ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο με σφραγίδα Μνημονίου

Μάκης Γεωργιάδης

Γκρίνιες κατά Βενιζέλου στη «συνιστώσα της ΝΔ»

Συνέδριο επανακαθορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος επιδιώκει να διεξαγάγει η ηγεσία της Ιπποκράτους. Έργο δύσκολο φυσικά να ψάχνει ταυτότητα ο Ευ. Βενιζέλος ανάμεσα σε μνημονιακά ερείπια και νεοφιλελεύθερης απόχρωσης ιδεολογικά εδέσματα, πασπαλισμένα με ολίγη «σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες και οι προσκλήσεις διαλόγου για την κεντροαριστερά, όπως την ονειρεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Θετικά μάλιστα απάντησαν τέσσερις κινήσεις του χώρου, μεταξύ των οποίων και αυτή του Ηλία Μόσιαλου, όχι όμως του Γιώργου Φλωρίδη. Τόσο σύγχρονη είναι δε αυτή η αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε …φωτισμένοι της εκπρόσωποι, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν αποκλείεται τελικά να είναι παρόντες στις διαδικασίες. Από την μεριά τους κύκλοι της Ιπποκράτους δεν τον απορρίπτουν, παρά τις ενστάσεις που έχουν λόγω της διακηρυγμένης πρόθεσής του να μετατραπεί η ΡΙΚΣΣΥ του σε κόμμα.

Από …σοσιαλισμό το συνέδριο μπορεί να μην έχει ούτε για δείγμα, αλλά θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Ένα πράγμα μόνο δεν θέλει να ακούσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πόσω μάλλον, να το δει να τίθεται σε ψηφοφορία, τον επανακαθορισμό της στάσης και της θέσης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ειδικού μνημονιακού σκοπού. Πρόκειται για αντικείμενο σοβαρής εσωκομματικής διαπάλης, με όσους επιζητούν επαναχάραξη της πορείας να κατηγορούν την ηγεσία για μετατροή του κόμματος σε …συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας! Αλλοι πάλι κατηγορούν την ηγεσία για πολιτική που μετατρέπει το κόμμα σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, «παπανδρεϊκοί» και «βενιζελικοί» φτάνουν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια και παράλληλα ετοιμάζονται και όλες οι τάσεις είτε «εκσυγχρονιστικές» είτε «αριστερές» να δώσουν κι αυτές τη μάχη τους για το …«σοσιαλισμό» ο οποίος δυστυχώς σε αυτό το 9ο συνέδριο έχει πια μείνει ορφανός από τους αλλοτινούς του ηγέτες, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση και δεν θα παρευρίσκεται στις εργασίες.

Σε πολλές νομαρχιακές πάντως επικρατεί κλίμα αμφισβήτησης της ακραιφνούς μνημονιακής πολιτικής και της υποταγής Βενιζέλου στον Σαμαρά. Από την άλλη, ο Ευ. Βενιζέλος θέλει και επιδιώκει ένα ξεκαθάρισα με το «παπανδρεϊκό παρελθόν», αλλά δεν είναι κι εύκολο να το πετύχει. Είναι δε τόσο βαθιά η ιδεολογική πάλη των «σοσιαλιστικών» τάσεων, ώστε αμέσως μετά την επανένταξη των τεσσάρων διαγραφέντων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα άρχισαν τα μαχαιρώματα.

Εναντίον της επιστροφής των Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Κουτσούκου, Μ. Κασή και Α. Γκερέκου εκφράστηκαν ευθέως άλλοι βουλευτές, όπως οι Ν. Σηφουνάκης, Ο. Κωνσταντινόπουλος και Ε. Χριστοφιλοπούλου η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κοντά στην τάση Βενιζέλου και σημείωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει «εισαγωγές – εξαγωγές ΕΠΕ».

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 24/2/13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *