Χρόνια Πολλά, σύντροφε! Κάποτε πρέπει να τα πούμε κι αυτά…

Του Τάσου Κατιντσάρου

”Ο Γιαννάκης μας είχε προχθές τα γενέθλιά του. Με χιόνια και λιακάδες, με χούντες, εξορίες και μεταπολιτεύσεις, έπιασε τα 70, γερός, δυνατός, ακμαίος και παντού και πάντα παρών. Να τον χαιρόμαστε και να τον προσέχουμε!” Δήμητρα Ρ.

Δεν τον ήξερα καλά τον Γιάννη τότε. Τον είχα δει στην Εργατική Συνέλευση του Πολυτεχνείου και στον Πόρτο Ράφτη (Ιούλιος του ’74) όταν ήρθε το καραβάκι με τους εξόριστους απ’ τη Γυάρο βέβαια, αλλά δεν είχαμε γνωριστεί και προσωπικά. Στις 23 Ιουλίου του 1975 είχαν γίνει τα γνωστά επεισόδια με την πορεία των οικοδόμων, που είχαν καταλήξει σε αρκετές συλλήψεις και φυλακίσεις.

Οι οργανώσεις της Επαναστατικής Αριστεράς είχαν φτιάξει την «Επιτροπή για την Απελευθέρωση των αγωνιστών της 23ης Ιουλίου» και διεξήγαμε μια μεγάλη καμπάνια με όλα τα μέσα. Δεν θυμάμαι τα πώς και τα γιατί, αλλά βρισκόμαστε με τον Γιάννη, με προκηρύξεις και κουπόνια, και κατηφορίζουμε τη Σόλωνος. Σε μια στιγμή, με σταματάει και μού λέει, «πάμε εδώ». Κοιτάζω και τι να δω: «Πολιτικό Γραφείο Γεωργίου Μαύρου, Προέδρου της Ένωσης Κέντρου/Νέες Δυνάμεις». Κοίταξα τον Γιάννη και μου είπε μόνο: «Να δούμε, θα τον πετύχουμε;» Κράτησα τις απορίες για μετά και ακολούθησα.

Ο κος Μαύρος όχι μόνο μας δέχτηκε αμέσως, αλλά μόνο που δεν φίλησε τα πόδια του Γιάννη, αποκαλώντας τον συνεχώς «σωτήρα μου». Τέλος πάντων, ο Γιάννης τού εξήγησε το σκοπό της επίσκεψής μας και ζήτησε οικονομική ενίσχυση για τους φυλακισμένους αγωνιστές. Ανταποκρινόμενος πλήρως, ο Γ. Μαύρος έδωσε ένα σεβαστό ποσό για τα δεδομένα της εποχής και σχεδόν απαίτησε από τον Γιάννη να πηγαίνει όποτε θέλει και για όποιο ζήτημα θέλει να τον βλέπει. Κατεβήκαμε. «Τι έγινε, ρε Γιάννη», του λέω, «τι έφτιαξες στη Γυάρο και σ’ έχει για σωτήρα του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ελληνικής βουλής;» «Μια σόμπα, μωρέ, για να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους, γιατί όλων αυτών μαζί, ιδιαίτερα των αστών και των διανοούμενων, δεν πιάνουν τίποτα τα χέρια τους…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *