Σε τροχιά ολοκληρωτισμού η τρόικα εσωτερικού

Η στρατηγική του αποπροσανατολισμού και η διάχυση του τρόμου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην υπόθεση της Βίλας Αμαλίας.

Χτύπημα στη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, αυξάνοντας την καταστολή και τις διώξεις εναντίον των συλλογικών δράσεων της νεολαίας που οργανώνεται για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά δράκα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, αποτελεί η επίθεση στους χώρους εναλλακτικής δράσης, όπως είναι οι καταλήψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Την ίδια ώρα που οι πολιτικές τους σπρώχνουν τη νεολαία στην ανεργία και την απόγνωση, την ίδια ώρα που οι νέοι μεταναστεύουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν, την ίδια ώρα που οι συλλήψεις στο σωρό με στημένα κατηγορητήρια αυξάνονται, την ίδια ώρα που όποιος αντιστέκεται (όπως για παράδειγμα στο κίνημα κατά των διοδίων) διώκεται με τον πιο σκληρό τρόπο, μια ολόκληρη κοινωνία βαφτίζεται από την ακροδεξιά ηγεσία της Ν.Δ. «μπαχαλάκηδες» κατά της νομιμότητας, «τρομοκράτες», μέχρι και ναρκομανείς. Σε ένα κοινωνικό τοπίο που όλο και περισσότερο θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή, η συγκυβέρνηση οριστικά πλέον «ξεθάβει τα τσεκούρια του πολέμου» για να δείξει στην κοινωνία αλλά και στους μερκελιστές των Βρυξελλών και στους διεθνείς επενδυτές, ότι δεν αστειεύεται… Ότι η κοινωνική καταστροφή θα προχωρήσει πάση θυσία. Και πως «ό,τι κινείται πυροβολείται». Από τη μανιώδη αστυνομική κινητοποίηση μέχρι την επίδειξη του νέου ΕΚΑΜίτικου οπλισμού για χρήση πλαστικών σφαιρών, όλο το αστυνομικό κράτος και οι παρακρατικοί μηχανισμοί είναι στην υπηρεσία της ακροδεξιάς δωσιλογικής ατζέντας Σαμαρά και λοιπών συγκυβερνώντων, που καταφεύγουν συστηματικά πια στις παλιές καλές στρατηγικές της έντασης, που και αποπροσανατολίζουν και σπέρνουν το φόβο στους πολίτες.

Το πρότυπό τους αυτά τα έχει λύσει

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι που έχουν ως όραμα τη σημερινή Ευρώπη, δεν κοιτούν δίπλα τους, στις χώρες που αποτελούν (ακόμη και αυτή) την Ε.Ε., για να βρουν παραδείγματα στο εξωτερικό. Εκεί όπου έχουν δημιουργηθεί πλαίσια που ορίζουν την ύπαρξη και λειτουργία των «καταλήψεων» μαζί με την κοινωνία. Αυτό δεν το κάνουν από άγνοια. Αλλά διότι ο στόχος δεν είναι η πάταξη της ανομίας, όπως μετά μανίας δηλώνουν οι συγκυβερνώντες, αλλά η δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος για να μπορέσουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την καταστολή και τις διώξεις και τελικά τα μέτρα να περνούν χωρίς καμία αντίδραση.

Η Βίλα Αμαλίας και η κατάληψη Σκαραμαγκά είναι απλά το πρόσχημα στο κακοστημένο παιχνίδι τους, έχοντας ήδη καλλιεργήσει στη συνείδηση της φοβισμένης και πελαγωμένης κοινωνίας ακροδεξιά αντανακλαστικά. Ας το δούμε πολύ καθαρά: Μέχρι πρόσφατα οι μετανάστες ήταν στο κάδρο της επικαιρότητας ως η μοναδική πηγή των δεινών της χώρας. Μέσα σε ελάχιστους μήνες, εχθροί της συγκυβέρνησης έγιναν όλοι όσοι τολμούν να αντιστέκονται στο δόγμα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», στο δόγμα της πείνας και της καταπίεσης για να «σωθεί η χώρα», στο δόγμα «μαζί τα φάγαμε» και τελικά στο δόγμα της Χρυσής Αυγής το οποίο με περισσή άνεση έχει υιοθετήσει η Ν.Δ., αυτό του «εσωτερικού εχθρού».

Πλέον το χαρτί του εχθρού που ήταν ο… υψηλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, δεν περνάει, ούτε καν η απειλή της χρεοκοπίας. Ο φόβος τους είναι η οργάνωση και η αντίσταση του λαού.

Σήμερα στον εισαγγελέα οι 92

Αναβολή για να απολογηθούν, σήμερα Σάββατο (και αυτό μετά από πιέσεις των δικηγόρων) πήραν οι 92 συλληφθέντες από τη Βίλα Αμαλίας. Και οι 92 κατηγορούνται με το κακούργημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τον γνωστό «κουκουλονόμο», παρά την ύπαρξη δεκάδων βίντεο και φωτογραφιών που αποδεικνύουν ότι οι μόνοι που φορούσαν κουκούλες ήταν οι αστυνομικοί. «Από την πλευρά του, το κράτος θέλει να κάνει την τρίχα τριχιά και να εφαρμόσει την πιο ακραία καταστολή. Όπως είναι οι κατηγορίες, δεν δικαιολογούν προφυλάκιση ή προσωρινή κράτηση. Δεν υπάρχει στοιχείο βίας, θεωρώ ότι οι κατηγορίες είναι έωλες», μας λέει δικηγόρος που παρακολουθεί την υπόθεση, διευκρινίζοντάς μας ότι αδυνατεί να καταλάβει πώς θα στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο όταν επί της ουσίας οι συλληφθέντες δεν έφεραν καμία αντίσταση.

Ερωτήματα

Παράλληλα, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από τον υπαίτιο των μηνύσεων για να φτάσουμε στις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Αν στην περίπτωση της ειρηνικής κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, οι 40 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ακριβώς γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν κατέθεσε μήνυση οι 92 προσαχθέντες πώς βρέθηκαν τυλιγμένοι σε μια κόλλα χαρτί με κατηγορίες; Η απάντηση του αυτεπάγγελτου δεν μπορεί να πείσει καθώς -λογικά- κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να έχει συμβεί και με τους 40 που κατέλαβαν ειρηνικά τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες του Δρόμου δεν αποκλείουν το γεγονός πίσω από τη μήνυση να βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων στον οποίο ανήκει το κτίριο και ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να κινηθεί νομικά γεγονός που δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, οι 92 παραμένουν στη ΓΑΔΑ, χωρισμένοι ανά 30 στο διαδρόμους του κτιρίου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει την επικοινωνία των συλληφθέντων με τους δικηγόρο τους. Παράλληλα, πληροφορίες του Δρόμου αναφέρουν ακόμη και προσπάθεια βασανιστηρίων, καθώς αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει ένα είδος σπρέι (ίσως πιπεριού) πάνω στην τηλεφωνική συσκευή όπου μπορούσαν να καλέσουν οι συλληφθέντες, με αποτέλεσμα να προκληθεί έγκαυμα σε έναν (τουλάχιστον) από τους 92.

Εν κατακλείδι, μπορεί να μην έχουμε μάθει ακόμη ποιος αντέγραψε το στικάκι για τη γνωστή λίστα Λαγκάρντ, ξέρουμε όμως πως καλύτερη αντιγραφή από το δόγμα της χούντας δεν μπορούσε να κάνει ο κ. Δένδιας.

Πηγή: Λεωνίδας Σακλαμπάνης – «Δρόμος της Αριστεράς»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *