Μαζικές απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία από τη διοίκηση της Nokia Siemens Networks Ελλάδος

 Δελτίο Τύπου Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia Siemens Networks Ελλάδος

Η διοίκηση της Nokia Siemens Networks Ελλάδος ανακοίνωσε αιφνίδια στις 20/11/2012 στο Σωματείο εργαζομένων την πρόθεσή της να προβεί για άλλη μία φορά σε απολύσεις 30 συναδέλφων μας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013, με την αιτιολογία ότι καταργούνται αυτές οι θέσεις, στα πλαίσια της παγκόσμιας εταιρικής αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πρώτη στιγμή το σωματείο εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάργηση θέσεων εργασίας, θέση που επικυρώθηκε και από τη Γενική Συνέλευση που κλήθηκε για το εν λόγω θέμα (03-12-2012). Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε και πραγματοποίησε με επιτυχία 3ωρη στάση εργασίας στις 19-12-2012 με αίτημα το πάγωμα των απολύσεων.

Αυτές οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 12 απολύσεων που έκανε η εταιρία τον Μάιο του 2012, ενώ δεν είχε τότε τηρήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης (ΠΔ 240/2006) με τους εργαζόμενους, πράξη για την οποία επενέβη και η Επιθεώρηση Εργασίας μετά από καταγγελία του Σωματείου.

Αυτή τη φορά η διοίκηση, έχοντας βεβαρημένο το παρελθόν μη τήρησης της διαβούλευσης, προσχηματικά όπως αποδεικνύεται, ζήτησε διαβούλευση με το σωματείο.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 03-12-2012 κατά την οποία συμφωνήθηκε να κατατεθούν από τη διοίκηση επίσημα στοιχεία που να δικαιολογούν τις εν λόγω απολύσεις. Κατά τη δεύτερη συνάντηση στις 20-12-2012 και ενώ το σωματείο περίμενε εκεί να παρουσιαστούν τα πολυπόθητα στοιχεία, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη διαβούλευση καθώς δεν δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις και ενώ επαναλάμβανε επιθετικά, μονότονα και αόριστα ότι ο λόγος των απολύσεων είναι κάποιες έξωθεν εντολές.

Η προσχηματική για τη διοίκηση διαβούλευση, διακόπηκε αιφνίδια και με υπαιτιότητά της, δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι Χριστουγεννιάτικες άδειες των εργαζομένων με ξεκάθαρο σκοπό να έχει ελεύθερο το πεδίο για τις απολύσεις που αυθαίρετα θα ξεκινούσε πριν καλά-καλά τελειώσουν οι άδειες και να μη παρέχει καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους.

Αναμενόμενα για το σωματείο, οι πρώτες κλήσεις για απολύσεις ,όπως μας πληροφόρησαν συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι, ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες (07-01-2013) της νέας χρονιάς, χωρίς να έχει ενημερώσει η διοίκηση τους εργαζόμενους για τους λόγους των απολύσεων, τον αριθμό των εργαζομένων που καλεί και τα κριτήρια των απολύσεων.

Η διοίκηση της Nokia Siemens Networks Ελλάδος, με μια σειρά από εχθρικές ενέργειες, επιτίθεται στις θέσεις εργασίας, στα κεκτημένα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο ποσοστό των περικοπών αφορά σε κρίσιμες θέσεις και ομάδες μηχανικών των Services, ένα υγιές κομμάτι που αποδεδειγμένα έχει ουσιαστικό αντικείμενο και συμβάλλει στην περίοπτη θέση της εταιρίας στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Από το Δεκέμβρη του 2012 μέχρι ακόμα και τώρα η διοίκηση,
 
– Έχει αψηφήσει και χρησιμοποιήσει προσχηματικά την διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους εμπαίζοντας και τους εργαζόμενους και την ίδια τη διαδικασία
Δεν έχει, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες του σωματείου, προβεί σε καμία δέσμευση για το εάν διατίθεται να κάνει και άλλες απολύσεις μέσα στο 2013- -Έχει αυθαίρετα ξεκινήσει τις απολύσεις 30 συναδέλφων μας, εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους. Αμφισβητούμε ακόμα και ότι είναι τελικά 30 οι απολύσεις που προτίθεται να κάνει η διοίκηση από το Δεκέμβρη του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Ιδιαίτερα υπο-στελεχώνοντας το τμήμα Customer Services, τμήμα εξαιρετικά δραστήριο προς τους πελάτες στην Ελλάδα, θα δυσχεράνει επικίνδυνα τα ωράρια εργασίας και τις συνθήκες των εκεί εργαζομένων.
Έχει μεταφέρει τμήμα του R&D σε άλλη χώρα, δίχως να δεσμευτεί απόλυτα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εδώ.
– Έχει, χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το σωματείο των εργαζομένων για τους όρους, μεταβάλλει τα συμβόλαια μεγάλου μέρους εργαζομένων προς το καθεστώς «εργασία από το σπίτι».
– Έχει αποφασίσει την μεταφορά τμημάτων σε άλλες εταιρίες, μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά τα τμήματα, κάποια στιγμή στο 2013 χωρίς να έχει δώσει μέχρι τώρα περαιτέρω διευκρινήσεις για το καθεστώς μεταφοράς των εργαζομένων.
-Έχει μονομερώς και χωρίς καμία προειδοποίηση, αιφνίδια προχωρήσει στην αναστολή (11-01-2013) του ήδη πενιχρού επιδόματος των 350 ευρώ το χρόνο (!) για τους παιδικούς σταθμούς των εργαζομένων με μικρά παιδιά.
Συνεχίζει να μην παραχωρεί γραφείο στο σωματείο των εργαζομένων, παρά τη ρητή νομική της υποχρέωση (Ν. 1264/1982) συστηματικά παρεμποδίζοντας το έργο του σωματείου

Και έπεται η συνέχεια καθώς τόσο όλες οι ενδείξεις, όσο και η απουσία δεσμεύσεων από τη διοίκηση, μας κάνουν συνολικά να ανησυχούμε για το μέλλον των θέσεων εργασίας μας στην Ελλάδα των μνημονίων, της κρίσης και του 27% ανεργίας.
Το σωματείο εργαζομένων στη Nokia Siemens Networks Ελλάδος απαιτεί τώρα:

Την ανάκληση των απολύσεων των, μέχρι τώρα, 15 συναδέλφων μας και το πάγωμα των απολύσεων των υπόλοιπων 15.
Την ανάκληση της απόφασης για αναστολή των ήδη πενιχρών επιδομάτων στους εργαζόμενους.
Την ειλικρινή παρουσίαση στο σωματείο των σκοπών της διοίκησης για τους εργαζόμενους μέσα στο 2013.
Την τήρηση από τη διοίκηση των νόμιμων εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων (διαβούλευση, γραφείο σωματείου, ενημέρωση για αλλαγές εργασιακών σχέσεων, ακριβή αριθμό υπενοικιαζόμενων εργαζόμενων και μόνιμων εξωτερικών εργαζόμενων)

Οι εργαζόμενοι ξέρουμε ότι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας στην Ελλάδα είναι δική μας ευθύνη και όχι των μεγαλοστελεχών που έχουν εξασφαλιστεί με τους παχυλούς μισθούς και τα bonus, ούτε των μεγαλομετόχων των Κολοσσών Nokia και Siemens.
Το σωματείο της Nokia Siemens Networks Ελλάδος, έχει απόλυτη επίγνωση ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και των επιταγών των δύσκολων καιρών που ζούμε, είναι οι μαζικοί και αλληλέγγυοι αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες ενάντια στις εργοδοσίες, στο μεγάλο κεφάλαιο, στις πολυεθνικές και στις βασιλικότερες του βασιλέως εδώ διοικήσεις τους.
Το σωματείο εργαζομένων έχει ήδη προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 13 του νόμου 1876/1990 στο Υπουργείο Εργασίας (αναμένεται να οριστεί ημερομηνία), καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ν. Ιωνία για την Πέμπτη 19-02-2013.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (14-01-2013) το σωματείο εργαζομένων θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας, ως πρώτη πράξη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην πολυεθνική και στην διοίκηση της Nokia Siemens Networks Ελλάδος, όλους του συνδικαλιστικούς φορείς, τις οργανώσεις καθώς και τα δίκτυα αλληλεγγύης.

Αγωνιστικά,

Το σωματείο εργαζομένων στη Nokia Siemens Networks Ελλάδος
Email επικοινωνίας: somateio.nsn.gr@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *