Ο αγώνας έχει αποτελέσματα!

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ 2013 ΣΤΙΣ 11.οο π.μ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΣΟΧΑ 13, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το 2013 σχεδιάζεται από κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ να δοθεί η χαριστική βολή και στα δημόσια σχολεία. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών. Οι δαπάνες για την παιδεία κατρακύλησαν στο 2,51% του ΑΕΠ. Τα κονδύλια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον περσινό, ισχνό προϋπολογισμό (-215 εκατ.). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα χάσουν περί τα 295 εκατ. (μείωση 14% σε σχέση με πέρυσι).

Η οριακή λειτουργία των σχολείων θα μηδενιστεί το 2013 με τις περικοπές αυτές. Διεθνής εμπειρία υπάρχει. Και τους καθοδηγεί. Τα σχολεία θα βρεθούν στο έλεος χορηγών και η εκπαίδευση θα είναι πλήρως ελεγχόμενη από την αγορά. Η αξιολόγηση των επιδόσεων της κάθε σχολικής μονάδας είναι το όχημα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση «παγώνει». Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 60 εκατ., ενώ πέρυσι τα 100 εκατ. που δόθηκαν δεν κάλυψαν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Μαθητές πεινάνε τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζει το πρόβλημα υποσιτισμού και εξαντλεί τις υποτιθέμενες πρωτοβουλίες της, σε έγγραφα που μεταθέτουν το πρόβλημα στην Εκκλησία και τους δήμους. Εκεί προτρέπει τους διευθυντές των σχολείων να απευθύνονται, όταν διαπιστώνουν προβλήματα σίτισης στους μαθητές τους!!!

Τα σχολεία έχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα και καμία ελπίδα δεν υπάρχει ότι τα κενά θα καλυφθούν, καθώς το υπουργείο Παιδείας διαθέτει μόλις 120 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών. Σήμερα στη Γ. Αθήνας υπάρχουν 13 κενά δασκάλων και 8 νηπιαγωγών, ενώ λείπουν περίπου το 10% των ωρών των ειδικοτήτων.
Σχολεία και τμήματα συγχωνεύονται, η εκπαίδευση διαλύεται. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει νέο κύμα συγχωνεύσεων από την επόμενη σχολική χρονιά. Από το χάρτη της εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν περίπου 1.500 σχολεία (το 10%), ενώ ακόμη και τώρα γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς δεν θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις. Λιγότερα σχολεία σημαίνουν περισσότερους μαθητές στην τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά επιταγές της ΕΕ, σκοπεύει όχι μόνο να μηδενίσει τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά να μειώσει περαιτέρω το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο ήδη έχει συρρικνωθεί την τελευταία τριετία λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Πώς θα το καταφέρει; Μέσω του μηχανισμού της αξιολόγησης. Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, αλλά κυρίως μέσω των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων που θα βγάλουν υπεράριθμους χιλιάδες καθηγητές και δασκάλους. Από το μεσοπρόθεσμο, ήδη, θεσμοθετήθηκαν οι αναγκαστικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα. Ακόμη δεν υπάρχει απάντηση για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα βρεθεί θέση για να πάνε. Διαφαίνεται από τα σχέδια της αξιολόγησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αλλοιώσει το κεντρικό σύστημα διορισμού και κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Θα θυμίσουμε ότι από τέλη Αυγούστου, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
• Πρότεινε αρχικά την κατάργηση του 28ο Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 46ο νηπ/γείου Περιστερίου, τον υποβιβασμό του 29ου Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 22ου νηπιαγωγείου Ιλίου.
• Πρότεινε για συγχώνευση το 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 11ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 36ου Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 47ο Δημ.Σχολείο Περιστερίου.
• Σύμπτυξε τμήματα στο 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου και μετακίνησε συνάδελφο σε σχολείο με το αιτιολογικό ότι η μετακίνηση θα βοηθούσε τη διαχείριση κρίσης που δημιουργήθηκε από πλευράς της διοίκησης. Παρόλα αυτά η συνάδελφος «βρέθηκε» σε άλλο σχολείο.
• Καταργήθηκαν με απόφασή της τα τμήματα τσιγγανοπαίδων (2ο και 5ο Δημ. Σχολεία Αγίας Βαρβάρας)
• Σύμπτυξε και κατήργησε τμήματα σε νηπιαγωγεία, με μετακινήσεις νηπίων και διακοπές φοίτησης προνηπίων (5ο νηπιαγωγείο Ιλίου, 3ο και 11ο νηπιαγωγεία Καματερού, 2ο νηπιαγωγείο Περιστερίου).
• Σύμπτυξε τμήματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και στο16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο παρατεταμένος, δυναμικός και μαζικός αγώνας που οργάνωσε και υλοποίησε ο Σύλλογός μας όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με φορείς και Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων είχε σημαντικά αποτελέσματα.
Μπλοκάραμε τις επιχειρούμενες αναστολές λειτουργίας και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καταφέραμε να επιβάλουμε την κάλυψη αρκετών εκπαιδευτικών κενών, καταγράψαμε και προβάλαμε την πραγματική εικόνα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην καθημερινή τους λειτουργία. Οργανώσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση, στην Περιφέρεια, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου και άλλους διδασκαλικούς συλλόγους. Προκαλέσαμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την κατάσταση στην παιδεία και συνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου. Δώσαμε συνεντεύξεις τύπου, και οργανώσαμε μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στο Περιστέρι. Συμμετείχαμε με άλλους διδασκαλικούς συλλόγους και Ενώσεις στην πολυήμερη κατάληψη της Διεύθυνσης. Οργανώσαμε βδομαδιάτικες συσκέψεις με φορείς και συμμετείχαμε σε πολλές και μαζικές συνελεύσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Τέλος προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δύο συναυλίες στήριξης του αγώνα στο χώρο των 28ου και 5ου Δημοτικών σχολείων.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ……

Η μόρφωση των μαθητών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος για όλα τα παιδιά του λαού.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, μόνο με οργανωμένο αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Αγωνιζόμαστε για ένα ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Κανένα σχολείο να μην κλείσει.

Κανένας γονιός να μην πληρώσει για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων. και για μεταφορά μαθητών.

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τους 15 μαθητές ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία, Α και Β τάξη και 20 στις υπόλοιπες.

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των υποσιτισμένων παιδιών.

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *