Ο αποκλεισμός της Γάζας έσπασε!


Τα λόγια δεν αρκούν για να μαρτυρήσουν τα όσα βλέπουν και ζουν οι ακτιβιστές της διεθνούς ειρηνικής αποστολής

Ο στόχος τους ήταν να στείλουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι, αιχμαλωτισμένοι στην τεράστια ανοιχτή φυλακή που επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ, έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αυτού του πλανήτη.

Και οι 46 ακτιβιστές των 17 εθνικοτήτων που σάλπαραν πριν από μερικές ημέρες από το λιμάνι της Λάρνακας και αψηφώντας κινδύνους και απειλές, έφτασαν στη Γάζα, πέτυχαν το στόχο τους. Η αποστολή τους κρίνεται άκρως πετυχημένη. Ο αποκλεισμός της Γάζας έσπασε. Και σε συμβολικό και σε ουσιαστικό επίπεδο, δηλώνει στη “Χαραυγή” από τη Γάζα όπου βρίσκεται, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Τάσος Κουράκης. Η κατάσταση περιγράφεται ως άσχημη. Τα λόγια δεν αρκούν για να μαρτυρήσουν τα όσα βλέπουν και ζουν οι ακτιβιστές της διεθνούς ειρηνικής αποστολής. Πώς βιώνει ο λαός της Γάζας την όλη κατάσταση, ρωτάμε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη ως αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας.

Ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, ο Τάσος Κουράκης αναφέρει τη μόλυνση του νερού. «Οι Παλαιστίνιοι εδώ αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στο δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να μολύνεται συνεχώς ο υδροφόρος ορίζοντας και το νερό να καθίσταται διαρκώς περισσότερο ακατάλληλο», τονίζει, σημειώνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος.

Συνεπεία του αποκλεισμού, ωστόσο, τα προβλήματα είναι και πολλά, είναι και σοβαρά, και δύσκολα μπορεί ο άνθρωπος να τα απαριθμήσει και πολύ περισσότερο να τα ιεραρχήσει. Κι ενώ οι πολιορκημένοι της Γάζας ζουν τον εφιάλτη της σκλαβιάς και του αποκλεισμού, η διεθνής βοήθεια και συμπαράσταση τούς ανεβάζει το ηθικό και τους δυναμώνει τη θέληση να αγωνιστούν για μια ελεύθερη πόλη για μια ελεύθερη πατρίδα.

«Από όπου περνούμε, όπου πηγαίνουμε, γινόμαστε δεχτοί με ενθουσιασμό και αγάπη. Για τους Παλαιστίνιους έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι σπάσαμε τον αποκλεισμό της Γάζας. Εχει μεγάλη σημασία και στο ηθικό των πολιτών και των οργανώσεών τους και της κυβέρνησης. Από όσα μας λένε και οι ίδιοι, θεωρούν ότι μετά την κίνησή μας αυτή τα πράγματα θα είναι καλύτερα γι’ αυτούς», τονίζει ο Τ. Κουράκης.
Ο ίδιος, ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου θα θέσει τονίζει, επιτακτικά το θέμα λήψης αποφάσεων που να στηρίζουν την προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού της Γάζας. «Προσωπικά θεωρώ ότι είναι υποχρέωση και άλλων να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για άρση του αποκλεισμού και να μην αφήσουν την προσπάθεια στη δράση των ακτιβιστών μόνο», τονίζει.

Επιστρέφουν την Πέμπτη Οι ακτιβιστές της διεθνούς αποστολής αναχωρούν από τη Γάζα για τη Λάρνακα με τα δύο πλοία, όπως έφυγαν δηλαδή, αύριο Πέμπτη. Πέρα από την ηθική συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό, οι ακτιβιστές μετέφεραν και μικρή ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και μήνυμα συμπαράστασης από προοδευτικούς ανθρώπους του πλανήτη και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους που στηρίζουν το δίκαιο αγώνα τους.

Εφημερίδα Χαραυγή

Αύριο το πρωί (28 Αυγούστου 2008) τα πλοία ετοιμάζονται να πλεύσουν για Λεμεσσό. Θα μεταφέρουν παλαιστίνιους μαζί τους και υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο οι σιωνιστές να σαλτάρουν στα πλοία και να έχουμε απαγωγές παλαιστινίων και συντρόφων. Ήδη ένας Ισραηλινός, μέλος της αποστολής, που προτίμησε, για δικούς του λόγους να περάσει από το Ισραήλ, συνελλήθφη και θα περάσει από δικαστήριο. Η είδηση αυτή έχει ανέβει και στο FreeGaza.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *