Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: χαράτσια για τους φτωχούς, προνόμια για τους πλούσιους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                          
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                     
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»             
Ακαρνανίας 65 – 121 35                                         
Τηλ.- Fax : 210 5724139     
http://www.asda.gr/sdpeper
E-mail: sdpeper@asda.gr

17/1/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: χαράτσια για τους φτωχούς, προνόμια για τους πλούσιους
Οι εργαζόμενοι έχουμε κυριολεκτικά γονατίσει τα τελευταία χρόνια από τις αλλεπάλληλες φοροεπιθέσεις, τα χαράτσια, τις εισφορές. Ο νέος φορολογικός νόμος ευνοεί κατά προκλητικό τρόπο το κεφάλαιο. Εισάγει νέους φορολογικούς συντελεστές και αυξημένα χαράτσια που έχουν ως κοινό γνώρισμα την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την επιπλέον επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει 3 αντί για 8 συντελεστές που είχε μέχρι στιγμής. Αυτή η μεταβολή αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα προς την καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στο 15% ή το 20% για παράδειγμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνει τα υψηλά. Ήδη ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% μειώνεται στο 40%. Άμεσα κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που ως τώρα φορολογούνταν με 45%. Μεγάλοι ευνοημένοι του νόμου είναι κι οι ανώνυμες εταιρείες καθώς η επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32,8%.

Για τους μισθωτούς, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν δεν συγκεντρωθούν αυτές οι αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφής μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα κλπ. Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο, όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερο να αυξάνονται οι φορολογικές της υποχρεώσεις!

Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο (το δέκατο κατά σειρά μετά το 2010) έρχεται σε μια συγκυρία σχεδόν απόλυτης φοραπαλλαγής των ισχυρών του πλούτου και πρωτοφανούς φορο – λεηλασίας των εργαζομένων :

•Την περίοδο 2004 – 2013 το σύνολο των άμεσων φόρων ανήλθε στα 196,9 δις ευρώ. Από αυτά, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα μονοπώλια, πλήρωσαν μόλις 35,6 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 18 %
•ο 1960, οι έμποροι, οι βιομήχανοι και οι βιοτέχνες κάλυπταν το 50,8 % των άμεσων φόρων. Το 2012 καλύπτουν μόλις το 7,9 %. Στη δεκαετία 2000, ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής για την εργασία ήταν 35 % ενώ για το κεφάλαιο 15 %.

•Για το οικονομικό έτος 2012, όπως δημοσιεύτηκε σε μηνιαίο περιοδικό τον Ιανουάριο του 2013, ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας δήλωσαν στην εφορία ατομικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 18.000- 30.000 ευρώ!!!

Η νομοθεσία που επιτρέπει τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου:

•Σύνταγμα, αρθρ. 107, περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, φορολογίας πλοίων κ.λπ.
•Νόμος 27/75, με 60 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, όπου μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος για κέρδη που προκύπτουν από εκμετάλλευση πλοίων

•Πλήρη απαλλαγή στις, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, εταιρείες που βγάζουν κέρδη από πώληση μετοχών, ελληνικές τεχνικές εταιρείες με κέρδη από το εξωτερικό, ξένες εταιρείες με κέρδη στην Ελλάδα κλπ.
Αυτή την αλήθεια κρύβουν τα μεγάλα ΜΜΕ που συντηρούνται και επιβιώνουν οικονομικά από θαλασσοδάνεια που τους δίνει το κράτος και οι τράπεζες με δημόσιο (δηλαδή δικό μας) χρήμα για να επιδίδονται καθημερινά σε πλύση εγκεφάλου και να καλλιεργούν την παθητική αποδοχή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

•Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, να καταργηθούν όλες οι απαράδεκτες ρυθμίσεις φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.
•Αναδιανομή εισοδήματος με αύξηση των φορολογικών συντελεστών των υψηλών, αστικών εισοδημάτων και των ανωνύμων εταιρειών και ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους
•Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.
•Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
•Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.
•Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.
•Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση των φόρων και τελών για δήμο και ΕΡΤ.
•Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
•Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
•Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                           ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *