Νέο ενδιαφέρον στο Αφγανιστάν: “Ανακαλύφθηκε” ορυκτός πλούτος αξίας 1ΤΡΙΣ $ στη χώρα


Νέο ενδιαφέρον στο Αφγανιστάν, μετά από την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ (εδώ το σχετικό άρθρο των New York Times) ότι “μια μικρή ομάδα”(?!) ερευνητών ανακάλυψε “από το πουθενά” ότι…στο Αφγανιστάν υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας περίπου 1 ΤΡΙΣ $!!!

Το Αφγανιστάν έχει ως τώρα ένα εθνικό ακαθάριστο προιόν της τάξης των 12 δις $, και προφανώς η “ανακάλυψη” κοιτασμάτων χαλκού, χρυσού (το οικονομοκετρνικό site zerohedge ήδη αναμένει μια -προσωρινή έστω- πτώση του χρυσού, λόγω των νέων αυτών κοιτασμάτων), λιθίου, σιδήρου, κοβαλτίου, κτλ αξίας 1 τρις $ αλλάζει κατά πολύ την όλη κατάσταση.

Καταρχήν, οι ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να επιτίθενται, ίσα ίσα που τώρα θα συνεχίσουν το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
, εεε, συγνώμη, τον “εκδημοκρατισμό” ήθελα να πω με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα. Αυτό βέβαια θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη απάντηση την αντίσταση των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ πιθανόν να υπολογίζουν, ίσως και “φουσκώνοντας” και λίγο τα νούμερα (1 τρις $ είναι τεράστιο νούμερο) ότι δίνοντας και ένα ξεροκόμματο από αυτά τα ορυκτά στους Αφγανούς, θα κάμψουν λίγο και την υποστήριξη του λαού προς τον απελευθερωτικό αγώνα των Ταλιμπάν.

Είναι γνωστό άλλωστε πως παρά τα πολλά χρήματα και στρατό που έχουν ξοδεύσει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, χάνουν, δε μπορούν να κυριαρχήσουν, όπως οι ίδιοι άλλωστε παραδέχονται, ενώ η υποστήριξη του κόσμου εκεί προς τους Ταλιμπάν μεγαλώνει (ποιος λαός θέλει να είναι σκλάβος σε κάποιον κατακτητή?).

Πρόσφατα μάλιστα η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έσπασε και το σχετικό ρεκόρ του Βιετνάμ, και πλέον αποτελεί την μακροβιότερη εκστρατεία στην ιστορία των ΗΠΑ, με τεράστιο κόστος σε άνδρες, λεφτά, αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο, καθώς έχει καταρρεύσει και το ψεύτικο ιδεολόγημα του “εκδημοκρατισμού” (ποιος το πιστεύει αυτό πλέον?).
Η υποστήριξη του αμερικανικού λαού για την εκστρατεία αυτή έχει βαλτώσει, και σίγουρα οι ΗΠΑ θα ελπίζουν ότι θα “δωροδοκήσουν” λίγο και τον αμερικανικό λαό, άσχετα βέβαια αν τα λεφτά θα καταλήξουν σε “λίγες” τσέπες, και σίγουρα όχι στις κατώτερες τάξεις του πληθυσμού.

Άξιο προσοχής είναι και το εξής σημείο από το άρθρο των New York Times:

The corruption that is already rampant in the Karzai government could also be amplified by the new wealth, particularly if a handful of well-connected oligarchs, some with personal ties to the president, gain control of the resources. Just last year, Afghanistan’s minister of mines was accused by American officials of accepting a $30 million bribe to award China the rights to develop its copper mine. The minister has since been replaced.

At the same time, American officials fear resource-hungry China will try to dominate the development of Afghanistan’s mineral wealth, which could upset the United States, given its heavy investment in the region. After winning the bid for its Aynak copper mine in Logar Province, China clearly wants more, American officials said.


Με απλά λόγια, τα κοράκια έχουν μαζευτεί με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη πάνω από το Αφγανισάν, μιας και τώρα μυρίζουν αίμα (1 τρις $ είναι αυτά, δεν είναι παίξε-γέλασε).

Οι ΗΠΑ δε θέλουν να μοιραστούν τα λάφυρα, ειδικά όχι με την Κίνα και σίγουρα όχι μετά από τόσο “εκδημοκρατισμό” που έχουν μοχθήσει να “προσφέρουν” στο λαό του Αφγανιστάν. “Ε όχι και να μας τα πάρουν οι Κινέζοι μετά από τόσες βόμβες, τόσα χρήματα, τόσα ψέματα, τόσους θανάτους στρατιωτών μας (και μερικών Αφγανών, αλλά εντάξει, αυτοί δεν πολυμετράνε), τόσες καταστροφές που ισοπέδωσαν μια ολόκληρη χώρα”…

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Κίνα προσπαθεί και αυτή να πάρει το μερίδιο της από την πίτα, και πρόσφατα πήρε και συμβόλαιο για την εξόρυξη χαλκού σε κάποιο κοίτασμα (ενδιαφέρον έχει μάλιστα και το ότι η είδηση για τα κοιτάσματα του Αφγανιστάν, που αξίζουν 1 τρις $ αναφέρθηκε στα κινέζικα ΜΜΕ εδώ και μήνες, από τότε που πρωτοπήραν το συγκεκριμένο συμβόλαιο για τα μεταλλεία χαλκού – δείτε πχ εδώ για σχετικό άρθρο από κινέζικη ιστοσελίδα με ημερομηνία 01/02/2010).

Αμέσως λοιπόν οι ΗΠΑ έβγαλαν στη φόρα ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο της Κίνας προήλθε μετά από δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου (κάτι που ασφαλώς και συνέβη, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι δωσίλογοι που πληρώνονται, κυρίως από τος Αμερικάνους βέβαια, προκειμένου να διευκολύνουν τους κατακτητές), και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος παύθηκε από τη θέση του.

Προφανώς οι διάδοχοι του θα πρέπει να λαμβάνουν “αμερόληπτες” αποφάσεις, δηλαδή να δίνουν τα συμβόλαια εξόρυξης στις ΗΠΑ, ώστε να μη βγαίνουν μετά στην επιφάνεια αντίστοιχα “σκάνδαλα”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *