Ενστάσεις για τα γραφόμενα του Στάθη της “Ελευθεροτυπίας”

Ο Στάθης της «Ελευθεροτυπίας» διαθέτει καυστική πένα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο είναι λογοπλάστης και τις περισσότερες φορές τα κείμενα του διαβάζονται μονορούφι είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τις απόψεις που εκφράζει.

Εμείς έχουμε μια βασική ένσταση για το γενικότερο σκεπτικό του και θα την παραθέσουμε αφού πρώτα αναδημοσιεύσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την χθεσινή του στήλη, σε κείμενο του που περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα:

«Για όλα αυτά κι άλλα δεινά χειρότερα για την κοινωνία και την πατρίδα, υπεύθυνος είναι ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και οι συν αυτώ Παμπουκοπριγκιπονικολάκηδες.

Αυτός πήρε την κληρονομιά Μητσοτάκη – Σημίτη – Καραμνλή και τη βελτίωσε σε βρόχο γύρω απ’ τον λαιμό μας. Με μπιρμπιλοκαμώματα (ως προς την ελαφρότητα) και μαφιόζικες πρακτικές (περί τα κρίσιμα). Ναι, μαφιόζικες! Διότι υπηρετούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Διότι τα “λαμόγια” του Σημίτη και οι “νταβατζήδες” του Καραμανλή συνεχίζουν να πλουτίζουν. Οπως επίσης συνεχίζεται και η λεηλασία της χώρας -έως και τα ύδατά της σκέφτονται να ξεπουλήσουν».

Τα παραπάνω γραφόμενα του Στάθη μας δίνουν την αίσθηση ότι η λαϊκή οργή και αγανάκτηση που υπάρχει, θέλει ο αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας να την κατευθύνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι πολύ βολικό για το σύστημα η απόδοση της ευθύνης της οικονομικής κρίσης, των δεινών που υφίσταται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να αποδοθεί στον τάδε ή τον δείνα πολιτικό χειρισμό, στο τάδε ή το δείνα σκάνδαλο, στους «καταχραστές», στους «κλέφτες» κλπ.

 Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι μηχανισμοί του αστικού συστήματος με την επιχείρηση – απάτη «κάθαρσης και διαφάνειας» που παρακολουθούμε αυτό τον καιρό.

 Και για να μην υπάρξει καμιά παρανόηση να πούμε ότι φυσικά πρέπει να την πληρώσουν και τα πολιτικά λαμόγια που βγήκαν στον αφρό. Όμως αυτό δεν είναι το βασικό, γιατί αν επικεντρωθούμε σε πρόσωπα μένει στο απυρόβλητο η ουσία: Ότι για τα όσα βιώνουμε σήμερα υπεύθυνος είναι ο καπιταλισμός. η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού.

Δεν λειτουργεί κάποιος σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα όταν στοχοποιεί αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα για το ότι σήμερα βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα εργατικό και κοινωνικό μεσαίωνα;

0 απαντήσεις στο “Ενστάσεις για τα γραφόμενα του Στάθη της “Ελευθεροτυπίας””

  1. φταίει ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός κλπ. Αλλά τα πρόσωπα ευνούν λιγότερο ή περισσότερο την άνθιση αυτων των λουλουδιών.
    Και στην Ελλάδα η κρίση εκτός απο το όνομα του χρήματος εχει και τα ονόματα που αναφέρει ο Σταθης!

    Για να μην ξεχνιώμαστε και ψάχνουμε απλώς το σύστημα/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *