Ανοικτή επιστολή / Πρόκληση προς τους “Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός”- Βίντεο από το συλλαλητήριο στη Μ. Παναγία

Γράφει ο kokkiniotis

Συγκλονιστικό ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο στη Μ. Παναγία. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, έζησαν πρωτοφανείς στιγμές κρατικής καταστολής τις τελευταίες μέρες. Μαζικές προσαγωγές, όργιο αστυνομοκρατίας, κυβερνητική και επιχειρηματική προπαγάνδα στα ΜΜΕ.

Χθες (Κυριακή 24/2/2013) διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο στραγγαλισμό της περιοχής και της ζωής τους από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός.

Διαδήλωσαν την αντίστασή τους στο ξεπούλημα και τη διάλυση του τόπου τους, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα πανελλαδικού αγώνα ενάντια στα μνημόνια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Μπορείτε να δείτε σκηνές από το συλλαλητήριο στο δεύτερο βίντεο που παραθέτουμε (το είδαμε στο http://antigoldgreece. Πηγή: ιστολόγιο Χρυσές Αυταπάτες).

Στο 1:15 η αυτοκινητοπομπή από την Ιερισσό στη Μ. Παναγία
Στο 12:10 ο κεντρικός ομιλητής, αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου.
Στο 22:03 ο Λάζαρος Τόσκας
Στο 27:27 ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης
Στο 34:00 ο Τόλης Παπαγεωργίου
Στο 40:43 ο Σαράντης Δημητριάδης

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε σχολιάσει το ύπουλο «δημοψήφισμα» που έκανε  διαδικτυακά η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η επένδυση στα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική;»

Παράλληλα βέβαια με το κατευθυνόμενο δημοψήφισμα, η εφημερίδα δημοσίευε και ολοσέλιδη διαφήμιση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός. Τις τελευταίες μέρες η ‘επικοινωνιακή αντεπίθεση’ της εταιρίας κλιμακώνεται με ολοσέλιδες καταχωρίσεις που έχουν και προφανείς επιπτώσεις στην ‘ποιότητα’ της ενημέρωσης…

 

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερωτήματα που θέτει η ανοικτή επιστολή / Πρόκληση προς τους “Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός” από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

 

 

Ανοικτή επιστολή / Πρόκληση προς τους “Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός”: ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ!

 

 

 

Στις 28-1-2013 σας κοινοποιήσαμε μια επιστολή (εδώ) και ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ με θέμα “Μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική” (εδώ), τα οποία απευθύναμε στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση της ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρείας της οποίας είστε επιστημονικά στελέχη. Το ίδιο Υπόμνημα κατατέθηκε και στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 23-1-2013. Με την επιστολή μας ζητούσαμε από την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ άμεσες απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας σας, ώστε το ΣτΕ που σύντομα θα κρίνει το μέλλον της Χαλκιδικής να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία.

 

Για την περίπτωση που έχετε αδύναμη μνήμη, στην επιστολή μας και το ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ κατηγορούμε ευθέως εσάς, τους “μηχανικούς της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” και ειδικά τους μεταλλουργούς, ότι:

 

  • Παραπλανήσατε, όχι μόνο τους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με ψευδείς δηλώσεις και ψευδή στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία flash smelting για να πετύχετε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

  • Αποκρύψατε τις σαφείς δηλώσεις της Outotec, της κατασκευάστριας εταιρείας της μεθόδου flash smelting, ότι: “Το flash smelting όπως εφαρμόζεται στην επεξεργασία των συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη/σιδηροπυρίτη είναι μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας και βασικά είναι ακόμα στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης” και την παρουσιάσατε ως απόλυτα ασφαλή, εξαντλητικά ελεγμένη και πιστοποιημένη από την Outotec  για βιομηχανική χρήση.

 

  • Προσπαθήσατε να παραπλανήσετε την Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ υποδεικνύοντας ότι η μεταλλουργία flash smelting στο Pirdop της Βουλγαρίας χρησιμοποιεί παρόμοια τροφοδοσία με το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Μαντέμ Λάκκο. Αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμμα.

 

  • Αποκρύψατε τους κινδύνους για τους εργαζομένους, τους κατοίκους και το περιβάλλον της Χαλκιδικής, από την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα της τροφοδοσίας του σχεδιαζόμενου εργοστασίου flash smelting σε αρσενικό, η οποία είναι απαγορευτική για οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας παγκοσμίως.

 

  • Αποκρύψατε ότι ούτε καν η Κίνα δεν δέχεται για πυρομεταλλουργική επεξεργασία συμπυκνώματα χαλκού με περιεκτικότητα άνω του 0,5% σε αρσενικό, ενώ τα συμπυκνώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχουν 11% αρσενικό.

 

  • Αποκρύψατε ότι τα ελάχιστα στον κόσμο εργοστάσια που δέχονται συμπυκνώματα με αρσενικό άνω του 0,5% τα επεξεργάζονται με διαφορετικές μεθόδους και με βαρύτατες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων.

 

  • Χωρίς να το γνωστοποιήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες, τροποποιήσατε το Επενδυτικό σας Σχέδιο ώστε να περιλαμβάνει την απλή πώληση των συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού στο εξωτερικό και όχι την μεταλλουργική τους επεξεργασία. Αυτό συνιστά παράβαση όχι μόνο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αλλά και της ίδιας της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία σας και στερεί το Ελληνικό Δημόσιο από τα έσοδα που προσδοκά από την φορολόγηση των προϊόντων της μεταλλουργίας.

 

Σας κατηγορούμε ευθέως, εσάς, τους  “μηχανικούς της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, ότι το εργοστάσιο που σχεδιάσατε για τη Χαλκιδική και εγκρίθηκε από τη Διοίκηση είναι ένας ΦΟΝΙΑΣ. Και σας προκαλούμε να μας διαψεύσετε.

 

Η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ απάντησε εγγράφως στην επιστολή μας στις 7-2-2013, σε χρόνο εκπληκτικό για δημόσια υπηρεσία, για να μας γνωστοποιήσει ότι: “για όσα αναφέρονται στην επιστολή σας και ειδικά στα τρία ερωτήματα που θέτετε δεν είναι αρμόδια η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ να σας απαντήσει”!

 

Για τα κρίσιμα  για τη δημόσια υγεία ζητήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά και για το πολυδιαφημισμένο – αλλά ανύπαρκτο τελικά – “δημόσιο όφελος”, η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ που συνέταξε την ΑΕΠΟ δεν γνωρίζει τίποτα! Βεβαίως η ΕΥΠΕ και ο Προϊστάμενός της, ο κ. Τολέρης έχουν τεράστιες ευθύνες επειδή αγνόησαν τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών- Τμήμα Α’, της μοναδικής υπηρεσίας που δεν εξαπατήθηκε από τα ωραία λόγια της ΜΠΕ και ζητούσε τροποποίησή της. Εσείς ούτε στην υπηρεσία απαντήσατε, ούτε τη ΜΠΕ τροποποιήσατε.

 

Όμως και άλλα στοιχεία που  προστέθηκαν τεκμηριώνουν την αλήθεια των λεγομένων μας. Εκτός από το δικό μας ΥΠΟΜΝΗΜΑ, τον Ιανουάριο κατατέθηκε επίσης στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ μελέτη με τίτλο: “Παρατηρήσεις επί της Σχεδιαζόμενης Εφαρμογής της Μεθόδου Ακαριαίας Τήξης στην Επεξεργασία του Συμπυκνώματος Σιδηροπυριτών Ολυμπιάδας – Πρόταση Απομάκρυνσης του Αρσενικού από το Συμπύκνωμα πριν από την Επεξεργασία του με τη Μέθοδο Ακαριαίας Τήξης” του Μηχανικού Μεταλλείων Γ. Ψυχογιόπουλου. Τα συμπεράσματα της μελέτης ως προς την εφαρμογή της ακαριαίας τήξης, όπως εγκρίθηκε για τη Χαλκιδική, ταυτίζονται απόλυτα με τα δικά μας: “Μονάδες ακαριαίας τήξης ή άλλης τεχνολογίας smelting, που να διαχειρίζονται τόσο μεγάλες ποσότητες τοξικών απαερίων δεν φαίνεται να λειτουργούν… Καμία από τις μεταλλουργίες χαλκού, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να τροφοδοτούν τις καμίνους τους με περιεκτικότητες σε αρσενικό πάνω από τα όρια που αναφέρθηκαν” (0,5%). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό  θα δημιουργήσει, πέραν των περιβαλλοντικών προβλημάτων και μια σειρά δυσεπίλυτων τεχνικών προβλημάτων στη διαδικασία επεξεργασίας. Η μέθοδος flash smelting δεν φαίνεται να “δουλεύει” για τη συγκεκριμένη σύνθεση του συμπυκνώματος. Ούτε στον συνάδελφό σας, τον κ. Ψυχογιόπουλο, απαντήσατε.

 

Έχετε όμως το θράσος οι “μηχανικοί της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, να εγκαλείτε το  ΤΕΕ/ΤΚΜ επειδή δεν σας έδωσε επίσημη απάντηση στο “Απαντητικό Υπόμνημα επί του ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ του ΤΕΕ/ΤΚΜ” για τη ΜΠΕ του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας”. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ είναι δια νόμου ο Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους και δεν είχε κανένα λόγο και καμμία θεσμική υποχρέωση να απαντήσει στο “Απαντητικό” σας, το ύφος του οποίου προσιδίαζε σε ιταμό λιβελλογράφημα. Και ορθώς δεν το έπραξε.

 

Σας προκαλούμε λοιπόν να απαντήσετε. Να αποδείξετε, αν μπορείτε, ότι όλα όσα γράφονται εδώ, στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και στη μελέτη του κ. Ψυχογιόπουλου είναι ψεύδη. Να υπερασπιστείτε τη μεγάλη σας “επένδυση” και την αξιοπιστία της εταιρείας σας. Και για να μην κουράζεστε, επαναλαμβάνουμε εδώ τα τρία ερωτήματα που απευθύναμε στην  ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και δεν μας απάντησε ως “αναρμόδια”. Απαντήστε σε αυτά:

 

“Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή θεωρούμε ότι από την επικείμενη κατασκευή/λειτουργία της μονάδας “ακαριαίας τήξης”, όπως εγκρίθηκε, απειλείται σοβαρά και τεκμηριωμένα η δημόσια υγεία και το δημόσιο όφελος, έχοντας έννομο συμφέρον, ζητούμε από την υπηρεσία σας να μας βεβαιώσει τα κάτωθι, προσκομίζοντας και τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία:

 

1. Η μέθοδος της ακαριαίας τήξης για τροφοδοσία με 92% συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας και 8% συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού Σκουριών, έχει πιστοποιηθεί για βιομηχανική χρήση από την κατασκευάστρια εταιρεία Οutotec.

 

2. Έχει κατασκευασθεί από την Ελληνικός Χρυσός ή την Outotec μονάδα ακαριαίας τήξης με τη συγκεκριμένη τροφοδοσία “σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα με τον πυρίτη της Ολυμπιάδας” και αποδεικνύεται ότι: “Η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου είναι επαρκώς τεκμηριωμένη”, όπως βεβαιώνει η εταιρεία στο “ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ” στις 11.3.2011.

 

3. Η οικονομική ανάλυση με βάση την πώληση των συμπυκνωμάτων αντί της μεταλλουργικής τους επεξεργασίας, όπως περιλαμβάνεται στην “Τεχνική Έκθεση Έργου Ολυμπιάδας” της 14ης Ιουλίου 2011, είναι σύμφωνη με το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός και με την ΑΕΠΟ.”

 

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ!

 

http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/02/25/epistoli-proklisi/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *