ΕΕ και λόμπυ (μέρος 3)

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων του αφιερώματος μας στο θέμα (δείτε και εδώ):

Πριν μερικούς μήνες το blog “Γκράνμα” είχε αναφέρει το εξής γεγονός-διοργάνωση, που βέβαια πέρασε “απαρατήρητο” από τα κυρίαρχα ΜΜΕ (από το “event” αυτό προέρχεται και το παρακάτω βίντεο):

“Neutral informing” from CEO TV on Vimeo.

Στις Βρυξέλλες λειτουργούν πολλά Φόρα Πολιτικών – Βιομηχάνων. Ενώ το νέο (αντιδραστικό) κοινοβούλιο ξεκινά με φουλ μηχανές τις (αντιδραστικές) εργασίες του και η διαδικασία εκλογής της νέας Κομισιόν έχει ξεκινήσει, τρία από αυτά τα Φόρα αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τα προσχήματα: οργάνωσαν από κοινού ένα ‘networking cocktail’ χωρίς καν θέμα συζήτησης, έτσι απλά για να συναντηθούν και να χαριεντιστούν στο κεντρικό φουαγιέ του Ευρωκοινοβουλίου οι βιομήχανοι – λομπίστες με τους πολιτικούς, ήτοι οι εγκέφαλοι με τα εκτελεστικά τους όργανα, ήτοι δύο μερίδες της ίδιας και αυτής αστικής τάξης.

Τα Φόρα λειτουργούν ως εξής: οι εταιρείες πληρώνουν όλα τα έξοδα των μηνιαίων συναντήσεων και κάνουν και τις εισηγήσεις σε αυτές. Οι βουλευτές παίζουν το ρόλο του ‘κοινού’ με κάποιον από αυτούς να ‘προεδρεύει’ στο καθένα. Μέσα από τα Φόρα αυτά οι βιομήχανοι έχουν τη δυνατότητα να πιπιλάνε τα μυαλά των πολιτικών σε μόνιμη βάση, κάτι που φυσικά καμία άλλη κοινωνική ομάδα ή οποιουδήποτε άλλου είδους οργάνωση δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή και την αποδοχή των πολιτικών να κάνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση την εκδήλωση – κοκτέιλ οργάνωσαν τα Φόρα:

– της αυτοκινητοβιομηχανίας

– των τραπεζών

– των διαδικτυακών επιχειρήσεων

O Μπαρόζο σε αναζήτηση στήριξης αυτό τον καιρό έσπευσε να χαιρετίσει. Με το που κατέβηκε από το βήμα ένας τραπεζικός λομπίστας τον άρπαξε να του πει… μή το παραχέσουν με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τώρα που ζορίζονται με την κρίση… Τάχιστα ο Μπαρόζο τον διαβεβαίωσε ότι δε θα πειράξουν τρίχα από το Σίτυ, γιατί άμα λέει οι γιάπηδες τα πάρουν θα τα βροντήξουν και θα πάνε στο Ντουμπάι κι αυτό θα ‘ναι μεγάλη καταστροφή για το Αβρόυπα…

Με τα συναδέλφια από το CEO είπαμε να πάμε να τους φιλμάρουμε, μιας και σ’αυτού του είδους τις μαζώξεις δε πάνε συχνά κάμερες, να δούμε τι θα μας πουν…

‘It’s not lobbying, it’s pure information’ – αμέ αμέ, αγαπητοί μου συμπολίτες! Ο βουλευτής που κάνει τον πρόεδρα στο Φόρουμ των τραπεζών μας είπε ότι πρέπει να μιλάνε συνέχεια με τις τράπεζες γιατί αλλιώς δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε και νομοθετούν… Κι έτσι οι τράπεζες αναλαμβάνουν να τους νουθετούν! Αμ τι νομίζατε? Θα τους αφήναν στα σκοτάδια?

Πολλές φορές λέει ο βουλευτής έμαθε πράγματα από τους λομπίστες αλλά δεν αισθάνεται εξαρτημένος από αυτούς… Αχ, σ’αυτό το κόσμο που οι εργάτες δεν αισθάνονται εργάτες και οι μικροαστοί αισθάνονται big bosses γιατί να μην αισθάνεται ανεξάρτητος κι ένας βουλευτής?

Αυτό που… του κάνουν θα το έλεγε λέει λόμπινγκ, αν η λέξη δεν ακουγόταν άσχημα… Καταλάβατε? Εσείς φταίτε που σας ακούγονται κάποιες λέξεις άσχημα! Δε φταίνε αυτοί… Το Πανευρωπαϊκή Δικτατορία του Κεφαλαίου πώς σας ακούγεται? Αν σας ακούγεται καλά το λέμε κι έτσι αμα λάχει. Εσείς αποφασίζεται αγαπητοί μου ψηφοφόροι – καταναλωτές!

Ο γνωστός μας δε Harbour που παλιότερα πληρωνόταν ταυτόχρονα τόσο από την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και από το ευρωκοινοβούλιο θα ήθελε λέει να μας λέγανε πόσα δίνει η BMW στο Φόρουμ του, αλλά δυστυχώς δε μπορούν να μας πουν ακόμα… Δεχεται ωστόσο ότι το Φόρουμ του είναι ‘εντελώς συμπληρωματικό’ του συμβατικού hard core λόμπινγκ της αυτοκινητοβιομηχανίας… [δεν είναι λόμπης είναι λομπάκης]

Αυτά έτσι για να πάρετε μια γεύση πώς λειτουργούν τα πράγματα εδώ…

Οι Συντηρητικοί, υπερ-συντηρητικοί και φιλελεύθεροι βουλευτές μαζί με τους τσοτσαλιστές Ισπανίας και Πορτογαλίας (που γουστάρουν να χουν Ιβήρα στο τιμόνι) αναμένεται να στηρίξουν σήμερα τον μοναδικό υποψήφιο Μπαρόζο στο Στρασβούργο (περιοδεύων γαρ ο θίασος)

Όλοι αυτοί βέβαια κρατάνε την αναπνοή τους να δουνε αν οι Ιρλανδοί θα τους κάνουν πάλι να τρέχουν και να μη φτάνουν λίγες μέρες πριν τις δικιές μας εκλογές. Το ΝΑΙ είναι ακόμα μπροστά αλλά το ΟΧΙ κερδίζει έδαφος αλματωδώς.. Ο δε επικεφαλής της καμπάνιας για το ΝΑΙ είναι κι αυτός λομπίστας και μάλιστα σε κατάσταση πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων (δείτε εδώ ή εδώ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *