Όλοι στην πανελλαδική-πανοικοδομική απεργία, την Τετάρτη 16 Γενάρη

Δουλειά για όλους με δικαιώματα! Ταμείο ανεργίας μέχρι να βρουν δουλειά οι άνεργοι!
Το κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να οργανώσουν συσσίτια για τους άνεργους.
Να υπογραφεί Κλαδική  ΣΣΕ με 7ωρο-35ωρο-5μερο

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές, άνεργοι,
Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης είναι καταστροφικά για την εργατική τάξη του κλάδου.
Χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, μένουν άνεργοι, οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους αχρηστεύονται. Γι’ αυτούς που δουλεύουν καταργείται κάθε δικαίωμα, η εκμετάλλευση αυξάνει, οι εργασιακές συνθήκες επιστρέφουν στον 18ο αιώνα με τις ανάγκες στο ύψος του 21ου αιώνα.

Στο δημόσιο κατασκευαστικό τομέα, η κρίση χρέους, ως μορφή της καπιταλιστικής κρίσης, οδήγησε σε ουσιαστικό φρενάρισμα τις δημόσιες επενδύσεις, τα δημόσια έργα και τα διάφορα προγράμματα, στο φρενάρισμα της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιονία οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, ΠΑΘΕ ) και σε άτυπη στάση πληρωμών του κράτους προς το εσωτερικό, πράγμα το οποίο οδήγησε σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και κυρίως  εργατικής δύναμης.

Η κατάσταση της εργατικής τάξης του κλάδου των κατασκευών έφτασε  στο απροχώρητο. Η ανεργία θερίζει και οι άνεργοι μαζί με τους υποαπασχολούμενους ξεπερνούν το 80%! Χιλιάδες  εργατικές οικογένειες δεν έχουν εισόδημα και στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης, βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και πείνας, χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό.

Χιλιάδες αδυνατούν να ανταποκριθούν στους φόρους και στα χαράτσια που επιβάλει διαρκώς η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά η οποία για να αποτελειώσει το έργο της και τους οικοδόμους, αύξησε τα χρόνια για σύνταξη, απ τα 58 στα 60, κατάργησε το εποχιακό επίδομα, έβαλε ανυπέρβλητα εμπόδια για πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας, κατάργησε την ΣΣΕ του κλάδου με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να πέσουν κατά 50%, λεηλάτησε την εργατική περιουσία του ΟΕΚ, του ΟΕΕ, του ΙΚΑ.

.Η κατάσταση στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για την εργατική τάξη.
Η υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου και του νέου φορομπηχτικού νόμου θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με κατάσταση πολέμου. Τα μέτρα αυτά, που δεν είναι τα τελευταία, συνεπάγονται βάθεμα της εκμετάλλευσης, υπερδιόγκωση της ανεργίας, μαζική εξαθλίωση, εξόντωση μέρους του πληθυσμού, στέρηση της σύνταξης για χιλιάδες εργαζόμενους, μαζική μετανάστευση, εγκληματικότητα, εκφασισμό, άγρια κρατική καταστολή κ.λπ.
Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι η ταχύτατη μετατροπή της χώρας σε μία «ειδική ζώνη» της Ε.Ε., στην οποία θα εξασφαλιστούν προνομιακοί όροι για την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με την περαιτέρω απαξίωση της εργατικής δύναμης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την βίαιη αναδιανομή και του ιδιωτικού πλούτου, με πέρασμά του από την εργατική τάξη και τους μικροαστούς στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η επανέναρξη των οδικών αξόνων την οποία διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, όταν και εάν γίνει, θα γίνει με συνθήκες εργασίας του προηγούμενου αιώνα και με μεροκάματα πείνας. Η εργατική τάξη του κλάδου δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από αυτή την εξέλιξη.

Απέναντι σε αυτή κατάσταση και μετά από πολλά χρόνια,  η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί σε κλαδική απεργία, την οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε αναποτελεσματική μορφή πάλης, διευκολύνοντας με την πολιτική και την  στάση της τις κυβερνήσεις να ισοπεδώσουν τις καταχτήσεις μας.

Καλεί σε απεργία χωρίς σχέδιο και προοπτική κλιμάκωσης, χωρίς στόχους και αιτήματα τα οποία να ανταποκρίνονται στην οξύτητα των εργατικών προβλημάτων.

Χωρίς καν διεκδίκηση υπογραφής Κλαδικής ΣΣΕ και αυξήσεων στα μεροκάματα πείνας.

Χωρίς αμφισβήτησης της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους στη λιμοκτονία.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής της ηγεσίας της, για την κατάσταση διάλυσης στην οποία οδήγησε το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Πρόκειται για ηγεσία ανάξια των αγωνιστικών παραδόσεων του κλάδου και σε πλήρη αναντιστοιχία με τα προβλήματα και τις διαθέσεις των οικοδόμων.  Μια ηγεσία η οποία έχει περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία και αδυνατεί να συσπειρώσει τους οικοδόμους.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές, άνεργοι,

Απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, στο ενιαίο μέτωπο των καπιταλιστών και στην ωμή επέμβαση των κυβερνήσεων και του κράτους υπέρ των κεφαλαιοκρατών, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με την λογική του μικρότερου κακού, ούτε με την λογική της φυγομαχίας και τη μη υπογραφή ΣΣΕ.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί με την σύμπτυξη ενιαίου εργατικού μετώπου στη βάση των προβλημάτων ενάντια στον καπιταλισμό, με την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η εργατική τάξη του κλάδου πρέπει να παλέψει για την ανασυγκρότηση των σωματείων και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στις κατασκευές, με την εκδίωξη των γραφειοκρατών, των συμβιβασμένων, των διασπαστών της εργατικής δράσης. Και την εφαρμογή της πολιτικής του ενιαίου εργατικού μετώπου με βάση τα προβλήματα.

Για ένα Συνδικάτο στο χώρο των κατασκευών που θα περιλαμβάνει στις γραμμές του όλους τους μισθωτούς του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα.

Τα σωματεία πρέπει να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από συνελεύσεις, στην κατεύθυνση οργάνωσης απεργίας διαρκείας για να πέσει η κυβέρνηση της φτώχειας και της πείνας!

Παράλληλα να δημιουργήσουν επιτροπές ανέργων οι οποίες θα δρουν από κοινού με τους εργαζόμενους αλλά και αυτοτελώς, διεκδικώντας αιτήματα από τους Δήμους, το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, από την εφορία και το κράτος ενάντια στη σκληρή φορολόγηση.

Να υπάρξει διακλαδικός συντονισμός σωματείων και Ομοσπονδιών για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας: Το βασικό ζήτημα πάλης και διεκδίκησης είναι: δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

-Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και 7ωρο-35ωρο-5μερο. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ.  Άμεση προστασία των ανέργων. Ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρει δουλειά ο άνεργος, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα ανεργίας, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στον ασφαλιστικό χρόνο.

-Απαγόρευση δια νόμου των απολύσεων. Όχι στο κλείσιμο των εργοταξίων, συνέχιση της λειτουργίας τους με κρατική διοίκηση και δεσμευτικό εργατικό έλεγχο. Κατάργηση του επιχειρηματικού και τραπεζικού απορρήτου, δήμευση της περιουσίας των καπιταλιστών που κηρύσσουν πτώχευση των επιχειρήσεών τους.
-Αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις για την ικανοποίηση των αναγκών διαβίωσης, κατάργηση των χαρατσιών και της υπέρμετρης φορολόγησης.

. Δωρεάν δημόσια και αναβαθμισμένη, υγεία-πρόνοια-παιδεία. Άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων που σήμερα υπολειτουργούν.
•Δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για την οποία να πληρώνουν οι καπιταλιστές και το κράτος.
•Να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό στους άνεργους, να σταματήσουν οι εξώσεις, να πάνε τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
•Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Να παγώσει κάθε πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία.
-Η περιουσία του ΟΕΚ-ΟΕΕ να αποδοθεί στους εργαζόμενους και στους μαζικούς τους φορείς, διότι αυτοί την δημιούργησαν. Να καταργηθούν άμεσα οι εργατικές εισφορές υπέρ αυτών των οργανισμών, πράγμα που έγινε με τις εργοδοτικές εισφορές, και να προστεθούν στο μεροκάματο που καταβάλλεται στο χέρι.
-Να συνεχιστεί από το κράτος η κατασκευή και ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δρόμων, ως Εθνικών Δημόσιων Αυτοκινητόδρομων, χωρίς διόδια (εκτός των μεταφορικών εταιριών) καθώς και των άλλων έργων, με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Η οξύτητα της κρίσης και της επίθεσης των καπιταλιστών, η προοπτική της γενικευμένης εξαθλίωσης και της λιμοκτονίας, η διαρκώς διογκούμενη ανεργία, επιβάλει μια άμεση πρόταση εξουσίας για έξοδο απ την παρούσα κρίση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων.  Η εργατική τάξη, οι άνεργοι, η νεολαία, έχουν συμφέρον να παλέψουν για την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά με το όπλο της οργανωμένης πολιτικής απεργίας διαρκείας. Η εργατική τάξη και η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες που καταστρέφονται και γίνονται εργάτες, οι άνεργοι, έχουν συμφέρον να αναδείξουν μια δική τους κυβέρνηση η οποία στηριγμένη σε αυτούς,  θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια, θα διαγράψει το δημόσιο χρέος και μαζί και τα χρέη των εργατικών νοικοκυριών, θα κρατικοποιήσει χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο τις τράπεζες, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα αξιοποιήσει και θα αναπτύξει παραγωγικά σε όφελος του λαού τον πλούτο της χώρας –έξω από την ΕΕ από τους περιορισμούς της– θα εκδιώξει την Τρόικα, θα δώσει δουλειά με δικαιώματα σε όλους, θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, Θα διαλύσει τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις.

Μια τέτοια κυβέρνηση είναι η εργατική κυβέρνηση.                                                                                                                        Γενάρης 2013 

         Αγωνιστική Πρωτοβουλία Οικοδόμων

Διαβάστε ακόμη την ανακοίνωση της :Α.Π. ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ – Κλαδική Κατασκευών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *