Μαλιοτραβήγματα για την “λίστα Λαγκάρντ”

Η νέα «λίστα Λαγκάρντ», η οποία την περασμένη Παρασκευή πήγε ξημερώματα στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη προκειμένου να τη διασταυρώσουν με την παλιά, που κυκλοφορούσε επί διετία από συρτάρι σε συρτάρι χωρίς κανείς να την αξιοποιήσει, κάνει «μαλλιά κουβάρια» τόσο το πολιτικό σκηνικό όσο και πρόσωπα τα οποία κινδυνεύουν να καούν εάν η συγκριτική εξέταση βγάλει σοβαρές διαφορές.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, μετά τη σύγκριση, δεν αποκλείεται να καταλήξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο εάν υπήρξε λαθροχειρία στην αρχική λίστα, που δόθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, εάν το πόρισμα των εισαγγελέων καταλήξει στο ότι υπήρξε παραποίηση της λίστας, αναμένεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην ίδια τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού ο ένας εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τους χειρισμούς του στην όλη υπόθεση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα εσωκομματικά προβλήματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – πολλά στελέχη λέγεται ότι του την έχουν στην κυριολεξία στημένη με την υπόθεση αυτή, για να θέσουν θέμα ηγεσίας, εν όψει μάλιστα και του συνεδρίου.

Ταυτόχρονα όμως σε προβλήματα κινδυνεύουν να βρεθούν:

1. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ως αρχικοί παραλήπτες και χειριστές της λίστας, πρώην υπουργοί Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Αν τυχόν βρεθούν σοβαρές διαφορές μεταξύ της παλαιάς και της νέας λίστας, θα κληθούν οπωσδήποτε να δώσουν εξηγήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως ούτως ή άλλως ελέγχονται πολιτικά για τη μη αξιοποίηση της λίστας στο πλαίσιο του εφικτού και της νομιμότητας, ώστε να βρεθεί πόσοι και ποιοι από τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας είχαν αποκτήσει νομίμως τα χρήματα τους.

2. Όσοι επιχειρηματίες και άλλοι ιδιώτες βρεθούν – διασταυρωμένα πια – στη λίστα και δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα τους στην εφορία.

3. Όσοι πολιτικοί βρεθούν με καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το «πόθεν έσχες» τους.

4. Οι πρώην υπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκης και Γ. Κεφαλογιάννης, των οποίων οι σύζυγοι βρέθηκαν στη δημοσιευμένη «λίστα Λαγκάρντ» και ήδη οι ίδιοι υποχρεώθηκαν – ο Παπαντωνίου με υπόμνημα, οι άλλοι δύο με σημειώματα προς την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής – να κρατήσουν αποστάσεις ή να δηλώσουν ότι οι σύζυγοι τους δεν είναι δικαιούχοι.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στη φυλακή όχι εξ αιτίας όσων κατά καιρούς έχουν φημολογηθεί για προμήθειες, αλλά εξ αιτίας μεγάλων ποσών τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες»… Από εκεί άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ.

5. Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ I. Διώτης και I. Καπελέρης. Εκτός του ότι η έρευνα και για τους δύο παραμένει ανοιχτή, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι συνεχείς υπαινιγμοί Βενιζέλου για τον Διώτη, τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί υπεύθυνο για τη διαρροή της αρχικής λίστας.

Οι εκκρεμότητες

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες οι οποίες επίσης αναμένεται να διαλευκανθούν προκαλώντας σειρά εξελίξεων, μεταξύ άλλων, και στο πολιτικό επίπεδο:

♦ Πρώτον, το μυστήριο με τα περίφημα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία κάποια δημοσιεύματα απέδωσαν στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προκαλώντας την οργισμένη διάψευση της οικογένειας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, με αφορμή και τις κόντρες Βενι έλου και Παπακωνσταντίνου, μιλούσαν ακόμη και για εμφύλιο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ζητούν από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην καλύπτει τον προκάτοχο του.

♦ Δεύτερον, η ορθότητα της λίστας που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κ.  Βαξεβάνης στο περιοδικό «Hoc Doc», για την οποία στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν είναι η πραγματική και περιμένουν τη διασταύρωση για να κάνουν λόγο ακόμη και για λαθροχειρία, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Παπακωνσταντίνου.

♦ Τρίτον, θα φανεί αν η επιθετική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα θα του αποδώσει πολιτικά οφέλη. Ήδη από το ΠΑΣΟΚ στο σχήμα της Αριστεράς αποδίδεται δόλος στη διαχείριση του ζητήματος και το κατηγορούν ότι συνέβαλε στο «τεχνικό» φούσκωμα της υπόθεσης με διαρροές πλαστών στοιχείων. Αναφέρονται δε χαρακτηριστικά στη δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για 600 επιπλέον ονόματα στη νέα «λίστα Λαγκάρντ», τα οποία δεν υπήρχαν στην αρχική.

Οι παρενέργειες

Εν τω μεταξύ φτάνει η ώρα της αλήθειας και για τη συγκυβέρνηση, καθώς:

1. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει ήδη εκπονήσει ένα κατ’ αρχήν σχέδιο πολιτικής διαχείρισης – όπως έγραψε το «Π» πριν από δύο εβδομάδες – από κοινού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αν τα πράγματα δυσκολέψουν για τον Βενιζέλο, θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση, χωρίς υποσημειώσεις. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κυβερνητική σταθερότητα.

2. Ήδη διατυπώνεται αίτημα να αποσταλεί η λίστα στη Βουλή,’ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν αποκλείεται να στηρίξει και η ΔΗ-ΜΑΡ. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, αναμένεται να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς θα πρόκειται για ευθεία βολή σε έναν από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ.

3. Τόσο η Ν.Δ. όσο και η ΔΗΜΑΡ, εκτός από την κυβερνητική σταθερότητα, ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, και για τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ, του οποίου νυν και πρώην στελέχη, αλλά και ψηφοφόροι διεκδικούνται ανοιχτά τόσο από τους δύο συγκυβερνώντες εταίρους του όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Ιδιαίτερα ο Φ. Κουβέλης έχει δείξει, το τελευταίο διάστημα ότι έχει στόχο να είναι το δικό του κόμμα ο μοχλός ανασυγκρότησης της ΠΑΣΟΚογενούς Κεντροαριστεράς και όχι το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα αρνείται σταθερά κάθε κοινή δράση και πρωτοβουλία ανασύνθεσης του χώρου – περιμένοντας, μεταξύ άλλων, αν θα υπάρξει «τσαλάκωμα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη λίστα Λαγκάρντ. Γι’ αυτό παραμένει ανοιχτή και η συναίνεση της ΔΗΜΑΡ στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

5. Τέλος, ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανεβάζει τους τόνους στο θέμα της λίστας προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τους ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους που έχουν βρει «καταφύγιο» στην Αριστερά.

Πάντως, κρατήσαμε για το τέλος μια δήλωση του θ. Πάγκαλου στον ΣΚΑΪ όπου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ερωτηθείς προ ημερών αν πρέπει να διερευνηθεί ή όχι η υπόθεση, διερωτήθηκε… ρητορικά: «Τι θέλετε, να διερευνηθεί, να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και να ανέβει ο Τσίπρας;». Τελικά, η φράση «μαλλιά κουβάρια» ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για να περιγράψει τι φέρνει μαζί της η περίφημη λίστα…

Πηγή: “Το Ποντίκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *