“Η πολιτική και το νέο φιλοσοφικό πεδίο των αρχών του ’60”

Σεμινάριο “Φιλοσοφία και Πολιτική” / Κυριακή 10.02, Συνεδρία 1η: “Η πολιτική και το νέο φιλοσοφικό πεδίο των αρχών του ’60”

Αυτή την Κυριακή, 10.02, στις 6μμ, ξεκινάει ο κύκλος σεμιναρίων “Φιλοσοφία και Πολιτική. Αλτουσέρ, Φουκώ, Ντελέζ” που θα διεξαχθεί στην Πολιτική-Πολιτιτική Λέσχη Εκτός Γραμμής στην Αθήνα.

Το θέμα της πρώτης συνεδρίας είναι “Η πολιτική και το νέο φιλοσοφικό πεδίο των αρχών του ’60” και θα εισηγηθούν οι Τάσος Μπέτζελος (Μεταφραστής) και Παναγιώτης Σωτήρης (Διδάσκων Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Σας περιμένουμε!

 Λίγα λόγια για την 1η Συνεδρία

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και τον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ στο κομμουνιστικό κίνημα μεσουρανεί η πολιτική της «αποσταλινοποίησης». Το αίτημα για μια κριτική και αυτοκριτική της επαναστατικής στρατηγικής 40 και πλέον χρόνια μετά τον Οκτώβρη βρίσκεται πια ρητά στο προσκήνιο. Στη Γαλλία υπάρχει μια θεωρητική έκρηξη τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην κοινωνική θεωρία. Οι τομές που φέρνει η δομιστική γλωσσολογία και ανθρωπολογία, το νέο ενδιαφέρον για την ψυχανάλυση, η εμμονή σε μια ριζικά αντιεμπειριστική επιστημολογική προσέγγιση, ο θεωρητικός αντι-ανθρωπισμός, συναντιούνται με την απόπειρα του Λουί Αλτουσέρ να επαναθεμελιώσει το μαρξισμό σε ριζική τομή με κάθε εκδοχή ιδεαλισμού και τελεολογίας. Το αίτημα μιας πρωτότυπης υλιστικής θεωρίας των κοινωνικών πρακτικών και δομών και της ιστορικότητάς των τρόπων παραγωγής, του τρόπου που αναπαράγονται σχέσεις και νόρμες, αλλά και η αναζήτηση μιας πρωτότυπης φιλοσοφίας για το μαρξισμό κυριαρχούν.

 

Παρακάτω δείτε το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου σεμιναρίων

 Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Κύκλος Σεμιναρίων

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλτουσέρ, Φουκώ, Ντελέζ

Εισηγητές: Π. Σωτήρης, Τ. Μπέτζελος, Γ. Καλαμπόκας

Έναρξη: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, 6μμ

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή, 6-9μμ, και θα ολοκληρωθούν σε 9 συνεδρίες. Θα συνοδευτούν από αναλυτική βιβλιογραφία και υλικό.

Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια από το site μας:

www.ektosgrammis.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στα e-mail:

lesxi@ektosgrammis.gr & lesxi.ektosgrammis@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *