«Η καπιταλιστική κρίση, ο ελληνικός καπιταλισμός και η Αριστερά»

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:
«Η καπιταλιστική κρίση, ο ελληνικός καπιταλισμός και η Αριστερά»
Ημερίδα του τμήματος Πολιτικής Οικονομίας του Ομίλου
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Ακροατήριο – Auditorium (Σίνα 2-4, μετρό: Πανεπιστήμιο)
Έναρξη εργασιών: 11.00

Α΄ μέρος
11.00 – 14.30
Συντονιστής: Γιώργος Μανιάτης
i.«Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, το ελληνικό πρόβλημα και ο Μαρξισμός – ένα περίγραμμα ανάλυσης και συζήτησης» Εισηγητής: Σταύρος Μαυρουδέας (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

ii.«Συσσώρευση κεφαλαίου και κρίση στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία: μια μαρξιστική ανάλυση» Εισηγητής: Θανάσης Μανιάτης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

iii.«Κερδοφορία και κρίση στην ελληνική οικονομία (1960-2012)» Εισηγητές: Γιώργος Οικονομάκης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών), Γιώργος Ανδρουλάκης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών), Μαρία Μαρκάκη (Υποψήφια διδάκτορας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Ερωτήσεις – τοποθετήσεις: 35 λεπτά. Διάλειμμα 30 λεπτών

Β΄ μέρος
15.00 – 17.00
Συντονιστής: Αλέξανδρος Χρύσης
iv.«Η ανάλυση του Δ. Μπάτση στο “Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα”»: Παρουσίαση και προοπτικές» Εισηγητής: Θεόδωρος Μαριόλης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

v.«Ο νεοσυντηρητικός μετασχηματισμός του ελληνικού καπιταλισμού εν μέσω παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού: Η στρατηγική των μνημονίων» Εισηγητής: Φάνης Παπαδάτος (Διδάσκων ν.407 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Ερωτήσεις – τοποθετήσεις: 20 λεπτά. Λήξη εργασιών

* Ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών είναι υπό σύσταση επιστημονικό σωματείο.     

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ο.Μ.Ε.)

Η  ίδρυση του ΟΜΕ προκύπτει από την αναγκαιότητα μελέτης, επεξεργασίας και διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης, εμπλουτισμένης με τα σύγχρονα δεδομένα και προσαρμοσμένης στην σημερινή πραγματικότητα. Η αναγκαιότητα αυτή προβάλλει στην περίοδο που διανύουμε επιτακτικά γιατί:
•Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η υπάρχουσα σύγκρουση, ανάμεσα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων από την μια και των παραγωγικών σχέσεων που μετασχηματίζονται προς το αντιδραστικότερο από την άλλη, παίρνει διαστάσεις εκρηκτικές.

•Ο καπιταλισμός εξαπολύει επίθεση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής θωρακίζοντας την εξουσία του με ένα όλο και περισσότερο αστυνομικό και αυταρχικό κράτος, εκτρέφοντας και αναβιώνοντας παράλληλα τον εθνικισμό και τις  πλέον αντιδραστικές και ανορθολογικές θεωρίες.

•Η πτώση των ανατολικών καθεστώτων οδήγησε σε ιδεολογική περιχαράκωση με ταυτόχρονα συναισθήματα ενοχής και αμφιβολίας ως προς την ορθότητα και το εφαρμόσιμο της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας.

•Η σημερινή περίοδος χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία ενός ανεξάρτητου εργατικού επαναστατικού κινήματος στη βάση μιας σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας, με κατακερματισμένες και πολυδιασπασμένες τις δυνάμεις του σύγχρονου ριζοσπαστισμού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βασικό άξονα τα συστατικά μέρη της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας το περιεχόμενο και οι σκοποί του ομίλου είναι:
Η μελέτη της σύγχρονης οικονομικής κοινωνικής πολιτικής πραγματικότητας, κυρίως της ελληνικής, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία της εποχής μας. Επεξεργασία και προβολή του μαρξισμού, ως πεδίο γόνιμου προβληματισμού και αναζήτησης. Η συμβολή στη σύνδεση του μαρξισμού με τις σύγχρονες αναζητήσεις και κατακτήσεις των επιστημών και της τεχνολογίας, η προώθηση επεξεργασιών για τα ζητήματα του πολιτισμού, της παιδείας, της οικολογίας και των διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μελέτη της θέσης, του τρόπου ζωής και της κίνησης των τάξεων και στρωμάτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως της σημερινής πραγματικότητας της εργατικής τάξης, η ανάπτυξη δημιουργικού θεωρητικού διαλόγου με τα διάφορα ρεύματα του σύγχρονου ριζοσπαστισμού, η θεωρητική αντιπαράθεση με τις σύγχρονες εκδοχές της αστικής ιδεολογίας και των πολιτικών της.

Η λειτουργία του Ομίλου καθορίζεται από τις καταστατικές του αρχές και βασίζεται στη συνεχή προσωπική εργασία και συμβολή των μελών του για την πραγμάτωση και υλοποίηση των παραπάνω σκοπών και δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα ο Όμιλος στοχεύει στη διοργάνωση δημοσίων διαλέξεων, ημερίδων και σεμιναρίων μαρξιστικού προβληματισμού. Στη δημοσιοποίηση των ερευνών του μέσω έντυπων ή ηλεκτρονικών μορφών. Στη συγκρότηση ομάδων εργασίας με στόχο την εμβάθυνση στην έρευνα και μελέτη των συγκεκριμένων θεματικών του ομίλου.

Οι ομάδες εργασίας αποτελούν τα ερευνητικά κύτταρα του ΟΜΕ. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συγκέντρωση, συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και γνωμών των μελών του Ομίλου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα εν γένει ζητήματα του περιεχομένου και της λειτουργίας του.

Κεντρική επιδίωξη του ΟΜΕ είναι η δημιουργία και οργάνωση Ανοιχτού Μαρξιστικού Πανεπιστημίου που θα απευθύνεται κυρίως στη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό.

Ο Όμιλος με την παρουσία του και την  υλοποίηση του πολύπλευρου προγράμματος δράσης του σε σύνδεση και άμεση επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωνία, φιλοδοξεί και ευελπιστεί να συμβάλει στην ουσία της φράσης: «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη», συνεισφέροντας στον επίπονο και επίμονο αγώνα για την κομουνιστική απελευθέρωση της κοινωνίας και τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου της.

Σε αυτή την προσπάθεια και στον πόλεμο θέσεων που διεξάγεται ενάντια στον ιδεολογικό σκοταδισμό και ανορθολογισμό, ο Όμιλος καλεί όσους δέχονται τους σκοπούς και το καταστατικό του να ενταχθούν στη συλλογική προσπάθεια, στον προβληματισμό και στη δράση για την υλοποίηση των στόχων του.

Eστάλη από:http://omilosmarx.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *