όπλων περισσότερα από 400.000.000 δολάρια.

Και όμως σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που σας παρουσιάζει σήμερα η Realnews, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου συζητούσαν επί μακρόν για το εάν θα έπρεπε να μας «επιστρέψουν» οι Αμερικανοί τα ασφάλιστρα κινδύνου των συμβάσεων αγοράς των μαχητικών αεροπλάνων Ρ-16, που υπεγράφησαν το 2000 και το 2005, οι οποίες κόστισαν συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το απίστευτο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι οι επιτελείς ισχυρίζονταν ότι τα 400 εκατομμύρια δολάρια θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να αγοράσει στο μέλλον ανταλλακτικά ή να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά. Εκσυγχρονισμοί όπως αυτοί που έγιναν επί Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, για το σύστημα αυτοπροστασίας των μαχητικών Ρ-16, οι οποίοι πλέον ελέγχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Το 2000, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, το υπουργείο Αμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά 60 μαχητικών αεροπλάνων τύπου Ρ-16. Οι επιτελείς αποφάσισαν να αγοράσουν τα αεροσκάφη χωρίς κινητήρα, καθώς εκείνη την περίοδο η εταιρεία προχωρούσε στην αντικατάσταση του παλαιού με έναν πιο σύγχρονο. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε «ασφάλιστρα κινδύνου» μέχρι να επιλεγεί ο τύπος του κινητήρα, ύψους 299 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα επέστρεφε στην περίπτωση που δεν υπήρχε εμπλοκή. Το 2005, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, αγοράστηκαν ακόμα 30 μαχητικά αεροσκάφη. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω του ότι η ελληνική πλευρά ζητούσε άμεσα την υπογραφή της σύμβασης οι Αμερικανοί ζήτησαν «ασφάλιστρα κινδύνου» ύψους 118,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Τελικά, και στις δύο περιπτώσεις τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και τα 417 εκατομμύρια δολάρια -που στη γλώσσα των στρατιωτικών ονομάζονται LOA και ήταν οι εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς- θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τη σύμβαση και άρα να μη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου και κατ’ επέκταση τον ελληνικό λαό.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα απίστευτα και όμως ελληνικά. Ενώ οι Αμερικανοί συμφωνούν να μειωθεί η οροφή της σύμβασης όπως λέγεται η διαδικασία στη στρατιωτική ορολογία, οι Ελληνες επιτελείς αποφασίζουν να μην πάρουν πίσω τα χρήματα, αλλά να τα αφήσουν να… βρίσκονται, μήπως και χρειαστούν ανταλλακτικά.

Στην απόρρητη αλληλογραφία των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει στην κατοχή της η «Κ», ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Ευάγγελος Βασιλάκος μιλά για απόψεις οι οποίες«δεν διέπονται από τις αρχές της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας» και αφήνει σαφή υπαινιγμό για το πότε και το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

«Να καταθέσουν οι έμποροι»

Επικοινωνήσαμε με τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και τον ρωτήσαμε ευθέως εάν σε αυτή την περίπτωση ή σε άλλες παρόμοιες έχει αντιληφθεί παράνομες δοσοληψίες πολιτικών προσώπων ή υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η απάντηση του Ευ. Βασιλάκου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
«Η ερώτηση σας είναι πολύ ευθεία. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει κανείς στα χέρια του έγγραφα ή στοιχεία, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργείου Αμυνας. Οποιοδήποτε άλλο πιθανόν παράνομο έχει γίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι σε κοινή γνώση.

Εγώ απλώς θα σας πω ότι σε μία, γενικά μιλώντας υπόθεση δωροδοκίας δωροληψίας διαφθοράς υπάρχουν δύο μέρη.
Αυτός που δίνει το δώρο και αυτός που το λαμβάνει. Σχεδόν ποτέ τρίτος. Εάν υπάρχει τρίτος είναι ο μεσάζων. Ο λεγόμενος ταμίας. Αρα, λοιπόν, νομίζω ότι εύκολα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι εάν ο πολιτικός που έχει δωροδοκηθεί δεν θέλει να παραδεχτεί για προφανείς λόγους τις έκνομες πράξεις του, μπορείς να απευθυνθείς στον έτερο, σε αυτόν που έχει δώσει το δώρο. Αλλά αυτός που έχει δώσει το δώρο γιατί να μιλήσει; Αρα, λοιπόν, θα μπορούσες να του προσφέρεις ασυλία από κάποια ποινική δίωξη».

Πηγή: Γ. Γρηγοριάδης -Realnews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *