Αύριο στην Κύπρο ακτιβιστές της αποστολής “Ελεύθερη Γάζα”


Στην Κύπρο αναμένεται να επιστρέψει αύριο, μεταφέροντας δέκα Παλαιστίνιους μαθητές, το ένα από τα από τα δύο σκάφη που κατέπλευσαν προχθές βράδυ στο λιμάνι της Γάζας, σπάζοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.
Στόχος των ακτιβιστών ήταν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που υφίστανται τον ισραηλινό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες.

H προσπάθεια των 44 ακτιβιστών από διάφορες χώρες του κόσμου στέφθηκε με επιτυχία. Τα δύο, υπό ελληνική σημαία, ξύλινα σκάφη, με τα οποία αναχώρησαν οι ακτιβιστές το πρωί της Παρασκευής από το λιμάνι της Λάρνακας, έφτασαν στο λιμάνι της Γάζας μετά από αρκετές δυσκολίες και εμπόδια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κίνησης για την Απελευθέρωση της Γάζας, εκτός από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας που διαθέτουν, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε εν μέσω απειλών της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα ασκούσε βία για να τους σταματήσει.
Παρά τα όποια προβλήματα, οι ακτιβιστές έφτασαν χθες βράδυ στο προορισμό τους όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στις ακτές για να τους υποδεχθούν με ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς.

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα, η επιτυχής προσπάθεια των ακτιβιστών στέλλει το μήνυμα ότι «ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει το λαό αυτής της γης – σήμερα όλοι για τη Γάζα», προσθέτοντας ότι οι ζητωκραυγές των Παλαιστινίων θα φτάσουν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, από τη Γάζα, ένας από τους ακτιβιστές, ο Ισραηλινός καθηγητής Jeff Halper ανέφερε ότι προχθές βράδυ με την είσοδο των δύο σκαφών στο λιμάνι της Γάζας έγινε κατορθωτό το σπάσιμο του αποκλεισμού της περιοχής από τους Ισραηλινούς. «Εχουμε σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας», δήλωσε ο Halper, σημειώνοντας ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση στη περιοχή».

«Το Ισραήλ», πρόσθεσε, «δεν έχει τώρα καμία νόμιμη δικαιολογία να εμποδίζει τη διακίνηση των ανθρώπων με πλοία ή αεροπλάνα από την στιγμή που δεν μεταφέρουν οπλισμό». «Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε, «είναι η ελεύθερη διακίνηση στην περιοχή να καταστεί πια γεγονός, διαφορετικά η ενέργειά μας αυτή θα είναι απλά συμβολική.
Γι΄αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, αύριο το ένα από τα δύο σκάφη που μετέφεραν τους ακτιβιστές στη Γάζα θα επιχειρήσει να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο από όπου αναχώρησε την περασμένη Παρασκευή μεταφέροντας δέκα Παλαιστίνιους μαθητές, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος την ίδια μέρα θα επιχειρήσει να επιστρέψει στο Ισραήλ από οδόφραγμα που βρίσκεται νότια της Γάζας, σημειώνοντας, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να μην τον αφήσει να περάσει. Με αυτές τις δύο ενέργειες, ανέφερε, θα διαφανεί κατά πόσον η ενέργεια των ακτιβιστών έχει αλλάξει την πολιτική του Ισραήλ για ελεύθερη διακίνηση στην περιοχή ή απλά ήταν μια συμβολική ενέργεια.

Πηγή: Εφημερίδα “Χαραυγή”

Παρόμοιο ρεπορτάζ έχει και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *