“Στο σφυρί” και η ΕΥΔΑΠ


Πριν λίγο καιρό είχαμε κάνει μια ανάρτηση επί του θέματος, όπου παρουσιάζαμε την προσπάθεια πολυεθνικών ομίλων να εξαγοράσουν την ΕΥΔΑΠ, καθώς και το ποιοι ακριβώς είναι οι όμιλοι, και πόσο μεγάλο μέρος της “αγοράς νερού” (όπως το αποκαλούν) ελέγχουν.

Δείτε τώρα ένα άρθρο του euro2day με νεότερες εξελίξεις:

“Τις συμμαχίες που είχαν συγκροτήσει πριν από περίπου ένα χρόνο με ξένους οίκους διαχείρισης υδάτων για τη διεκδίκηση του 23% της ΕΥΑΘ και οι οποίες ατόνησαν στο μεταξύ εξαιτίας της επανεξέτασης του σχετικού διαγωνισμού, μετά την κυβερνητική αλλαγή τον περασμένο Οκτώβριο, επανεργοποιούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Η απόφαση για πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του 10% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ έχει κινητοποιήσει εκ νέου τους μεγαλοεργολάβους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της διαχείρισης – διανομής νερού στα αστικά κέντρα, απ’ όπου υπολογίζουν να εξασφαλίσουν σταθερά έσοδα από τη χρήση του δικτύου αλλά και σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο από τις εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή του.

Ως “μνηστήρες” για τα ποσοστά των δύο επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης που προτίθεται να πωλήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση φέρονται οι συμμαχίες των Suez – Ελλάκτωρ, Aqualia – ΓΕΚ Τέρνα και Veolia – MIG – Ιόνιος (όμιλος Μαρούλη), οι οποίες εξάλλου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία του περσινού καλοκαιριού για το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ.

Και νέοι διεκδικητές;

Εκτός των «εσωτερικών» αλλαγών στις τρεις κοινοπραξίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη διαδικασία διεκδίκησης των ποσοστών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ να δώσουν το παρόν και άλλοι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές. Ο όμιλος J&P Άβαξ, ο οποίος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στην περίπτωση της ΕΥΑΘ το 2009, δεν αποκλείεται να εξετάσει ξανά την προοπτική συμμετοχής στο νέο διαγωνισμό. Ωστόσο, οι πιθανότητες να το πράξει τελικά είναι μικρές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση των προς πώληση ποσοστών των δύο κεντρικών εταιριών ύδρευσης της χώρας φαίνεται πως θα έχουν οι ξένοι εξειδικευμένοι οίκοι που διαθέτουν την εμπειρία και, κυρίως, τα κεφάλαια για αυτές τις επενδύσεις.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *