Απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Η Δημόσια Υγεία αιμορραγεί, ενώ ο τόπος μας βρίσκεται σε βαθιά υγειονομική κρίση με ορατές αλλά και ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Η χώρα μας μέσα σε δυο χρόνια χάνει κατακτήσεις δεκαετιών και εντάσσεται πλέον στη λίστα των υπανάπτυκτων κρατών.

Η καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προσλαμβάνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις. Σημαντικές ελλείψεις – κακή ποιότητα υλικών. Συστηματική και κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας. Συστηματική κλοπή των δεδουλευμένων, εκβιασμοί και απειλές με τη δαμόκλειο σπάθη της αυτοδίκαιης αργείας, τραγική υποστελέχωση που συχνά οδηγεί εργαζομένους στη σωματική και ψυχική κατάρρευση. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, η ταλαιπωρία των ασθενών δεν έχει τέλος· η κατάρρευση του “νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης” αυτές τις μέρες οδηγεί σε απόγνωση τους ασθενείς, οι οποίοι περιφέρονται σαστισμένοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, οι υπάλληλοι της Τρόικας στο Υπουργείο Υγείας (Λυκουρέντζος ή Λυκουβέρδος κλπ) συνεχίζουν ακάθεκτοι το καταστροφικό τους έργο με τους “οργανισμούς” των νοσοκομείων. Παραμονή πρωτοχρονιάς (31/12 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ) προσφέρουν και στους Ρεθυμνιώτες έναν “οργανισμό νοσοκομείου” ο οποίος από τη μία χαρακτηρίζεται από την προχειρότητα του μπακαλόχαρτου ενώ από την άλλη οδηγεί τη δημόσια υγεία στο χείλος του γκρεμού, αν όχι ένα βήμα παραπέρα.

Εξαφανίζουν νευραλγικά τμήματα (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Πνευμονολογική, Γαστρεντερολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό, Μονάδα Χημειοθεραπείας, Τμήμα ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, Νεφρολογική, Ανοσολογικό τμήμα). Συγχωνεύουν άλλα ετερόκλητα μεταξύ τους τμήματα, υπονομεύοντας τη λειτουργία τους (Αιματολογικό και Αιμοδοσία) και αποδιοργανώνουν πλήρως τη νοσηλευτική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Οι γνωστοί βουλευτές και πολιτευτές πανηγυρίζουν για τη δήθεν αύξηση των κλινών, ενώ έχουν εξαφανίσει ολόκληρο τον Ψυχιατρικό Τομέα, και ιδρύουν Κέντρο Φυσικής Ιατρικής – Αποκατάστασης χωρίς να προβλέπουν ούτε ένα Φυσίατρο. Μεγάλη επιτυχία και το ΤΕΠ με τους δύο γιατρούς, πράγμα που σημαίνει ΤΕΠ στα χαρτιά (δεν ήταν αρκετό το ρουσφετάκι κύριε βουλευτά) και σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει οριακές και επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας για το πιο νευραλγικό τμήμα του νοσοκομείου.

Στον τόπο αυτό που στερείται χρόνια τώρα αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, περισσεύουν οι “σωτήρες”, που έφεραν και πάλι το Ρέθυμνο πανηγυρικά στον πάτο.

Η Γενική Συνέλευση:

Απαιτεί άμεσο πάγωμα του “Οργανισμού” και θέσπιση νέου οργανογράμματος με βάση την τεκμηριωμένη πρόταση των εργαζομένων και των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου.

Διεκδικέι άμεσες και επαρκείς προσλήψεις προσωπικού.

Απαιτεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε υλικά και η καταβολή των δεδουλευμένων.

Θεωρεί ότι είναι άμεση προτεραιότητα για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων η λειτουργία δωρεάν απογευματινών ιατρείων μέσα στο νοσοκομείο για τους ανασφάλιστους με πλήρη εργαστηριακή κάλυψη.

Απαιτεί από τη διοίκηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να παρουσιάσει έγκαιρα πρόγραμμα εφημέρευσης υπογεγραμμένο από το Διοικητή, που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Αποφασίζει τη συμμετοχή της Ένωσης σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ.

Η Γενική Συνέλευση καλεί τους Ρεθυμνιώτες να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνιση. Η πολιτική αυτή θα έχει χιλιάδες θύματα. Όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου οφείλουν να πάρουν θέση τώρα. Η πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου την παρασκευή 11/1, δείχνει ότι ο τόπος αυτός δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση.

Για να έχει νόημα η Ελευθερία, η Μόρφωση και η Αξιοπρέπεια, πρέπει πρώτα να υπάρχει Υγεία.

Ρέθυμνο, 15 Ιανουαρίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *