Νέα από την εκπαίδευση σε Αγγλία και ΗΠΑ

Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στο τι είδους αλλαγές φέρνει η Μπολώνια και η GATT στην εκπαίδευση (ή στην…”αγορά εκπαίδευσης” όπως θα την έλεγαν οι εμπνευστές των συνθηκών αυτών) – για μια μικρή σύνοψη δείτε και εδώ.

Όπως σημειώναμε σε αυτό το άρθρο, η διάσπαση των πτυχίων σε δύο κύκλους σπουδών και η ισοτίμηση τους με τα “κολλέγια” θα οδηγήσει σε περαιτέρω χτύπημα των φοιτητών, καθώς ως αυριανοί εργαζόμενοι θα έχουν ακόμα λιγότερα δικαιώματα.

Τώρα, μαθαίνουμε από το BBC ότι στην Αγγλία, “πατρίδα” του αγγλοσαξωνικού αυτού μοντέλου, συζητούν για περαιτέρω ‘πετσόκομμα’ των σπουδών στα 2 χρόνια.

Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί μάλιστα, παρότι δε φημίζονται και για την προοδευτικότητα τους, δε δέχονται αυτή την αναδιάρθρωση, καθώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως τα πτυχία με διάρκεια σπουδών τα 2 έτη θα είναι άχρηστα και θα οδηγήσουν σε “academic sweatshops” (sweatshop είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για χώρους εργασίας εντελώς εντατικοποιημένους, και συνήθως το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα εργοστάσια στην Κίνα), δηλαδή σε τρομερή εντατικοποίηση προκειμένου να συμπιεστεί και να βγει όλη η ύλη (ή όσο περισσότερη μπορούν τέλος πάντων) με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων


κλικ για μεγέθυνση

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ η συζήτηση στην εκπαίδευση περιστρέφεται σήμερα γύρω από τα χρέη των φοιτητών που διαρκώς αυξάνονται.

Το πρόβλημα αυτό το συναντούμε βέβαια σε όλες τις χώρες που έχουν δίδακτρα, και σήμερα γιγαντώνεται, διότι τα δίδακτρα έχουν σκαρφαλώσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα (κάτι που σημαίνει πως σύντομα αναμένεται μαθητές από τις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας να αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε τεράστιο βαθμό), και παράλληλα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στη δύση, ή, για όσους βρουν μια δουλειά, οι μισθοί είναι ολοένα και πιο χαμηλοί.

Άρα, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να αποπληρώσουν το φοιτητικό δάνειο που πήραν για να σπουδάσουν.

Όπως λέει σε σχετικό άρθρο των New York Times μια 26χρονη απόφοιτος “δε θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου σκλαβωμένη προκειμένου να αποπληρώσω ένα δάνειο που πήρα για σπουδές τεσσάρων ετών, που τις έχω μετανοιώσει, μου φαίνεται λάθος/άσχημο” (“”I don’t want to spend the rest of my life slaving away to pay for an education I got for four years and would happily give back,” she said. “It feels wrong to me.”)

0 απαντήσεις στο “Νέα από την εκπαίδευση σε Αγγλία και ΗΠΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *