ΕΡΤ: «Κόβουν» Κ. Αρβανίτη και «Πρωινή Ενημέρωση»

Στη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου βρίσκει την ευκαιρία η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ να διακόψει την «ενοχλητική» εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» που παρουσιάζουν ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη. Αύριο λήγουν οι ετήσιες συμβάσεις 74 δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Κ. Αρβανίτης, και η διοίκηση της ΕΡΤ γνωστοποίησε ότι η εκπομπή θα συνεχιστεί μεν, αλλά με άλλους παρουσιαστές!

Είναι κοινό μυστικό πως ο τρόπος που παρουσίαζαν οι δύο συνάδελφοι την εκπομπή τους ενοχλούσε εδώ και καιρό στελέχη της κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων). Η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπομπής από 4ωρη σε 2ωρη και η μετάθεσή της σε πολύ πρωινή ώρα (6 π.μ. – 8 π.μ.) που έγινε το φθινόπωρο, είναι ενδεικτική της δυσμένειας στην οποία είχαν περιπέσει. Μάλιστα, στις 29 Οκτώβρη, σε μια κίνηση ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε διακόψει την εκπομπή, με πρόσχημα τον τρόπο παρουσίασης και τα σχόλια των δύο δημοσιογράφων για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με τα πορίσματα για τους βασανισμούς συλληφθέντων στην Ασφάλεια, τα οποία είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Guardian». Χρειάστηκαν τότε οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ, που κράτησαν δύο βδομάδες, και η εκδήλωση ενός μεγάλου κύματος συμπαράστασης από συνδικάτα και μαζικούς φορείς, για να αναγκαστεί η διοίκηση της ΕΡΤ να επαναφέρει την εκπομπή.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται την παραμικρή «παραφωνία» στην ΕΡΤ. Η συγκεκριμένη εκπομπή έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς έχει γίνει στόχος αρκετών υπουργών στο παρελθόν και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ακόμη και σε υπουργικά συμβούλια, ενώ ευθέως κατά των δύο παρουσιαστών έχει επιτεθεί ο Γ. Μουρούτης, σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Αν είχε κάτι η ΕΡΤ για να χρησιμοποιεί ως άλλοθι πλουραλιστικής ενημέρωσης ήταν αυτή η εκπομπή. Γιατί, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της κρατικής ΕΡΤ, η οποία παρέχει ως «ενημέρωση» την προβολή της κυβερνητικής πολιτικής, την αναπαραγωγή της αστικής αντίληψης της πραγματικότητας και τη δημιουργία ψυχολογίας και συνείδησης χειραγώγησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων στην αστική πολιτική, η συγκεκριμένη εκπομπή επιδίωκε να είναι αντικειμενική και προσπαθούσε να παρέχει ενημέρωση και από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Αλλά, στις σημερινές συνθήκες του «νόμου και της τάξεως», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, καμία χαραμάδα ανοιχτή.

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *